De Mandevilla (Dipladenia) is van oorsprong een tropische Amerikaanse plant. Zijn naam heeft hij te danken aan Henry Mandeville, een Britse diplomaat en tuinier. De Mandevilla is een echte klimmer en de takken kunnen in de natuurlijke habitat wel 7 meter lang worden. Ondanks zijn klimvaardigheden kun je de Mandevilla ook als hangplant houden. In de zomer kan hij maandenlang uitbundig bloeien met prachtige tropische bloemen.
Omdat de Mandevilla niet winterhard is, wordt hij vaak gehouden als eenjarige plant. Het is wel mogelijk om hem te kweken als kuipplant en bijvoorbeeld in de schuur te laten overwinteren.
De Mandevilla houdt van licht vochtige grond. Geef tijdens droge en warme zomerdagen om de dag water. Is de grond te nat, dan kun je last krijgen van wortelrot. Is de grond te droog, dan zul je zien dat de bladeren gaan uitvallen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla staat het liefst op een voedzame en goed doorlatende grond. Hij houdt niet van natte voeten, maar wel van een beschutte plek uit de wind met veel ochtend- en avondzon.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla staat bekend als één van de langst bloeiende tuinplanten. Van april tot oktober sieren rode, roze of witte bloemen je tuin. Daarvoor is het wel belangrijk dat hij genoeg zon krijgt.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla is niet winterhard en zal bij vorst doodgaan. Zelfs als het niet vriest, is er een kans dat er wortelrot ontstaat door te veel nattigheid. Als je de plant wilt laten overwinteren kun je hem het best bij een temperatuur van rond de 10°C bewaren en spaarzaam water geven.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla is niet winterhard, maar mocht je hem binnen laten overwinteren zal hij groen blijven.
Meer tonen +Minder tonen -
De groei van de Mandevilla hangt sterk af van de standplaats van de plant. Staat hij in de volle grond dan kunnen de takken tot 4 meter worden, maar in een pot zal dit wat korter zijn.
Meer tonen +Minder tonen -
Tijdens de bloei kun je de Mandevilla het best eens per twee weken wat organische voeding geven.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla hoeft niet gesnoeid te worden. Het is wel goed om uitgebloeide bloemen weg te knippen. Mocht je toch wat takken weg willen halen, dan kan dit tijdens de hele bloeiperiode. Ook wanneer je de plant binnen wilt laten overwinteren kun je hem wat compacter snoeien.
Meer tonen +Minder tonen -
Verwijder lange takken door terug te snoeien tot boven een zijscheut.
Meer tonen +Minder tonen -
Plant de Mandevilla in tuingrond of kuipplantgrond. Belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is. Aangezien het een klimplant is, is het leuk om hem tegen een rekje of een schutting te laten klimmen. Belangrijk is wel dat de plant ergens houvast aan moet hebben; bij een gladde schutting kun je daarom het best wat draden spannen.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Mandevilla te vermeerderen en nieuwe stekken van de Mandevilla te kunnen laten groeien.
Stap 1. Snij in het voorjaar een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15-20 cm lang.
Stap 2. Zorg dat er aan de afgeknipte tak minstens twee en maximaal vier bladparen (dus vier tot acht bladeren) aanwezig zijn. Knip de stengels van de stekjes op ongeveer één centimeter onder het onderste bladpaar schuin af.
Stap 2. Spoel de tak schoon en steek in de aarde. Eventueel kun je stekpoeder gebruiken.
Stap 3. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes voldoende water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.
Meer tonen +Minder tonen -
De Mandevilla is giftig en daarom is het verstandig om huidcontact met het melksap te vermijden.