De varen behoort tot de vaatplantenfamilie. De verschillende soorten hebben de typische frisgroene kleur en het krullende blad waarmee varens geassocieerd worden. Varens doen het vooral goed in bosrijk gebied en schaduwrijke tuinen. Ze hebben weinig verzorging nodig. De meeste varens verliezen in de winter hun blad, maar overwinteren ondergronds. Enkele soorten zijn wel groenblijvend, zoals de Asplenium scolopendrium (Tongvaren). Er zijn ook soorten die wintergroen zijn, maar waarvan de bladeren doodgaan zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt, zoals de Dryopteris erythrosora (Rode Sluiervaren). Je kunt de dode bladeren dan het beste wegknippen in het voorjaar, zodat de plant opnieuw uit kan groeien. Wanneer het erg warm is, vindt de plant het fijn als je hem af en toe sproeit. Sommige soorten zoals de Japanse Regenboogvaren planten zich erg makkelijk voort; pas op dat ze niet gaan woekeren!
Varens houden van een vochtige grond. In de zomer zal de plant daarom regelmatig extra bewatering nodig hebben. Wanneer het erg warm is, vindt de plant het fijn als je hem af en toe sproeit.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef in het voor- en najaar wat compost.
Meer tonen +Minder tonen -
Aangezien de Varen erg houdt van vocht en schaduw, zijn dit de belangrijkste vereisten. Er zijn echter ook varens die meer zon kunnen verdragen, zoals de Koningsvaren.
Meer tonen +Minder tonen -
De Varen geeft geen bloemen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Varen is winterhard.
Meer tonen +Minder tonen -
De meeste varens verliezen in de winter hun blad, maar overwinteren ondergronds. Enkele soorten zijn wel groenblijvend, zoals de Asplenium scolopendrium (Tongvaren). Er zijn ook soorten die wintergroen zijn, maar waarvan de bladeren doodgaan zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt, zoals de Dryopteris erythrosora (Rode Sluiervaren).
Meer tonen +Minder tonen -
Sommige Varens zijn laagblijvend, zoals de Asplenium Trichomanes (steenbreekvaren), die 15 cm wordt. Andere soorten zoals de Matteuccia Struthiopteris (struisvaren) kunnen een hoogte van 100 cm bereiken.
Meer tonen +Minder tonen -
Een Varen is een bladplant en hoeft niet gesnoeid te worden. Je kunt de dode bladeren het beste in het voorjaar wegknippen, zodat de plant opnieuw uit kan groeien.
Meer tonen +Minder tonen -
Knip de dode bladeren en stengels af tot 5 à 10 cm boven de grond.
Meer tonen +Minder tonen -
Plant de Varen op een schaduwrijke plek in vochtige humusrijke grond. Om de bodem zoveel mogelijk vochtig te houden, kun je de grond bedekken met bijvoorbeeld boomschors.
Meer tonen +Minder tonen -
Een Varen vormt sporen aan de onderkant van de bladeren. In de juiste omstandigheden zullen deze sporen op een natuurlijke manier zorgen voor vermeerdering van de Varen. Mocht je hem een handje willen helpen, kun je een blad inclusief sporen planten in een potje.
Meer tonen +Minder tonen -
De meeste Varens zijn niet giftig voor mens en dier.