De Camelia is een winterharde en wintergroene sierheester. Oorspronkelijk komt de Camelia uit Azië, waar hij al duizenden jaren gekweekt wordt. Het is dus een plant met oude papieren. Het meest bekend is de Camellia japonica, ook wel ‘Japanse Roos’ genoemd. Opvallend is de vroege bloei van februari tot april met prachtige witte, roze of rode bloemen. De plant staat graag op een schaduwrijke plek in de tuin of op het balkon en kan een volgroeide hoogte van 250 centimeter bereiken.
org dat de Camelia altijd in licht-vochtige grond staat
Zorg dat de Camelia altijd in licht-vochtige grond staat. Ook als het in koudere maanden lange tijd niet regent, is het goed om de plant te bewateren. Bij te weinig water in de zomer zul je zien dat de Camelia het jaar daarop minder bloemen heeft.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef de Camelia twee tot drie keer in het jaar organische mest.
Meer tonen +Minder tonen -
De plant staat graag op een schaduwrijke plek in de tuin of op het balkon met het liefst wat avondzon. De plant kan niet goed tegen de volle zon, maar meer zon zal wel ten goede komen aan de bloeitijd.
Meer tonen +Minder tonen -
De Camelia begint al in de winter te bloeien, in januari of februari tot april. Voldoende watergift tijdens de warme zomerdagen zorgt voor meer bloemen het jaar daarop.
Meer tonen +Minder tonen -
De Camelia is winterhard tot ongeveer -10 °C. Het is echter verstandig om jonge en/of bloeiende planten bij een temperatuur van -7 °C in te pakken.
Meer tonen +Minder tonen -
Alle varianten van de Camelia zijn bladbehoudend en dus wintergroen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Camelia groeit langzaam, maar kan na enkele jaren een hoogte van 250 centimeter bereiken.
Meer tonen +Minder tonen -
De Camelia hoeft niet gesnoeid te worden omdat hij langzaam groeit. Mocht je toch willen snoeien, doe dat dan in het voorjaar na de bloei. Voor jonge struiken kan snoeien goed zijn om de takken de ruimte te geven.
Meer tonen +Minder tonen -
Knip eerst de dode takken weg en snoei vervolgens de uitstekende scheuten terug tot de struik in vorm is.
Meer tonen +Minder tonen -
De Camelia staat het liefst op een lichtzure en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond voedzame compost en/of turf bevat, zodat de Camelia optimaal kan bloeien.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Camelia te vermeerderen en nieuwe stekken van de Camelia te kunnen laten groeien.
Stap 1. Neem in de zomer enkele takken van de Camelia die niet gebloeid hebben en die niet bruin of houtig zijn.
Stap 2. Knip de gekozen takken in stukken van tien centimeter, waarbij er per stuk minstens twee en maximaal vier bladparen (dus vier tot acht bladeren) aanwezig zijn op de tak. Knip de stengels van de stekjes op ongeveer één centimeter onder het onderste bladpaar schuin af.
Stap 3. Zet de stekjes in water en wacht tot er wortels aan gaan groeien (dit kan tot twee maanden duren).
Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes voldoende water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.