Verzorgingstips Rhapis palm

De Rhapis palm groeit van oorsprong in Zuidoost-Azië en China. Tegenwoordig staat de palm beter bekend als een echte kamerplant. In Nederland wordt de palm ook wel Bamboepalm of Stokpalm genoemd vanwege zijn kenmerkende stam. De palm behoort tot de familie van de Arecaceae, ook wel de Palmea. De palm houdt van schaduwrijke plekken en heeft dan ook niet veel water nodig. Houd de grond wel altijd licht vochtig. De plant kan naast de woonkamer ook prima op kantoor staan. Wil je de Rhapis palm kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • (Half)schaduw (Half)schaduw
 • Min 12 °C Min 12 °C
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
 • Niet giftig Niet giftig
 • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Rhapis palm

Klantenservice

Rhapis verzorging

 • Omdat de Rhapis weinig licht nodig heeft verbruikt hij weinig water als hij op een schaduwrijke plek staat. Op een plek met meer natuurlijk zonlicht verbruikt de palm meer water. Houd de grond van de palm altijd licht vochtig want de plant zal snel minder mooi worden als de grond meerdere keren droog is geweest. Laat de grond dus nooit opdrogen. Teveel water geven kan leiden tot een laagje water onderin de pot dit kan wortelrot veroorzaken. Het is dus verstandig om de grond in het begin regelmatig te controleren of deze te nat of te droog is geworden. Is de grond vijf dagen na de watergift nog te nat? Geef in dit geval wat minder water. Hetzelfde geldt voor te droge grond, geef in dat geval wat meer water.
 • Een sproeibeurt is niet noodzakelijk maar kan de vitaliteit en gezondheid van de plant wel goed doen. Naast dat regelmatig sproeien stof van de bladeren haalt is het ook preventief tegen ongedierte. Na een sproeibeurt straalt de plant weer wat meer.
 • De Rhapis is een kamerplant die donkerder kan staan dan alle andere kamerplanten. Dit heeft te maken met de vele bladgroenkorrels in het donkergroene blad van de Rhapis. Deze bladgroenkorrels zetten het zonlicht om in energie voor de plant. De palm heeft wel natuurlijk daglicht nodig dus zet de plant niet in een ruimte zonder ramen. Wanneer de Rhapis op een lichte standplaats staat wordt het blad lichter van kleur of zelfs geel. Zet de palm in dit geval wat verder van het raam. Als de palm geen nieuwe bladeren aanmaakt staat de palm te donker. Zet in dit geval de palm dichter bij het raam. Geef de palm maximaal vijf uur direct zonlicht. Minimale temperatuur Overdag: 12 ºC ‘s Nachts: 8 ºC
 • Omdat de wortels van de Bamboepalm langzaam groeien hoeft de palm niet snel verpot te worden. Bij aanschaf kan de palm worden verpot en vervolgens is eens in de vier jaar voldoende. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels beter kunnen herstellen. Gebruik bij het verpotten een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond of vulcastrat.
 • De Rhapis palm krijgt na verloop van tijd bruine bladpunten op de onderste bladeren van de palm. Deze bladeren zullen helemaal bruin worden. Dit is een natuurlijk proces en valt niet te voorkomen. Dit bruin geworden blad wordt afgestoten en vervangen door nieuwe bladeren die bovenin de palm zullen groeien. Als er bruine bladeren te vinden zijn over de gehele palm kan dit het gevolg zijn van teveel of te weinig water. Teveel direct zonlicht zal de bladeren van de plant geel laten verkleuren. De verkleurde en lelijk geworden bladeren kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een schaar.
 • De stam van de Rhapis kan niet worden teruggesnoeid, de palm zal dan afsterven. De bruine bladranden en punten en de lelijk geworden bladeren kunnen wel worden weggeknipt.
 • De Rhapis kan alleen worden vermeerderd door middel van palmenzaad. Zorg ervoor dat dit proces verloopt bij een temperatuur rond de 24 graden. Het verhogen van de temperatuur is mogelijk door de plantenpot af te dekken met een plastic zak.
 • Geef de palm enkel in de lente en zomer extra voeding. Geef in dit geval maandelijks vloeibare voeding voor palmen. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de palm. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • De Rhapis zal in de woonkamer maar zelden tot bloei komen omdat de palm hiervoor een bepaalde hoogte moet bereiken.
 • De Rhapis palm is een uitstekende luchtzuiveraar. Schadelijke stoffen die in bijna elk huishouden wel te vinden zijn zoals formaldehyde en xyleen haalt hij met gemak uit de lucht en maakt hier zuurstof van.
 • De Rhapis palm is niet giftig.
 • De Rhapis palm is niet echt gevoelig voor ongedierte. Mocht de palm toch last krijgen van ongedierte zoals luis dan raden wij aan om het ongedierte zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kan zowel op chemische als biologische wijze.

Search engine powered by ElasticSuite