Verzorgingstips Ilex

Ilex, ook wel hulst, is een grote plantenfamilie met ruim 400 verschillende soorten. De bladeren zijn leerachtig en donkergroen en blijven ook in de winter hangen. Het meest bekend is de gewone Hulst (Ilex aquifolium), met zijn stekelige bladeren en rode besjes. Deze variant is vooral te vinden in bosachtige gebieden, maar kan ook als haagelement gebruikt worden met een hoogte tot wel vier meter. De Japanse Hulst (Ilex crenata) is, in tegenstelling tot de gewone hulst, fijn vertakt met kleine blaadjes. Deze plant is een prima alternatief voor de Buxus, aangezien ze nagenoeg dezelfde groeiwijze en uiterlijk heeft. In tegenstelling tot de Buxus is de Hulst zeer goed bestemd tegen ziektes en schimmels.

  • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
  • Geschikt voor vormsnoei Geschikt voor vormsnoei
  • Bloeit onopvallend Bloeit onopvallend
  • Beter bestand tegen ziektes als buxus Beter bestand tegen ziektes als buxus
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Ilex

Klantenservice

Ilex verzorging

  • De Ilex dient regelmatig water te krijgen. Droge grond kan ervoor zorgen dat de Ilex stopt met groeien. Sproeien van de Ilex is daarentegen niet noodzakelijk. Geef tijdens droge periodes in de zomer de plant minstens drie keer in de week water.
  • Geef de Ilex direct na het snoeien gewone mest of organische mest.
  • De standplaats maakt voor de Ilex crenata niet uit, zowel zon als schaduw is geen probleem. De Ilex aquifolium staat het liefst in schaduw of halfschaduw.
  • De Hulst is een langzame groeier die ongeveer 15-20 centimeter per jaar groeit. In het eerste jaar is de plant vooral bezig met zich te wortelen en zal dus weinig groeien. De Hulst bloeit in mei en juni met onopvallende, witte bloemetjes. Aan de Japanse Hulst komen soms in het najaar kleine, zwarte bessen. De Normale Hulst vormt kenmerkende rode besjes. Althans; de vrouwelijke struiken, de mannelijk struiken dragen geen vrucht.
  • De Ilex is winterhard en kan dus prima de vorst verdragen.
  • Alle varianten van de Hulst zijn bladbehoudend en dus wintergroen.
  • Hoe groot de Ilex wordt, is sterk afhankelijk van de soort. De crenata zal niet hoger dan een meter worden, terwijl de aquifolium wel een hoogte van vier meter kan bereiken.
  • Snoei hem het liefst twee keer per jaar zodat hij zijn goede vorm behoudt en een gezonde groei heeft. De beste maanden zijn dan juni en september. Kies een bewolkte dag uit, want de plant herstelt dan sneller en raakt niet beschadigd door het felle zonlicht.
  • Bij de eerste snoei in juni haal je nieuwe, uitgestoken scheuten weg en de bovenste laag. Vervolgens snoei je hem bij de tweede snoei oppervlakkig totdat hij mooi in vorm is. Wees niet bang dat je te veel weg snoeit, een Hulst kan veel hebben. Bemest de struik na de snoei voor een extra boost.
  • De hulst gedijt goed op alle grondsoorten, maar staat het liefst op een lichtzure en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond voedzame compost en/of tuinturf bevat, zodat de Ilex optimaal kan groeien.
  • De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Ilex te vermeerderen en nieuwe stekken van de Ilex te kunnen laten groeien. Stap 1. Neem enkele topscheuten van de Ilex en knip deze op een grootte van 15-20 centimeter af. Stap 2. Verwijder de onderste blaadjes Stap 3. Zet de stekjes in potten en vul deze op met zaai- en stekgrond en grind. Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren. Stap 5. Geef de stekjes voldoende water. Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen. Zorg er wel voor dat de stekjes niet gaan schimmelen. Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot. Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.
  • Zowel de bessen als het blad van de Hulst zijn giftig voor mensen.

Search engine powered by ElasticSuite