Verzorgingstips Phoenix Canariensis palm

De Phoenix Canariensis is een palm die zijn oorsprong kent op de Canarische eilanden. Hier dankt de palm zijn bijnaam ‘Canarische Dadelpalm’ dan ook aan. In de natuur kan de palm achttien meter hoog worden met zo’n 100 bladeren in de kruin. Verder bloeit de palm in de maanden februari tot juni, waarin hij crèmeachtige tot gele bloemen krijgt. De vruchten van de palm staan dicht op elkaar in vertakte trossen. Deze vruchten zijn langwerpig en eivormig met een oranje tot roodbruine kleur. In tegenstelling tot de echte dadelpalm, genaamd de Phoenix Dactylifera, zijn deze dadels oneetbaar. De Canarische Dadelpalm heeft veel zonlicht en water nodig. Zet de palm dus op een standplaats met veel zonlicht en laat de grond van de palm nooit opdrogen. Pas bij het verplaatsen van de palm op voor de scherpe bladeren. Gelukkig zijn deze dan weer niet giftig. Wil je de Phoenix Canariensis palm kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • 2/3 keer per week water 2/3 keer per week water
 • Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht
 • Min 3 °C Min 3 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Onderste blad stoot vanzelf af Onderste blad stoot vanzelf af
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
 • Niet giftig, pas op scherpe punten blad Niet giftig, pas op scherpe punten blad
 • Sterke luchtzuiveraar Sterke luchtzuiveraar
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Phoenix Canariensis palm

Klantenservice

Phoenix Canariensis verzorging

 • De Phoenix Canariensis heeft relatief veel water nodig. Laat de grond van de palm niet uitdrogen, want dit kan er al snel voor zorgen dat de palm een stuk minder mooi zal worden. Geef dus meerdere keren per week een normale hoeveelheid water in plaats van een grote plens in een enkele keer. Teveel water onder in de pot kan wortelrot veroorzaken. De Canarische Dadelpalm kan ook buiten staan. Let hierbij wel op dat de palm dan wel meer water verbruikt. Op warme dagen zal de palm zelfs dagelijks water nodig hebben.
 • De Phoenix Canariensis kan een regelmatige sproeibeurt wel waarderen. Regelmatig sproeien helpt preventief tegen ongedierte zoals spint en zorgt er gelijk voor dat het stof van de plant gespoeld wordt. Tijdens de zomermaanden kan de plant ook buiten gezet worden bij een regenbui.
 • Omdat de Phoenix Canariensis van oorsprong op de Canarische eilanden leeft, is hij veel zonlicht gewend. Omdat dit in Nederland een andere beleving is voor de palm, is het geven van zoveel mogelijk zonlicht erg gewenst. Zet de plant het liefst op een plek met minstens vijf uur direct zonlicht, zoals een plek bij het raam op het zuiden. In de zomer staat de palm dan ook het liefst buiten. In de winter is dit niet handig, want de palm kan niet zo goed tegen de vorst. Op een plek met veel direct zonlicht kan het gebeuren dat het blad verbrandt. Dit is niet erg, want de palm zal nieuw blad maken dat prima tegen het directe zonlicht kan. Minimale temperatuur Overdag: 3 ºC ‘s Nachts: -2 ºC
 • De Canarische Dadelpalm kan bij aanschaf of wanneer deze te groot wordt voor zijn pot verpot worden. Zorg er hierbij voor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude. Gebruik normale potgrond of vulcastrat. Geef in de eerste weken na het verpotten wat minder water zodat de wortels wat meer op zoek gaan naar water en daardoor sneller groeien. Let er bij het verpotten op dat de wortels niet erg beschadigd raken. Verpot bij voorkeur in het voorjaar, zodat eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen.
 • De onderste bladeren van de Phoenix Canariensis zullen na verloop van tijd bruin of geel van kleur worden. Dit is een natuurlijk ouderdomsproces en valt dus niet te voorkomen. Dit blad zal worden afgestoten om ruimte te maken voor een nieuw, vers blad. Wanneer er bruine of gele bladeren over de hele plant te vinden zijn, is dit vaak het gevolg van teveel of te weinig water. Bij een snelle overgang van weinig naar veel licht kan er bladuitval optreden maar dit blad zal worden vervangen voor nieuw vers blad.
 • Enkel de bladeren en takken kunnen bij de Phoenix Canariensis worden teruggesnoeid. Zaag niet in de stam want de palm zal hierdoor afsterven. De onderste bladeren kunnen worden weggehaald als deze te lelijk worden. Buig in dit geval de veren naar beneden en snijd de tak vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam af. Ook de verkleurde bladpunten kunnen worden weggeknipt. Pas bij het snoeien wel op voor de scherpe bladeren van de palm.
 • De Phoenix Canariensis kan worden vermeerderd door te kweken vanuit zaden. Dit proces duurt bij de palm relatief lang. Zorg ervoor dat dit proces gebeurd bij een temperatuur rond de 25 graden.
 • In de lente en zomer kan de Canarische Dadelpalm extra gevoed worden. Geef in dit geval vloeibare voeding voor palmen. Geef nooit meer voeding dan aangegeven staat op de gebruiksaanwijzing want dat kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • Omdat alleen volwassen Dadelpalmen tot bloei zullen komen, is een bloeiende palm in de woonkamer een zeldzaamheid. Binnenshuis zal een Dadelpalm namelijk niet snel uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Mocht dit wel gebeuren, kunnen de bloemen beter worden weggehaald. Deze bloemen kosten de plant namelijk veel energie.
 • Net zoals vrijwel elke palm in de palmenfamilie is de Phoenix Canariensis een goede luchtzuiveraar. Een extra voordeel dus.
 • De Phoenix Canariensis is geen giftige palm. De palm heeft wel scherpe punten aan het blad en de stam. Let daar dus goed op wanneer je de plant wilt gaan verplaatsen.
 • De Canarische Dadelpalm is relatief gevoelig voor ongedierte als spint. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen dit ongedierte. Mocht de spint hardnekkig zijn kan de palm ook buiten gezet worden. Wind en regen kunnen de spint namelijk verdrijven. Ongedierte kan verder zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite