De Blauwe regen (Wisteria) komt van oorsprong uit het Verre Oosten, met name uit de landen China, Japan en Korea. De plant kan tot een hoogte van wel twintig meter hoog klimmen en kan om een boom heen groeien en slingeren. De Blauwe regen komt tot bloei in de maanden mei tot juni. De plant krijgt dan trossen bloemen met een aangename geur.
De plant kan snel groeien. Let erop dat de Blauwe regen daardoor schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld een regenpijp. Ook is de Blauwe regen giftig, pas dus op met kinderen en huisdieren.
Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef de Blauwe regen voor extra bemesting wat meer kalkrijke bodem. Om de bloei te bevorderen, kan er fosfor worden toegevoegd aan de bodem.
Meer tonen +Minder tonen -
Zet de Blauwe regen (Wisteria) op een zo zonnig mogelijke plek in een goed doorlaatbare, humusrijke bodem. De plant mag ook in de halfschaduw staan.
Meer tonen +Minder tonen -
De Blauwe regen bloeit in de maanden mei, juni en juli.
Meer tonen +Minder tonen -
De Blauwe regen is zeer winterhard en kan de vorstperiodes dus prima verdragen.
Meer tonen +Minder tonen -
In de winter zal de Blauwe regen zijn blad verliezen. Voor een optimale groei kan de Blauwe regen daarna in het vroege voorjaar wat extra kalk en voedzame grond gebruiken.
Meer tonen +Minder tonen -
De Blauwe regen kan tot wel twintig meter hoog worden bij optimale omstandigheden. In Nederland worden de meeste planten zo’n tien meter hoog.
Meer tonen +Minder tonen -
In januari/februari en juli/augustus.
Meer tonen +Minder tonen -
Snoei in januari/februari alle zijtakjes van de gesteltakken terug tot op twee of drie knopjes. In juli/augustus kunnen alle zijtakjes tot op vijf of zes bladeren worden teruggesnoeid.
Meer tonen +Minder tonen -
Zorg voor een goed doorlaatbare ondergrond voor de Blauwe regen. De Blauwe regen staat het liefst in humusrijke grond en wil het liefst veel zonlicht ontvangen.
Meer tonen +Minder tonen -
De beste manier om de blauwe regen te stekken is door de methode ‘afleggen’. De beste tijd om dit te doen is in de lente. Hoe dit precies werkt kun je lezen in het volgende stappenplan.
Stap 1. Kies een mooie stengel uit van de Blauwe regen. Buig deze stengel richting de grond en maak een sneetje in de stengel op de plek waar deze de grond raakt. Stap 2. Druk het gedeelte van de stengel met de snee in de grond en doe er een laagje grond overheen.
Stap 3. Zorg ervoor dat de stengel niet omhoog kan schieten. Dit kan met behulp van een steentje.
Stap 4. Houd de aarde van de stek vochtig en blijf controleren of de stengel niet uit de grond omhoog geschoten is.
Stap 5. Geef de stengel enkele maanden de tijd om wortel te schieten.
Stap 6. Wanneer de stek voldoende wortels heeft geschoten, kan de stek tijdens de eerste vorstperiode het best naar binnen gehaald worden. Na deze vorstperiode kan de nieuwe Blauwe regen in de tuin worden gezet.
Meer tonen +Minder tonen -
De Blauwe regen is een giftige plant en kan een irriterende werking hebben. Vooral de zaden en peulen zijn zeer giftig. Let dus goed op met kinderen en huisdieren.