Alles over water geven

Het geven van water aan de kamerplanten is uiteraard erg belangrijk. Het water transporteert namelijk de voedingsstoffen die de plant nodig heeft. Echter kan teveel water de plant ook doden. Het is dus belangrijk om goed te weten hoeveel water je plant nodig heeft. Per plant kan dit erg verschillen dus mocht je willen weten hoeveel water jouw plant precies nodig heeft, raadpleeg dan de Kamerplantendatabase.

  • Meeste planten 1-2x per week water Meeste planten 1-2x per week water
  • Potgrond nat? Geen water! Potgrond nat? Geen water!
  • Pas de waterafgift per seizoen aan Pas de waterafgift per seizoen aan
  • Toch nog lastig? Gebruik een vochtmeter Toch nog lastig? Gebruik een vochtmeter
Alles over water geven

Wat is veel of weinig water? 

 

Bij elke plant verschilt de behoefte aan veel of weinig water. Zo zal een plant uit een woestijngebied minder water nodig hebben dan een plant die oorspronkelijk uit het regenwoud komt. Er zijn simpelweg drie categorieën om de kamerplanten in op te delen met betrekking tot de waterbehoefte. 

 

Veel water: houd de grond van de plant altijd vochtig

Gemiddeld: de grond mag kort uitdrogen voor een nieuwe waterbeurt

Weinig: laat de grond langere tijd uitdrogen

 

Het is belangrijk om te weten hoeveel water jouw plant nodig heeft. Teveel water kan namelijk de dood van je plant betekenen. De plant krijgt bij teveel water geen lucht meer bij de wortels waardoor deze zullen stikken en geen voedingsstoffen meer op kunnen nemen. Te weinig water zorgt er juist voor dat de plant uitdroogt en weinig voedingsstoffen op zal nemen door het tekort aan water om de voedingsstoffen te transporteren. 

 

Factoren die hoeveelheid water beïnvloeden

 

Naast de soort plant zijn er meerdere factoren die de benodigde hoeveelheid water beïnvloeden. Deze zijn als volgt:

 

• Afmeting plant

• Afmeting pot

• Standplaats

• Seizoen

• Verwarming en airco

 

Afmeting plant

De grootte van de kamerplant beïnvloedt de benodigde hoeveelheid water. Hoe groter de plant, hoe groter het totale bladoppervlakte van de plant. Bij een groter bladoppervlakte zal de plant meer water verdampen en dus meer water nodig hebben. 

 

Afmeting van de pot

Hoe groter de pot is, hoe meer water er opgeslagen kan worden in de grond. De kans op verstikking van de wortels is bovendien kleiner bij een grotere pot. Kies bij het verpotten altijd een pot die minstens 20% groter is dan de kweekpot waar de plant in heeft gezeten. 

 

Standplaats 

Hoe meer (zon)licht de plant bereikt, hoe meer water de plant nodig heeft. Bij een plaats voor het raam op het zuiden verbruikt de plant dus meer water dan voor een raam op het noorden. 

 

Seizoen

Per seizoen verschilt de temperatuur en lichtintensiteit van de zon. In de winter is het een stuk kouder en zal de lichtintensiteit van de zon op zijn laagst zijn. Tijdens de winter houden de planten hun winterslaap en verbruiken ze dus veel minder water dan in de zomer. 

 

Verwarming en airco 

Tijdens de winter verbruikt de plant dus minder water. Echter gaat ook de verwarming aan tijdens de winter, waardoor de luchtvochtigheid flink daalt. Hierdoor (en door de warmte van de verwarming) zal de plant meer water verbruiken. Dit geldt ook voor de airco. Het regelmatig sproeien zal de plant goed doen. Bedenk hierbij ook dat de plant gevoeliger is voor ongedierte bij een lagere luchtvochtigheid. 

Hoe vaak en hoeveel water geven? 

 

De eerste categorie planten, waar de grond altijd licht vochtig dient de blijven, kunnen in de meeste gevallen om de drie à vier dagen weer water krijgen. Geef water wanneer de bovenkant van de grond weer droog wordt. Check altijd met een vinger in de grond of deze niet nog té vochtig is. Wanneer de grond na vijf dagen nog erg nat is, geef dan minder water. Is de grond na twee dagen al droog? Geef de plant dan wat meer water. 

