Veel soorten binnen het geslacht Fallopia zijn klimplanten. Fallopia japonica, ook bekend als de Japanse duizendknoop, wordt beschouwd als een invasieve plantensoort in veel delen van de wereld. In de traditionele geneeskunde worden sommige soorten Fallopia gebruikt vanwege hun mogelijke medicinale eigenschappen. De bloemen van Fallopia kunnen variëren in kleur en grootte, afhankelijk van de soort. De bloeitijd kan ook verschillen, maar ze produceren over het algemeen bloemen tijdens de zomermaanden.
Zorg ervoor dat de grond niet constant doorweekt is, maar laat deze ook niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten. Nadat de Fallopia goed is ingeburgerd, hebben ze meestal minder water nodig dan tijdens de eerste paar groeiseizoenen. Tijdens langere droge periodes, vooral als de plant jong is of net is geplant, is regelmatig water geven belangrijk. Controleer regelmatig de bodemvochtigheid rond de plant. Als de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen, is het tijd om water te geven.
Meer tonen +Minder tonen -
De Fallopia kan wat organische bemesting gebruiken in het voorjaar, dit zal de groei en bloei van de plant later in het jaar stimuleren. Het aanbrengen van een laag mulch rond de basis van de plant helpt de grond vochtig te houden, vermindert verdamping en onderdrukt onkruidgroei.
Meer tonen +Minder tonen -
Fallopia-soorten gedijen over het algemeen goed in volle zon tot lichte schaduw. Deze planten zijn vaak niet kieskeurig wat betreft bodemsoort, maar ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. De Fallopia gedijt goed in (licht)vochtige bodem, te veel water kan schadelijk zijn. Voor klimmende Fallopia-soorten, zoals Fallopia aubertii, is het handig om ondersteuning te bieden, zoals een hek of trellis.
Meer tonen +Minder tonen -
Over het algemeen vindt de bloei plaats richting het einde van de zomer en het najaar.
Meer tonen +Minder tonen -
De Fallopia is winterhard. Wel zijn de jonge planten ietsje vorstgevoelig; ze kunnen dus wat bescherming gebruiken.
Meer tonen +Minder tonen -
De meeste Fallopia-soorten zijn bladverliezend, wat betekent dat ze hun bladeren verliezen in de herfst.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgroeide hoogte van een Fallopia varieert per soort, maar er zijn soorten die wel zo’n 8 meter lang kunnen worden.
Meer tonen +Minder tonen -
Voor veel Fallopia-soorten, waaronder Fallopia japonica (Japanse duizendknoop), is het vaak gunstig om in het vroege voorjaar te snoeien voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt bij het beheersen van de omvang en het voorkomen van overmatige verspreiding.
Meer tonen +Minder tonen -
De Fallopia is een snelle groeier, snoeien kan nodig zijn om de groei te beperken en woekeren te voorkomen. Doe dit door in het najaar terug te snoeien van de zijscheuten tot zo’n 10-15 cm van de gesteltak, ook is het mogelijk om verjongingssnoei toe te passen door de plant tot ongeveer een meter boven de grond terug te knippen.
Meer tonen +Minder tonen -
Plant de Fallopia bij voorkeur in november of maart/april in goed waterdoorlatende grond en vruchtbare grond. Een plek in de (half)zon is gewenst. Plant de klimmende Fallopia tegen een klimondersteuning aan, leid de twijgen van de plant met zorg langs de ondersteuning.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Fallopia te vermeerderen.
Stekken
Stap 1. Snij in de zomer een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15 cm lang.
Stap 2. Verwijder de bladeren aan de onderste helft van de tak.
Stap 3. Spoel de tak schoon en steek in een pot met aarde. Stekgrond wordt aangeraden.
Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes matig water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.