Verzorgingstips Toscaanse Jasmijn

De klimplant bloeit in het voorjaar en de zomer, afhankelijk van de soort die je kiest. De typische hagelwitte bloemen geven een paradijselijke sfeer aan de tuin. De Jasmijn tovert daardoor lege muren en schuttingen om tot een plaatje. Soms hebben de planten wel wat steun nodig om omhoog te kunnen klimmen. Een bekende Jasmijnsoort is de Toscaanse Jasmijn of Sterjasmijn (Tachelospermum jasminoides). Met zijn prachtige gele bloemen geeft hij een fleurige sfeer aan uw tuin. Deze soort is ook verkrijgbaar met witte bloemen, in allerlei maten. Deze wintergroene soort kan ook goed als bodembedekker gebruikt worden. Een andere soort die Fleur.nl in het aanbod heeft is de Jasminum nudiflorum, ook wel winterjasmijn genoemd. Het bijzondere van deze soort is dat hij, ondanks dat hij niet wintergroen is, prachtige gele bloemen geeft tijdens de wintermaanden. De Jasmijn groeit niet snel, en kan dus ook prima in een kleinere tuin of in een pot gezet worden. Verder staat hij het liefst in de volle zon.

 • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
 • Klimplant Klimplant
 • Bloei opvallend Bloei opvallend
 • (half)zonnige standplaats (half)zonnige standplaats
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Toscaanse Jasmijn

Klantenservice

Toscaanse Jasmijn verzorging

 • Toscaanse Jasmijn houdt van gelijkmatig vochtige grond, vooral tijdens het groeiseizoen. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Tijdens droge periodes moet je extra water geven.
 • De plant gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Hij houdt van warmte en heeft minimaal een paar uur direct zonlicht per dag nodig om goed te bloeien. In koudere klimaten is een beschutte plek tegen koude winden ideaal.
 • Bemest Toscaanse Jasmijn in het voorjaar en de zomer met een uitgebalanceerde meststof om de bloei en groei te bevorderen. Een organische meststof of een langzaam vrijkomende meststof werkt goed. Vermijd overbemesting om wortelschade te voorkomen.
 • Toscaanse Jasmijn geeft de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond met een licht zure tot neutrale pH. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren en de waterretentie te bevorderen. Zorg voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels te nat worden.
 • Hoewel Toscaanse Jasmijn niet als extreem giftig wordt beschouwd, kunnen alle delen van de plant bij inname maagklachten veroorzaken bij mensen en huisdieren. Het sap kan ook huidirritatie veroorzaken bij gevoelige personen.
 • Toscaanse Jasmijn is winterhard in USDA-zones 8-11. In koudere gebieden kan hij schade oplopen door vorst en moet hij mogelijk als kuipplant worden overwinterd in een vorstvrije ruimte. Bescherm jonge planten tegen strenge vorst.
 • Deze plant is wintergroen in milde klimaten, wat betekent dat hij zijn bladeren behoudt gedurende de winter. In koudere gebieden kunnen de bladeren gedeeltelijk afsterven of verkleuren, maar de plant herstelt zich meestal in het voorjaar.
 • Snoei Toscaanse Jasmijn in het late voorjaar of vroege zomer na de bloei om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Regelmatige snoei helpt om de plant compact en vol te houden. Snoei kan ook helpen om de bloei te bevorderen.
 • Toscaanse Jasmijn kan gemakkelijk worden vermeerderd door stekken. Neem in de zomer halfharde stekken en plant ze in een goed doorlatend stekmedium. Houd de stekken vochtig en beschut tot ze goed geworteld zijn.
 • Toscaanse Jasmijn kan een hoogte van 3 tot 6 meter bereiken, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de steun die hij krijgt. Hij kan ook breder worden, tot ongeveer 2 tot 3 meter.
 • De bloemen van Toscaanse Jasmijn zijn wit, stervormig en zeer geurend. Ze groeien in trossen en kunnen een zoete, bedwelmende geur afgeven die vaak 's avonds sterker is.
 • De bloeitijd van Toscaanse Jasmijn is meestal van de late lente tot de vroege zomer. In gunstige klimaten kan hij ook sporadisch door de zomer heen bloeien.
 • Toscaanse Jasmijn is een klimplant die zich met behulp van windende stengels en hechtranken vasthecht aan structuren. Hij kan worden geleid op trellissen, pergola's, hekken of muren en vormt een dichte, groene bedekking met zijn glanzende, ovale bladeren.

Search engine powered by ElasticSuite