 

De tweede categorie binnenplanten, die af en toe droog moeten staan, hebben in de zomer dezelfde hoeveelheid water nodig als de eerste categorie. Echter zal de grond minder snel droog worden. Het is dan ook belangrijk dat de grond van de plant in de winter een tijdje zal opdrogen. Geef pas na drie dagen droge grond weer water aan de plant. 

 

De derde categorie planten, die lange tijd droog horen te staan, hoeven pas na minstens drie dagen droge grond weer water te krijgen. Ook dit is weer per plant verschillend. Geef bij twijfel liever te weinig dan teveel water, want deze categorie planten gaan eerder dood aan teveel dan te weinig water. 

 

Let bij het water geven aan een plant die langere tijd droog heeft gestaan op, dat hij niet opeens een grote scheut water krijgt. De wortels kunnen maar een beperkte hoeveelheid water opnemen. Licht vochtige grond is dan ook altijd voldoende. 

 

Soort (onder)grond

 

Naast de categorie plant is ook het soort grond waar de plant zich in bevindt van invloed op hoe regelmatig de plant water nodig heeft. Het ene substraat absorbeert namelijk meer water dan het andere substraat, dit is afhankelijk van de grondstoffen die aan het substraat zijn toegevoegd. Zo absorbeert een ondergrond van hydrokorrels veel meer water dan normale potgrond. De hydrokorrels geven geleidelijk water af aan de plant, hierdoor is de plant voor langere tijd van water voorzien en heeft hij minder vaak een gietbeurt nodig. Planten op hydrocultuur hebben, afhankelijk van het soort plant en de standplaats, ongeveer eens in de drie weken water nodig. Ook vulcastrat is sterk absorberend. Deze grond geeft dan ook geleidelijk water af aan de wortels van de plant. Je zult je plant minder vaak water hoeven geven. Hoe veel minder? Dat is afhankelijk van veel factoren. Het gebruik van een watermeter is dan ook aan te raden.

 

Watermeter

 

Het gebruik van een watermeter met vulcastrat kan helpen bepalen bij de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Bij het bewegen van de watermeter geeft de meter aan of er water onderin de pot is gekomen. Stop in dit geval met water geven. De komende uren zal het vulcastrat het water opzuigen waardoor er geen stilstaand water meer aanwezig is. 

 

Hulpmiddelen water geven

Om je plant de juiste hoeveelheid water te geven kan een vochtigheidsmeter je helpen. Zet de vochtigheidsmeter zo laag mogelijk in de grond. Gebruik bij potten die tot twintig centimeter hoog zijn de zestien centimeter lange vochtigheidsmeter. Voor potten die twintig tot dertig centimeter hoog zijn is de 26 centimeter lange vochtigheidsmeter geschikt. Bij potten die hoger zijn dan 30 centimeter neemt de betrouwbaarheid van de vochtigheidsmeter af. De kleur van de vochtigheidsmeter verandert na twee tot vier uur. Geef elke kamerplant dus elk zijn eigen vochtigheidsmeter. De vochtigheidsmeter werkt ongeveer een jaar lang correct. Test deze, na een jaar, opnieuw door deze geheel uit te drogen en in een glas water te zetten. Verkleurt de meter niet van rood naar blauw? Dan kun je de meter het beste vervangen met een nieuwe. 

 

In de praktijk komt het erop neer dat de kamerplant opnieuw water hoort te krijgen wanneer de vochtigheidsmeter;

 

Rood begint te worden: Anthurium, Alocasia, Aralia, Bamboe, Ficus, Musa, Palm, Schefflera, Scindapsus, Strelitzia, Spathiphyllum en Philodendron. 

 

Volledig rood is: Araucaria, Aglaonema en Dracaena.


Meerdere dagen rood is: Beaucarnea, Cactus, Crassula, Cycas, Sansevieria, Pachira, Yucca en Zamioculcas.

Search engine powered by ElasticSuite