Verzorgingstips Rhipsalis

De Rhipsalis is een succulent, een vetplant, die zijn oorsprong kent in Afrika, enkele eilanden in de Indische Oceaan, Zuid- en Midden-Amerika. De Rhipsalis is onderdeel van de Cactaceae (cactusfamilie) en groeit in tegenstelling tot zijn soortgenoten niet in de woestijn maar in de tropen. De Rhipsalis wordt ook wel Koraalcactus of Mistletoe-cactus genoemd. De plant heeft veel verschillende soorten planten die variëren van dunne, lange tot brede, geribbelde of krullende stengels. De Rhipsalis Baccifera groeit naast de genoemde gebieden ook in Madagaskar en Sri Lanka De Rhipsalis heeft weinig eisen rond licht- en waterbehoefte en is daarom een zeer gemakkelijk te verzorgen kamerplant. Wil je de Rhipsalis kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • 1x per week 1x per week
 • Halfschaduw Halfschaduw
 • Min 10 °C Min 10 °C
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Oud en lelijk blad word afgestoten Oud en lelijk blad word afgestoten
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Luchtzuiverend Luchtzuiverend
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Rhipsalis

Klantenservice

Rhipsalis verzorging

 • Omdat de Rhipsalis water opslaat in de stengels heeft de plant niet veel water nodig. Laat de grond dus eerst goed opdrogen voordat de plant opnieuw water krijgt. Geef echter niet extreem veel water in één keer want de wortels mogen niet in een laag water komen te staan. Hierdoor zal de plant namelijk gaan rotten. Geef de Rhipsalis dus liever een keer te weinig dan teveel water.
 • Het sproeien van de plant is niet noodzakelijk. Een sproeibeurt kan echter wel het stof van de plant halen en werkt goed tegen ongedierte. Bovendien zal de plant weer een stuk meer gaan stralen na een frisse sproeibeurt.
 • Omdat de Rhipsalis van nature niet in de woestijn maar in de tropen leeft, is de plant een plek met minder zonlicht gewend. De plant leeft namelijk in de tropen onder het bladerdak van de hoge bomen. De Rhipsalis staat dan ook het liefst op een schaduwrijke plek. Veel natuurlijk zonlicht zal ervoor zorgen dat de plant sneller zal gaan groeien. Bij teveel zonlicht zullen de stengels gaan verkleuren dus zet in dit geval de plant wat verder van het raam. Een te donkere standplaats zorgt ervoor dat de plant minder water nodig heeft. Houd hier rekening mee om wortelrot door teveel water te voorkomen. Minimale temperatuur Overdag: 10 ºC ‘s Nachts: 5 ºC
 • Verpot de plant direct na aanschaf zodat de plant voldoende ruimte heeft om door te kunnen groeien. Gebruik hierbij speciale cactus potgrond en zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich makkelijker kunnen herstellen. De plant heeft na het verpotten pas na drie à vier jaar weer behoefte aan een grotere pot.
 • De oud en lelijk geworden stengels zullen na verloop van tijd afgestoten worden en vervangen worden door nieuwe. Wanneer de plant ineens lichter of geler begint te kleuren is dit vaak een teken van teveel licht. Zet de plant iets verder van het raam. Mochten de bladeren bruine vlekken of randen krijgen is dit vaak het gevolg van teveel water. Verminder in dit geval de watergift en laat de grond langer uitdrogen.
 • Het is niet noodzakelijk om de plant te snoeien. De lelijk en oud geworden bladeren kunnen wel verwijderd worden met een schaar om de plant mooi te houden. Ook uitlopers kunnen worden afgeknipt. Deze stengels kunnen worden gebruikt als stekjes om de plant te vermeerderen.
 • Het vermeerderen van de Rhipsalis is een eenvoudig proces. Knip hiervoor een stuk van tien centimeter van een stengel af en zet deze in verse potgrond. Geef dit stekje af en toe een beetje water. Na verloop van tijd zal de stek gaan wortelen en zal de plant zich gaan ontwikkelen tot een nieuwe Rhipsalis.
 • Omdat de Rhipsalis een langzame groeier is heeft de plant weinig voeding nodig. Geef enkel in de lente en zomer extra voeding en gebruik hierbij Cactus- en Vetplantvoeding. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. In de herfst en winter heeft de plant zijn winterslaap, extra voeding in deze periode is absoluut overbodig.
 • De Rhipsalis komt maar zelden tot bloei in de woonkamer. Bij bloei krijgt de plant kleine witte bloemen verspreid over de stengels.
 • Cactussen zijn over het algemeen geen luchtzuiverende plant, echter is de Rhipsalis wel een goede luchtzuiveraar.
 • Afhankelijk van het soort Rhipsalis is hij giftig. Raadpleeg bij twijfel de huis- of dierenarts.
 • De plant zal niet snel last gaan krijgen van ongedierte. Mocht er toch sprake van ongedierte zijn dan kan het zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite