Verzorgingstips Peperomia

De Peperomia komt van nature voor in de jungles van Noord- en Zuid-Amerika. Hier groeien maar liefst 1600 verschillende soorten van deze plant. In Brazilië staat de Peperomia voor geluk en wordt het vaak als cadeau gegeven met de gedachte ‘het komt wel goed’. Er zijn verder zo’n 500 verschillende soorten die elk een andere bladvorm hebben en alle kleuren van de regenboog hebben. De Peperomia, dat in het Grieks staat voor ‘lijkend op pepers’, is een makkelijk te verzorgen kamerplant en heeft uitstekende luchtzuiverende kwaliteiten. Omdat de plant ook niet veel zonlicht nodig heeft is het een ideale kantoorplant. Wil je de Peperomia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 15 °C Min 15 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Prima luchtzuiveraar Prima luchtzuiveraar
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Peperomia

Klantenservice

Peperomia verzorging

  • De Peperomia kan door het dikke blad zuinig aan doen met water, vandaar dat de plant niet veel water nodig heeft. Echter dient de grond van de plant wel continu licht vochtig te zijn. Voorkom dus een langere periode waarin de grond erg droog is. Omdat de meeste Peperomia van oorsprong op hout of organische resten groeit, is hij niet gewend om met de wortels in de volle aarde te staan. Hierdoor is hij dan ook erg gevoelig voor een laag stilstaand water onderin de pot. Geef dus nooit teveel water want hierdoor kan er al gauw wortelrot ontstaan wat de plant niet leuk gaat vinden.
  • Omdat de plant van nature een hoge luchtvochtigheid is gewend kan de Peperomia een regelmatige sproeibeurt wel gebruiken. Gebruik hierbij geen harde waterstraal maar zet de kracht op nevelstand. Bovendien zorgt een sproeibeurt ervoor dat het stof van de bladeren verdwijnt waardoor je plant weer wat meer gaat stralen.
  • De Peperomia staat het liefst op een plek met veel licht maar zonder direct zonlicht. Te veel direct zonlicht maakt het blad vaal van kleur. Mocht de plant nauwelijks groeien dan is de oorzaak vaak dat de plant te donker staat. Zet de plant dan wat dichter bij het raam. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 12 ºC
  • Omdat de Peperomia een langzame groeier is hoeft de plant maar eens in de drie jaar verpot te worden. Gebruik hierbij een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond. Verpot bij voorkeur in de lente zodat de eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen. Naast het verpotten kan je er ook voor kiezen om alleen de bovenste laag potgrond te vervangen zodat de plant weer verse aarde heeft met een luchtige structuur.
  • De Peperomia zal niet snel last gaan krijgen van verkleurde bladeren. Bij droge lucht kan het gebeuren dat de bladeren bruine randen of vlekken krijgen. Ook kan het blad verkleuren of verdorren door ongedierte zoals spint. Daarnaast kan het blad geel worden of zelfs uitvallen. Dit ligt vaak aan het geven van teveel water.
  • Om de plant gezond te houden is het niet noodzakelijk om de plant te snoeien. Wel kan snoeien handig zijn om de plant zijn vorm te laten behouden. Gebruik bij het snoeien een scherpe snoeischaar en doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant zich sneller kan herstellen van de snoeibeurt. De plant zal na het snoeien snel nieuwe scheuten maken zodat de plant vanzelf weer voller wordt.
  • De Peperomia plant kan op twee manieren worden gestekt, door bladstek en stengelstek. Beide manieren worden hieronder uitgelegd. Knip voor het bladstekken in het voorjaar een of meerdere bladeren van de moederplant af en plaats deze in een pot met potgrond. Gebruik bij voorkeur stekgrond. Zorg ervoor dat de grond bij de stekjes goed vochtig blijft, zodat er na enkele weken nieuwe wortels zullen groeien. Hierdoor kunnen de jonge Peperomia’s gaan uitgroeien tot een volwassen plant. De Peperomia kan ook worden vermeerderd door te stengelstekken. Snij hiervoor een paar stengels van tien centimeter af en zet deze in het water. Zorg ervoor dat de onderste bladeren van de stengel zijn gehaald. Deze stekjes krijgen vanzelf wortels. Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn kunnen de stekjes in de grond gezet worden. Hierna zullen de stekjes uitgroeien tot volwassen planten.
  • Voor een optimale groei en ontwikkeling kan je de Peperomia in de lente en zomer Pokon voeding voor kamerplanten geven. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Geef geen voeding in de herfst en winter want dit is absoluut overbodig.
  • Ja, afhankelijk van het soort Peperomia kan de plant gaan bloeien. De meeste soorten krijgen in dit geval smalle lange bloeikolven zonder schutbladen die boven de plant uitsteken. De kleur is meestal geel, wit of bruin.
  • De Peperomia is een uitstekende luchtzuiveraar onder de kamerplanten. Vooral de stof formaldehyde, die in elk huishouden voorkomt, wordt door de plant uit de lucht gehaald.
  • De Peperomia is niet giftig en is dus helemaal veilig voor kinderen en huisdieren.
  • De plant krijgt bijna nooit last van ongedierte. Bij ongedierte als spint krijgt de plant last van bruine en verdorde bladeren. Mocht de spint hardnekkig zijn dan kan deze zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite