De Viburnum is een uitbundig bloeiende heester die aanlokkelijke geuren verspreidt voor bijen en vlinders. Waarom de Viburnum ook wel Sneeuwbal wordt genoemd, komt het best tot uiting in de 'Eskimo'. De geurende sneeuwwitte bollen die bloeien in de vroege zomer, doen zeker aan sneeuwballen denken. Er zijn ook soorten die juist in de winter bloemen geven, zoals de Viburnum bodnantense 'Dawn', wat een bijzonder gezicht is met de kale takken. De Viburnum tinus bloeit ook in de winter, maar behoudt in de winter ook zijn blad. Over de oorsprong van de Viburnum is weinig te zeggen, aangezien de een inheems is en de ander een Aziatische oorsprong heeft. Je hoort het al, er zijn veel verschillende soorten! Gelukkig zijn er ook wat overeenkomsten, zoals de standplaats en het feit dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Verder zijn het echte blikvangers voor in je tuin.
De Viburnum heeft het jaar door water nodig. Bewateren in de zomer spreekt voor zich, maar ook in de koudere maanden is het goed om grond rond de plant in de gaten te houden zodat het niet te droog wordt.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat de plant houdt van een wat zuurdere grond, kun je eens in het jaar wat turf rond de Viburnum strooien.
Meer tonen +Minder tonen -
De Viburnum staat het liefst in zurige grond, in de zon of halfschaduw. Hoe meer zon, hoe meer de plant ook zal bloeien.
Meer tonen +Minder tonen -
De bloei van de Viburnum is sterk afhankelijk van de soort. De Viburnum Tinus bloeit bijvoorbeeld van januari tot april, terwijl de Burkwoodii in april en mei bloeit. Na de bloei verschijnen er vaak kleurige bessen aan de struik.
Meer tonen +Minder tonen -
De Viburnum is winterhard.
Meer tonen +Minder tonen -
Niet alle varianten van de Viburnum zijn wintergroen. De Viburnum tinus bijvoorbeeld wel, maar de ‘Eskimo’ niet.
Meer tonen +Minder tonen -
Sommige soorten van de Viburnum kunnen een hoogte van zo’n 2-2.5 meter bereiken. Andere soorten zoals de ‘Jermyns Globe’ hebben een volgroeide hoogte van 1 meter. Deze soort kun je daarom ook gemakkelijk in een pot zetten.
Meer tonen +Minder tonen -
Het is niet nodig om de Viburnum te snoeien. Wil je hem toch wat in vorm brengen of verkleinen, is het afhankelijk van de soort wanneer de beste tijd hiervoor is. In de meeste gevallen is dit rond april.
Meer tonen +Minder tonen -
Knip eerst de dode takken weg en snoei vervolgens de uitstekende scheuten terug tot de struik in vorm is.
Meer tonen +Minder tonen -
De Viburnum kan het hele jaar door geplant worden in lichtzure grond. Het is wel raadzaam om het uit te stellen wanneer het vriest, het erg nat is of juist erg zonnig. Deze uitersten zullen namelijk veel van de plant vragen. Graaf een ruim gat en doop de kluit voor het planten in water.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Viburnum te vermeerderen en nieuwe stekken van de Viburnum te kunnen laten groeien. Als alternatief kun je ook de zaadjes van de besjes zaaien.
Stap 1. Snij in het voorjaar een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15-20 cm lang.
Stap 2. Zorg dat er aan de afgeknipte tak minstens twee en maximaal vier bladparen (dus vier tot acht bladeren) aanwezig zijn. Knip de stengels van de stekjes op ongeveer één centimeter onder het onderste bladpaar schuin af.
Stap 2. Spoel de tak schoon en steek in de aarde. Eventueel kun je stekpoeder gebruiken.
Stap 3. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes voldoende water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.
Meer tonen +Minder tonen -
Sommige Viburnumstruiken produceren besjes die eetbaar zijn, maar andere struiken zijn juist giftig. Pas dus goed op en ga er niet vanuit dat de besjes eetbaar zijn.