Alles over snoeien

Je plant snoeien kan meerdere voordelen opleveren voor de plant. Zo stimuleer je bijvoorbeeld nieuwe groei door oud blad te verwijderen, en kan er meer zonlicht de kern van de plant bereiken wat ook weer gunstig is. Hier lees je alle voordelen op een rijtje, hoe je het beste kan snoeien en in welke periode je de snoeischaar het beste kunt pakken.

  • Kamerplant blijft compacter Kamerplant blijft compacter
  • Beste periode in de lente Beste periode in de lente
  • Stimuleren van nieuw blad Stimuleren van nieuw blad
  • Gebruik scherpe, schone schaar Gebruik scherpe, schone schaar
  • Doe handschoenen aan bij giftige planten Doe handschoenen aan bij giftige planten
Alles over snoeien

Waarom moet ik snoeien? 

 

Het snoeien van je plant heeft meerdere voordelen;

 

→ Je kamerplant blijft compact waardoor deze er mooier uitziet

→ Dode, ongezonde of oud geworden bladeren terugsnoeien stimuleert de groei van nieuwe blad

→ Bij sommige planten zorgt snoeien ervoor dat de plant meer vertakkingen krijgt, hierdoor wordt de binnenplant een stuk voller 

→ Je krijgt de binnenplant in de gewenste vorm

→ Er kan meer zonlicht de kern van de plant bereiken

 

Wanneer moet ik mijn plant snoeien? 

 

Het snoeien kan bij veruit de meeste planten het beste in de lente. Ook in de zomer of herfst kan er bij een aantal planten gesnoeid worden. Het is niet raadzaam om in de winter te snoeien aangezien de planten dan in een rustperiode zitten. Mocht je twijfelen wanneer je de plant het beste kan snoeien dan kun je de kamerplantendatabase gebruiken om te kijken wanneer jouw plant het beste gesnoeid kan worden.


Hoe moet ik snoeien?

 

Per plant verschilt welk onderdeel van de plant je kan snoeien en welke niet. Raadpleeg dan ook altijd onze kamerplantendatabase om te kijken hoe dit moet voor jouw specifieke plant. Gebruik bij het snoeien het liefste een 

(scherpe) snoeischaar zodat de bladeren en stengels op een goede manier weer kunnen helen. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of enkele knoppen. 

 

Wondafdekmiddel 

 

Sommige planten zijn erg gevoelig voor de gevolgen van de wonden, die op de takken achterblijven na het snoeien. De plant kan last krijgen van infecties op de plaats van de wonden, bijvoorbeeld door schimmels, bacteriën of virussen. Dus heb je een fruit- of sierboom gesnoeid? Dan kun je het beste de wonden afdekken met een wondafdekmiddel. 

Search engine powered by ElasticSuite