. De Pannenkoekplant komt van oorsprong uit China, waar hij in het bergachtige gebied van Yunnan voorkomt. Vanuit dit gebied is de plant in de twintigste eeuw naar Scandinavië gehaald waar hij gestekt werd om vervolgens in heel Europa verspreid te worden. Hij draagt ook de naam Pilea Peperomioides en komt uit de brandnetelfamilie (Urticaceae). Van de brandnetelfamilie is deze Pannenkoekenplant wel het meest bekende. Door zijn platte ronde bladeren doet de plant dan ook denken aan pannenkoeken of muntjes. Vandaar ook de bijnaam Chinese Money Plant. De plant was in de jaren ‘70 erg populair en heeft in de afgelopen jaren deze populariteit weer terug gewonnen. De plant heeft weinig eisen rond zijn verzorging en heeft met zijn unieke bladeren ook een prima luchtzuiverende werking.
Wil je de Pannenkoekplant kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
De Pannenkoekplant heeft niet veel water nodig. In de meeste gevallen is eens per week water geven al voldoende. Houd de grond van de pannenkoekplanten altijd licht vochtig, maar voorkom dat de plant in een laag water komt te staan. Dit kan wortelrot veroorzaken wat de plant zal schaden.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is niet noodzakelijk om de Pannenkoekenplant te sproeien. Wel kan een sproeibeurt de plant goed doen om stof af te laten spoelen zodat de plant wat meer straalt.
Meer tonen +Minder tonen -
Een standplaats met veel indirect zonlicht is het beste voor deze Money Plant. Zorg er dus voor dat de plant op een goed verlichte plek staat. Direct zonlicht kan de jonge bladeren doen verschrompelen. Wanneer de plant te donker of te licht staat zullen de bladeren geel worden of slap gaan hangen. Probeer in dit geval een nieuwe standplaats uit voor de plant.
Wanneer de plant te weinig nieuw blad aanmaakt staat de plant te donker. Zet hem in dit geval dichter bij het raam.
Minimale temperatuur
Overdag: 14 ºC
‘s Nachts: 12 ºC
Meer tonen +Minder tonen -
De Pannenkoekplant kan bij aanschaf of in de lente het beste verpot worden. Zorg er hierbij voor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude om voldoende ruimte te creëren voor de plant. Hierdoor kan de plant beter groeien en nieuwe stekjes aanmaken. Bovendien zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer zodat de watergift makkelijker wordt.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de onderste bladeren van de plant verkleuren of slap gaan hangen kun je deze het beste verwijderen van de plant. De plant vormt dan een nieuwe stam en zal hij weer nieuwe blaadjes gaan maken. Bij te weinig of te veel licht is de kans groot dat alle bladeren geel worden. Zet de plant in dit geval op een andere plek.
Meer tonen +Minder tonen -
De oud en lelijk geworden bladeren kunnen verwijderd worden. Het snoeien van de stelen is niet nodig.
Meer tonen +Minder tonen -
De Pannenkoekplant kan zeer gemakkelijk worden vermeerderd. De plant maakt namelijk zelf nieuwe stekjes aan rondom de moederplant. Deze stekjes kunnen naarmate ze iets groter zijn geworden los gesneden worden en in een laagje water gezet worden. Hierdoor gaat de stek wortels aanmaken, waarna de stek met wortels in de grond gezet kan worden. Bij goede verzorging zal deze nieuwe plant weer een ware Pannenkoekenplant worden.
Een andere mogelijkheid is om datzelfde te doen met een stengel waar een blad aan zit. Bij dit proces zal de stek echter minder makkelijk nieuwe wortels maken.
Meer tonen +Minder tonen -
Het geven van extra voeding is voor de Pannenkoekenplant niet noodzakelijk. Enkel in de lente en zomer is dit optioneel, geef in dit geval algemene kamerplantenvoeding. Geef nooit meer voeding dan aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing want dit kan de plant alleen maar schaden. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
Een Pannenkoekplant komt soms tot bloei en produceert dan kleine witte bloemen. In dit geval komt er dan in plaats van een blad, kleine trosjes met witte bloemen tevoorschijn.
Meer tonen +Minder tonen -
De Pannenkoekplant is een zeer degelijke luchtzuiveraar ondanks het relatief kleine bladoppervlakte.
Meer tonen +Minder tonen -
De plant is niet giftig.
Meer tonen +Minder tonen -
De Pannenkoekplant kan soms last gaan krijgen van meeldauw. Bestrijd dit ongedierte het liefst zo snel mogelijk. Dit kan zowel op chemische als biologische wijze.