Verzorgingstips Passiflora

De Passiebloem, of Passiflora, is een bloeiende klimplant. De bloemen zijn erg bijzonder door hun unieke opbouw, prachtige kleuren en bijzondere voorkomen. Ze bloeien lang: van juli tot september kunnen er bloemen aan de plant zitten. Na de bloeitijd kunnen er passievruchten aan de plant groeien. Niet iedereen vindt ze lekker, maar je kunt ze zeker opeten! Verder groeit deze klimplant snel en kan hij erg groot worden, tot ongeveer 5 meter. Van oorsprong komt de Passiflora in verschillende werelddelen voor: Oceanië, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn verschillende varianten van de Passiebloem te koop. Bij vorst is het wel even opletten: sommige varianten kunnen niet goed tegen vorst en hebben wat extra bescherming nodig. De meest winterharde variant is ook meteen de meest bekende variant, de Passiflora caerulea met zijn blauwpaarse kroon. Verder bestaan er verschillende varianten die elk net een andere bloem(kleur) hebben. Zo is er de Passiflora 'Beervelde' met dieppaarse bloemen, of de Passiflora 'Avalanche' met sneeuwwitte bloemen.

  • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
  • Bemest in het voorjaar Bemest in het voorjaar
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Bescherming tegen vorst nodig Bescherming tegen vorst nodig
  • Klimplant Klimplant
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Passiflora

Klantenservice

Passiflora verzorging

  • De Passiflora geef je water wanneer het een lange periode niet heeft geregend en/of erg warm is. Wanneer de passiebloem in een pot staat, is het belangrijk dat de grond vochtig blijft.
  • Geef de Passiflora in het voorjaar wat organische tuinmest en/of compost.
  • De Passiflora houdt van een zonnige, beschutte standplaats. Een halfschaduw plek is ook mogelijk, maar volledig in de schaduw is niet geschikt.
  • De bloei van de Passiflora verschilt per soort. De ‘Amethyst’ bloeit de hele zomer, van juni t/m september, terwijl de ‘Beervelde’ enkel in augustus en september bloeit.
  • Niet alle soorten van de Passiebloem zijn even winterhard. Het meest winterhard is de meest voorkomende soort, de Passiflora caerulea. De ‘Snow Queen’ is redelijk winterhard. Zodra de temperatuur onder nul komt, bestaat de kans dat de passiebloem bevriest. Om ervoor te zorgen dat de wortels niet ook bevriezen, dek je deze af met bladeren en een doek. Een Passiebloem in pot bevriest sneller, dus die kun je in de winter het best naar binnen halen.
  • De Passiflora is wintergroen, tot het moment dat er nieuw blad begint te groeien.
  • De Passiflora is een echte klimmer; sommige soorten zoals de ‘Purple Haze’ kunnen tot wel vijf meter lang worden. Andere soorten zoals de caerulea bereiken een lengte van rond de drie meter.
  • In het voorjaar, na de laatste vorst (rond april).
  • Snoei dode takken weg en scheuten die te dicht op elkaar groeien. Door regelmatig de zijscheuten te snoeien, bevorder je de groei.
  • Plant de Passiflora bij voorkeur in het voorjaar in goed waterdoorlatende grond. Hij staat het liefst op een plek waar beschutting is tegen ijzige winden.
  • De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Passiflora te vermeerderen en nieuwe stekken van de Passiflora te kunnen laten groeien. Als alternatief kun je ook de zaadjes van de passievrucht zaaien. Stap 1. Snij in het voorjaar een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15-20 cm lang. Stap 2. Zorg dat er aan de afgeknipte tak minstens twee en maximaal vier bladparen (dus vier tot acht bladeren) aanwezig zijn. Knip de stengels van de stekjes op ongeveer één centimeter onder het onderste bladpaar schuin af. Stap 2. Spoel de tak schoon en steek in de aarde. Eventueel kun je stekpoeder gebruiken. Stap 3. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren. Stap 5. Geef de stekjes voldoende water. Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen. Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot. Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.
  • Sommige varianten van de Passiflora zijn giftig. Draag bij het snoeien daarom handschoenen. De vruchten ervan zijn echter wel eetbaar, indien ze rijp zijn.
  • Passiflora gedijt het best in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. Het verkiest vochtige bodems, maar kan ook drogere omstandigheden verdragen eens goed gevestigd. Het toevoegen van organisch materiaal verbetert de bodemstructuur en vruchtbaarheid. Zorg voor goede drainage om wateroverlast te voorkomen en optimaliseer zo de groei van passiflora.

Search engine powered by ElasticSuite