Verzorgingstips Ceanothus

Ceanothus, ook wel bekend als de Amerikaanse sering of California sering, is een geslacht van bloeiende planten dat voornamelijk in Noord-Amerika voorkomt. Ceanothus staat bekend om zijn overvloedige bloemen die in compacte trossen groeien en variëren in kleur van wit tot verschillende tinten blauw en paars. Deze bloemen trekken bijen en vlinders aan. Inheemse Amerikaanse stammen gebruikten bepaalde delen van de Ceanothus-plant, zoals de bast en wortels, voor medicinale doeleinden. Ook werden sommige soorten gebruikt voor het vervaardigen van manden en textiel. De Ceanothus trekt bijen en vlinders aan. Je tuin wordt er mooi levendig van!

 • Regelmatig water geven in drogere periodes Regelmatig water geven in drogere periodes
 • Vorstgevoelig Vorstgevoelig
 • Trekt vlinders en bijen aan! Trekt vlinders en bijen aan!
 • Bemest in het voorjaar Bemest in het voorjaar
 • Jaarlijks snoeien Jaarlijks snoeien
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Ceanothus

Klantenservice

Ceanothus verzorging

 • Over het algemeen zijn Ceanothus-planten redelijk droogtetolerant nadat ze goed zijn gevestigd. De Ceanothus gedijt goed in (licht)vochtige grond, daarom is het goed om de bodem rond de plant regelmatig water te geven in drogere en warmere periodes. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, hiermee voorkom je bladschade door zonlicht.
 • De Ceanothus kan wat organische bemesting gebruiken in het voorjaar, dit zal de groei en bloei van de plant later in het jaar stimuleren. Zeker na een snoeibeurt is dit een goed idee.
 • Ceanothus gedijt over het algemeen het beste in volle zon tot lichte schaduw. Het is een zonminnende plant die goed presteert wanneer hij voldoende zonlicht krijgt. De meeste Ceanothus-soorten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Een goed doorlatende bodem is het best. Harde wind kan schadelijk zijn voor Ceanothus, vooral als de plant nog jong is. Het kan de bladeren uitdrogen en de groei belemmeren. Het bieden van enige beschutting tegen sterke wind kan daarom gunstig zijn.
 • Over het algemeen vindt de bloei plaats in de lente tot het vroege zomerseizoen.
 • De Ceanothus is winterhard. Wel zijn de jonge planten ietsje vorstgevoelig; ze kunnen dus het best wat bescherming gebruiken.
 • De meeste Ceanothus-soorten zijn bladverliezend, wat betekent dat ze hun bladeren verliezen in de herfst.
 • De volgroeide hoogte van een Ceanothus verschilt per soort en omgeving, vaak tot zo’n 2 meter hoog.
 • Je kan de Ceanothus snoeien direct na de bloei. Snoei dan alle uitgebloeide bloemen weg.
 • De Ceanothus vertakt zich na een snoeibeurt, dus om de plant goed compact te houden is een jaarlijkse snoeibeurt nodig. Snoei na de bloei de bloemen en toppen af, ook kan je wilde scheuten uit de gesteltak weghalen. Takken die hebben gebloeid kan je voor zo’n ⅓ deel inkorten. Snoeien op het oude hout wordt afgeraden.
 • Plant de Ceanothus bij voorkeur in november of maart/april in goed waterdoorlatende grond en vruchtbare grond. Een plek in de (half)zon is gewenst. Plant de klimmende Ceanothus tegen een klimondersteuning aan, geleid de twijgen van de plant met zorg langs de ondersteuning.
 • De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Ceanothus te vermeerderen. Stekken Stap 1. Snij in de vroege zomer een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15 cm lang. Stap 2. Verwijder de bladeren aan de onderste helft van de tak. Stap 3. Spoel de tak schoon en steek in een pot met aarde. Stekgrond wordt aangeraden. Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren. Stap 5. Geef de stekjes matig water. Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen. Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot. Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.

Search engine powered by ElasticSuite