Verzorgingstips Celastrus

Celastrus, ook bekend als boomwurger of braaknoot, is een geslacht van planten dat wereldwijd voorkomt. Celastrus-planten staan bekend om hun klimmende groeivorm. Ze hechten zich vast aan oppervlakken met behulp van slingerende ranken en kunnen zich omhoog werken langs een ondersteuning. In sommige culturen werden Celastrus-planten gebruikt voor medicinale doeleinden. De plant is echter giftig en kan vervelende reacties opwekken; vandaar de naam braaknoot!

 • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
 • Bemest in het voorjaar Bemest in het voorjaar
 • Staat graag in volle zon Staat graag in volle zon
 • Bloeit in de lente Bloeit in de lente
 • Kan wel 10 meter lang worden Kan wel 10 meter lang worden
Verzorgingstips Celastrus

Klantenservice

Celastrus verzorging

 • Over het algemeen zijn Celastrus-planten redelijk droogtetolerant nadat ze goed zijn gevestigd. De Celastrus gedijt goed in (licht)vochtige grond, daarom is het goed om de bodem rond de plant regelmatig water te geven in drogere en warmere periodes. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, hiermee voorkom je bladschade door zonlicht.
 • De Celastrus kan wat organische bemesting gebruiken in het voorjaar, dit zal de groei en bloei van de plant later in het jaar stimuleren. Zeker na een snoeibeurt is dit een goed idee.
 • Over het algemeen gedijt Celastrus in volle zon tot lichte schaduw. Celastrus geeft de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond. Ze kunnen goed gedijen in gebieden met gemiddelde neerslag, maar zijn vaak redelijk droogtetolerant nadat ze goed zijn gevestigd. Aangezien de Celastrus een klimplant is, heeft hij vaak ondersteuning nodig om omhoog te groeien. Hij kan zich vastklampen aan structuren zoals hekken, pergola's of een trellis. De Nederlandse naam boomwurger maakt duidelijk dat deze klimmer soms te sterk kan worden voor de ondersteuning. De Celastrus kan schade aanbrengen aan bijvoorbeeld een regenpijp, als je ‘m te veel z’n gang laat gaan.
 • Over het algemeen vindt de bloei plaats in de lente tot het vroege zomerseizoen.
 • De Celastrus is winterhard. Wel zijn de jonge planten ietsje vorstgevoelig; ze kunnen dus wat bescherming gebruiken.
 • De meeste Celastrus-soorten zijn bladverliezend, wat betekent dat ze hun bladeren verliezen in de herfst.
 • De volgroeide hoogte van een Celastrus is zo’n 4 tot 10 meter.
 • Je kan de Celastrus snoeien aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar.
 • De Celastrus kan je in principe het hele jaar door bijwerken wat betreft gele of zieke bladeren, deze moet je altijd wegknippen. Snoei om de groeivorm te beïnvloeden is mogelijk, maar verwijder dan nooit meer dan 1/3e deel van de plant. Deze vormsnoei kan het beste in het begin van het jaar, in de eerste weken van de lente.
 • Plant de Celastrus bij voorkeur in november of maart/april in goed waterdoorlatende grond en vruchtbare grond. Een plek in de (half)zon is gewenst. Plant de klimmende Celastrus tegen een klimondersteuning aan, geleid de twijgen van de plant met zorg langs de ondersteuning.
 • De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Celastrus te vermeerderen. Stekken Stap 1. Snij in de zomer een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15 cm lang. Stap 2. Verwijder de bladeren aan de onderste helft van de tak. Stap 3. Spoel de tak schoon en steek in een pot met aarde. Stekgrond wordt aangeraden. Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren. Stap 5. Geef de stekjes matig water. Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen. Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot. Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.
 • Alle delen van de Celastrus zijn giftig. Voorkom dat je huisdieren gaan snacken van deze plant, dit is zeer slecht voor ze.

Search engine powered by ElasticSuite