Verzorgingstips Veitchia

De Veitchia palm komt van oorsprong van de Pacifische eilanden zoals Fiji, Tonga, Vanuatu en de Salomonseilanden. De palm wordt ook wel de Christmas palm of Kerstpalm genoemd. Deze bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat de plant in de vrije natuur vruchten krijgt in december. Verder staat de palm bekend vanwege zijn stam waarvan de bladeren boven de stam ontspringen. Let goed op bij het beetpakken en verplaatsen van deze palm. Vastpakken bij de groene gekleurde stam is niet raadzaam, hierdoor kunnen de plantcellen beschadigd raken. De palm staat het beste op een halfschaduw plek en dient in altijd licht vochtige grond te staan. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van de Veitchia palm. Wil je de Veitchia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • Lichte standplaats of halfschaduw Lichte standplaats of halfschaduw
 • Min 15 °C Min 15 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Niet giftig Niet giftig
 • Voorkom tocht Voorkom tocht
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Veitchia

Klantenservice

Veitchia verzorging

 • De Veitchia palm dient altijd in licht vochtige grond te staan. Zorg er dus voor dat de grond nooit opdroogt. Voorkom wel dat de wortels in een laag water komen te staan want dit veroorzaakt wortelrot. Controleer in het begin regelmatig de grond of deze te droog of te nat is. Is de grond na vijf dagen nog erg nat? Geef dan wat minder water. Is de grond na twee dagen alweer droog? Geef dan wat meer water. Na verloop van tijd zal dan vanzelf duidelijk worden hoeveel water, afhankelijk van de hoeveelheid licht, de plant precies nodig heeft.
 • Het is aan te raden om de Veitchia regelmatig een sproeibeurt te geven. Het stof wordt van de bladeren gespoeld en bovendien straalt je plant weer wat meer. Daarnaast werkt sproeien preventief tegen ongedierte.
 • De Veitchia palm staat het liefst op een plek met halfschaduw. De plant heeft wel voldoende licht nodig om nieuw blad aan te maken dus zet de plant dichter bij het raam wanneer dit niet gebeurt. Bij gele bladeren kan de palm het beste wat verder van het raam staan. De palm staat prima bij een raam op het westen, noorden en oosten. Bij een plek voor een raam op het zuiden moet de plant minimaal drie meter van het raam staan. Zorg voor maximaal drie uur direct zonlicht. Minimale temperatuur Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 10 ºC
 • De Veitchia verpot je het beste bij aanschaf en vervolgens om de twee jaar. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich makkelijker kunnen herstellen. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze op met normale potgrond of vulcastrat. Pak de palm niet bij het groene gedeelte van de stam, want hierdoor kan de palm flink beschadigen en zelfs afsterven.
 • De Veitchia zal na verloop van tijd bruine bladranden krijgen. Dit is een natuurlijk proces en valt niet te voorkomen. Dit zal voornamelijk op de onderste bladeren te zien zijn en na verloop van tijd zullen deze bladeren dood gaan. Deze kunnen worden weggeknipt. Bij gele, lichte verkleuring van het blad is een te lichte standplaats vaak de oorzaak. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam. Bij bruine bladeren heeft de plant te veel water gekregen, maar ook te weinig water kan hier de oorzaak van zijn. Kijk dus zeker in het begin regelmatig hoe het blad eruit ziet en of de palm niet te snel bruin blad krijgt.
 • Het oud en lelijk geworden blad kan simpelweg worden weggeknipt. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam. De stam zelf kan niet gesnoeid worden.
 • Het vermeerderen van de Veitchia palm is een lastig proces. Hij is namelijk alleen te vermeerderen door middel van zaden. Het ontkiemen van de zaden neemt veel tijd in beslag en de temperatuur dient rond de 26 graden te zijn.
 • Het is niet noodzakelijk om de Veitchia voeding geven. Geef optioneel alleen in de lente en zomer voeding voor kamerplanten. Lees goed de gebruiksomschrijving en geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • In de natuur krijgt de Veitchia palm bij een bepaalde grootte witte bloemen. Deze bloemen worden na verloop van tijd groene vruchten. In december worden de vruchten van de Kerstpalm rood van kleur. In de woonkamer zal de palm echter klein blijven en dus niet snel tot bloei komen.
 • De Veitchia palm is een gemiddelde luchtzuiveraar onder de kamerplanten.
 • De Veitchia palm is niet giftig. Het is echter af te raden om de vruchten te eten.
 • De Veitchia palm kan last gaan krijgen van ongedierte. Zet de palm niet op de tocht en controleer regelmatig het blad op ongedierte. Door regelmatig te sproeien kan ongedierte voorkomen worden of van het blad gespoeld worden. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn dan kan dit zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite