Verzorgingstips Hibiscus

De Hibiscus, ook wel Althaeastruik genoemd, is een compacte struik of boom die in de zomer bedekt is met bloemen. Wat vooral bijzonder is, is de lange bloeiperiode tot zelfs in oktober. Er zijn talloze soorten van de Hibiscus. In Zuid-Korea is de gewone Hibiscus (Hibiscus syriacus) de nationale plant en in Maleisië is dat de Chinese Roos (Hibiscus rosa-sinensis). De Hibiscus syriacus is de enige winterharde variant, en dus de enige die geschikt is voor Nederlandse tuinen. Ook de syriacus is er in allerlei soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een struikvorm of een Hibiscus op stam en zijn er allerlei bloemvormen en -kleuren.

 • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Snoei jaarlijks in maart Snoei jaarlijks in maart
 • Aantrekkelijk voor vlinders en bijen Aantrekkelijk voor vlinders en bijen
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Hibiscus

Klantenservice

Hibiscus verzorging

 • De Hibiscus houdt van licht vochtige grond. Als de bladeren gaan hangen of bloemknoppen uitvallen is het tijd om water te geven, wat vooral in droge periodes is.
 • In het voorjaar kun je de Hibiscus het best wat organische voeding geven.
 • De Hibiscus staat het liefst op een zonnige maar beschutte plek. Felle zon zorgt er wel voor dat de bloemen eerder zijn uitgebloeid. Als de struik eenmaal een paar jaar oud is, kan hij goed tegen vrieskou. Vooral jonge struiken zijn kwetsbaar voor wind en kou. Probeer ze hier dan ook tegen te beschermen. De Hibiscus wortelt het liefst in een luchtige en vruchtbare bodem
 • In de zomer krijgt de plant prachtige grote, trompetvormige bloemen. Sommige bloemen zijn wit, andere zijn rood, roze, paars of geel. De Hibiscus begint in juli te bloeien, wat maanden aanhoudt. Sommige Hibiscus-varianten produceren zelfs in oktober nog bloemen. Na de bloei krijgt de Hibiscus een gele herfstkleuring, waarna het blad afsterft.
 • De Hibiscus is winterhard, maar jonge struiken/bomen kunnen bij strenge vorst wel wat bescherming gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld stro.
 • Zodra de struik is uitgebloeid sterven ook de bladeren af. De Hibiscus is dus niet wintergroen.
 • De Hibiscusboom kan tot 3 meter hoog worden en 2 meter breed, maar sommige Hibiscusbomen blijven kleiner. Hierdoor passen deze bomen ook uitstekend in kleinere tuinen. De struikvariant van de Hibiscus kan 2 meter hoog worden.
 • Het is belangrijk de boom jaarlijks terug te snoeien in maart. Deze snoei is essentieel, omdat de Hibiscus alleen bloemen vertoont op takken van een jaar oud. De boom loopt dan weer snel uit en zal dan ook weer bloeien in de zomer.
 • Verwijder dan dode en slecht groeiende takken en de takken die naar binnen groeien. De overige takken snoei je terug tot er 2 à 3 knoppen overblijven.
 • De Hibiscus staat het liefst op een voedzame en goed doorlatende grond.
 • De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Hibiscus te vermeerderen en nieuwe stekken van de Hibiscus te kunnen laten groeien. Stap 1. Snij in het voorjaar een wortelscheut van zo’n vijf centimeter schuin af. Stap 2. Spoel de wortelscheut schoon en steek in de aarde. Eventueel kun je stekpoeder gebruiken. Stap 3. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren. Stap 5. Geef de stekjes voldoende water. Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen. Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot. Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.

Search engine powered by ElasticSuite