Verzorgingstips Citrus Sinensis (Sinaasappelboom)

De sinaasappelboom kent zijn oorsprong in China, waar de oude naam ‘Sina’ naar verwijst. De vrucht werd in de achttiende eeuw vanuit Nederland over Noord-Europa verspreid en kreeg de naam Appelsien, in het Duits ‘Apfelsine’. De sinaasappelboom behoort tot het geslacht Citrus. Hij wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd om onderscheid te maken van de zure of bittere sinaasappel (citrus aurantium). De Sinaasappels die naar Nederland worden geïmporteerd komen uit de subtropische landen rond de Middellandse Zee zoals Israël, Spanje en Marokko. De perssinaasappelen komen voornamelijk uit Brazilië. Wil je de Sinaasappelboom kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 2/3 keer per week water 2/3 keer per week water
  • Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minimaal 5 uur direct zonlicht
  • Min 15 °C Min 15 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Na verloop van tijd verdorde bladeren afknippen Na verloop van tijd verdorde bladeren afknippen
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Citrus Sinensis (Sinaasappelboom)

Klantenservice

Sinaasappelboom verzorging

  • In de zomer, wanneer de sinaasappelboom beter buiten kan staan, heeft de boom regelmatig in de week water nodig. Houd de wortelkluit goed vochtig. De sinaasappelboom gaat anders vocht uit de bladeren halen wat ervoor zorgt dat de plant verdort en uiteindelijk zelfs dood gaat. Vaak komt het neer op zo’n twee tot drie keer per week water geven. Tijdens warme dagen is het verstandig om elke dag een beetje water te geven. In de winter moet de grond van de sinaasappelboom, die dan binnen staat, altijd lichtvochtig gehouden worden. Dit komt neer op zo’n een tot twee keer per week een beetje water geven. Liever een paar keer een kleine hoeveelheid dan in een keer een grote scheut.
  • Het is raadzaam om de sinaasappelboom eens per week te besproeien met water. Doe dit niet tijdens de hete middagzon maar ‘s avonds na zonsondergang. Bij veel zonlicht zullen waterdruppels zonlicht bundelen tot kleine puntjes die zo heet worden dat het blad kan verbranden. Het sproeien werkt ook preventief tegen ongedierte en zorgt ervoor dat het stof van de bladeren verdwijnt. Hierdoor kan de boom weer wat meer zonlicht opnemen.
  • De sinaasappelboom heeft minimaal drie uur direct zonlicht per dag nodig. In de buitenlucht kan de plant het beste op een halfschaduw plek gezet worden zodat er niet direct veel zonlicht zal schijnen op de bladeren. Voorkom een standplaats in de volle wind zodat de bladeren minder snel zullen afsterven. Zorg ervoor dat de boom niet met vorst buiten staat, want de boom zal dat niet overleven. Minimale temperatuur: Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 0 ºC
  • De sinaasappelboom dient elke twee á drie jaar verpot te worden. Doe dit bij voorkeur net voor de lente, want in deze periode zal de boom weer gaan groeien. Bovendien kunnen eventueel beschadigde wortels zich sneller herstellen in deze periode. Gebruik een pot die twee keer zo breed in diameter is dan de wortelkluit, zodat de boom genoeg ruimte heeft om goed door te kunnen groeien. De boom kan vervolgens beter vocht uit de grond opnemen en is daardoor sterker en stabieler.
  • De bladeren van de sinaasappelboom kunnen zwarte bladpunten gaan krijgen. Vaak is teveel water dan de oorzaak. Bruine of gele bladeren zijn juist een teken van te weinig water. Controleer dus regelmatig de bladeren en pas hierop de hoeveelheid water aan. De lelijke punten kunnen van de plant geknipt worden met een schaar. De bladeren kunnen ook verkleurd raken wanneer de boom verplaatst is van een plek met veel of juist weinig zonlicht naar een plek met een andere hoeveelheid zonlicht. De nieuwe bladeren zullen wel tegen het directe zonlicht kunnen.
  • Na verloop van tijd zullen de bladeren van de sinaasappelboom verdorren. In dit geval kan de stengel zo dicht mogelijk bij de stam worden afgeknipt. Het afknippen van dit blad met hele stengel heeft verder weinig gevolgen. Zo vormt de stam van de boom zich verder.
  • De sinaasappelboom is enkel te vermeerderen door te kweken vanuit zaden.
  • Voor een optimale groei en ontwikkeling heeft de sinaasappelboom extra voeding in de lente en zomer nodig. Het helpt de behoeftes van de plant te vervullen en om de bladeren mooi diepgroen van kleur te houden. Pokon voeding en Ecostyle Citrus & Olijf voeding zijn goede middelen om de sinaasappelboom van extra voeding te voorzien. Geef geen extra voeding in de herfst en winter want in deze periodes heeft de sinaasappelboom zijn winterslaap.
  • De sinaasappelboom krijgt een witte bloesem vervolgd door vruchten die meer voor de sfeer/sier zijn dan voor consumptie.
  • De sinaasappelboom zet zoals alle andere planten CO² om in zuurstof en zuivert daarmee de lucht.
  • Nee, de sinaasappelboom is niet giftig. Het is wel af te raden om de vruchten van de sinaasappelboom te eten want deze kunnen chemisch behandeld zijn.
  • De sinaasappelboom kan last gaan krijgen van insecten. Vooral schildluis en spint kunnen voor problemen gaan zorgen. Het ongedierte kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite