Alles over voeding

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie om jouw kamerplant te kunnen voorzien van extra voeding. Om te weten welke voeding per binnenplant gegeven kan worden kun je de Kamerplantendatabase raadplegen. Alvast veel succes met het voeden van jouw kamerplant!

  • Extra voeding stimuleert groei Extra voeding stimuleert groei
  • Nooit in herfst en winter Nooit in herfst en winter
  • Teveel voeding is schadelijk Teveel voeding is schadelijk
  • Lees altijd gebruiksaanwijzing Lees altijd gebruiksaanwijzing
Alles over voeding

Waarom extra voeding?

 

Om de kamerplant te laten groeien en gezond te houden heeft de plant natuurlijk voeding nodig. Afhankelijk per kamerplant heeft een plant geen tot veel extra voeding nodig. Bij te weinig voedingsstoffen kan de groei van de plant afnemen en zal de gezondheid van de plant verslechteren. Echter kan teveel voeding leiden tot schade aan de plant. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

 

Met een juiste bemesting zorg je ervoor dat de kamerplant:

• Voldoende voedingsstoffen krijgt

• Voldoende groeit

• Gezond blijft

• Kan gaan bloeien

 

De plant heeft de juiste voedingsstoffen nodig om zich optimaal te ontwikkelen. De belangrijkste stoffen die de planten nodig hebben zijn: CO², water, zouten en mineralen. Per plant kan het verschillen welke voeding optimaal is en hoeveel deze nodig heeft. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing van de plantenvoeding en geef nooit teveel want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is voor elke kamerplant absoluut overbodig. 

 

Welke mogelijkheden om te voeden zijn er?

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om je plant van extra voeding te voorzien, vloeibare voeding tot aan voedingskegels en -korrels. Hieronder is te zien welke keuzes je hebt.

 

Vloeibare voeding: vloeibare meststoffen kun je makkelijk combineren met het water geven. Je kunt het laten oplossen in een gieter water en op die manier je planten voorzien van water en voeding. 

Vaste voeding: deze mest verdeel je over de hydrokorrels heen. Met het watergeven spoel je de voeding naar beneden. Je kunt kiezen om voedingskegels of -korrels te gebruiken.

Poeder: poeder lost direct op in water waardoor je het makkelijk kan gebruiken bij je kamerplant. 

Voedingsstaafjes: vooral voor bloeiende planten is het gebruik van voedingsstaafjes erg fijn. Deze bevatten stoffen die voor de planten erg bruikbaar zijn. Ze geven geleidelijk voeding af waardoor je er lang mee kunt doen. 

Stekpoeder: bevordert de wortelontwikkeling bij stekken en beschermt de wond die achterblijft tegen ziektes en schimmels. 

 

Welke voeding heeft mijn plant nodig?

 

Per plant verschilt het wat voor voeding nodig is. Zo is er voor een cactus speciale Cactus & Vetplant voeding, terwijl er voor een Anthurium zowel Bloeiende Planten voeding als speciale Anthurium voeding gegeven kan worden. 

Je kunt een kijkje nemen in ons assortiment voeding om te zien welke voedingsstoffen er zijn. Hier wordt per soort voeding uitgelegd voor welke kamerplanten deze bedoeld zijn. Daarnaast is er per plantensoort in de kamerplantendatabase te zien welke voeding gebruikt kan worden. 

 

Hieronder is in een kort overzicht te zien waar welke voeding voor gebruikt wordt:

 

Kamerplanten voeding: universele voeding voor kamerplanten. 

Groene Planten voeding: voor alle groene planten.

Bloeiende Planten voeding: voor alle bloeiende kamerplanten.

Palm voeding: voor alle palmsoorten.

Orchidee voeding: voor orchideeën. 

Cactus & Vetplant voeding: voor alle planten die langdurig water vasthouden. 

Mediterrane Planten voeding: geschikt voor mediterrane planten. 

Bonsai voeding: voor gezonde Bonsai boompjes.

Anthurium voeding: voor een uitbundige bloei bij Anthuriums en andere planten met bloem. 

 

Hoeveel en wanneer kan ik mijn plant voeden?

 

Hoeveel en wanneer je de kamerplant voeding kunt geven is afhankelijk van het soort plant en het soort voeding. Hoeveel voeding je kunt geven staat beschreven op verpakking of de gebruiksaanwijzing van de voeding. De kamerplanten kunnen alleen tijdens de groeiperiode voeding krijgen, van maart tot oktober. Wanneer de plant nog maar net is aangeschaft kun je het beste zes weken wachten tot je gaat bemesten. Er zitten namelijk in dit geval nog genoeg voedingsstoffen in de verse potgrond. 

Geef bij het voeden nooit teveel. Geef helemaal geen voeding in de rustperiode van de plant, dat is ongeveer van november tot februari. Overbodige voeding kan schadelijk zijn voor de plant of zelfs het afsterven van de plant betekenen. 

 

Hoe laat ik mijn plant nóg meer stralen?

 

Om je plant nog meer te laten stralen kun je naast voeding ook andere middelen inzetten. Deze middelen dienen als flinke boost voor je plant om zo mogelijk nog meer verzorging en aandacht aan je plant te schenken. 

Bladglans: geeft een natuurlijke glans op het blad wat een mooie uitstraling als gevolg heeft. Het verwijdert waterdruppels en kalkaanslag en zorgt er bovendien voor dat er weinig stof op de bladeren zal blijven zitten. 

Powerspray Kamerplanten: verzorgende spray voor je kamerplanten. De planten worden binnen korte tijd zichtbaar vitaal. 

Groenhersteller: bij tekort aan voedingsstoffen kunnen de bladeren van je plant geel worden. De groenhersteller zorgt ervoor dat vergeelde bladeren zichtbaar op zullen knappen.

Search engine powered by ElasticSuite