Wisteria (blauwe regen) is een prachtige en populaire klimplant bekend om zijn weelderige bloemen die in hangende trossen verschijnen. Er zijn verschillende soorten wisteria, maar de twee meest voorkomende zijn de Chinese wisteria (Wisteria sinensis) en de Japanse wisteria (Wisteria floribunda). De Wisteria staat vooral bekend om zijn opvallende, geurige bloemen die in hangende trossen (racemes) groeien. De bloemen kunnen blauw, paars, roze of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. De Wisteria is een klimplant en heeft steun nodig om omhoog te groeien. Het wordt vaak gebruikt om pergola's, bogen, muren en andere structuren te bedekken.
Vooral tijdens droge perioden is regelmatig water geven belangrijk. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de grond constant doorweekt is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Diep water geven moedigt de plant aan om diepere wortels te ontwikkelen, wat gunstig is voor de algehele gezondheid van de plant.
Meer tonen +Minder tonen -
Het gebruik van organische meststoffen kan gunstig zijn voor Wisteria. Organische meststoffen, zoals compost of goed verteerde mest, voegen niet alleen voedingsstoffen toe aan de bodem, maar verbeteren ook de bodemstructuur en het vasthouden van vocht.
Meer tonen +Minder tonen -
Wisteria gedijt het beste in de volle zon en goed doorlatende, vruchtbare grond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende ondersteuning heeft om te klimmen.
Meer tonen +Minder tonen -
Over het algemeen vindt de bloei plaats in het voorjaar en de vroege zomer.
Meer tonen +Minder tonen -
De Wisteria is winterhard. Wel zijn de jonge planten ietsje vorstgevoelig; ze kunnen dus wat bescherming gebruiken.
Meer tonen +Minder tonen -
De meeste Wisteria-soorten zijn bladverliezend, wat betekent dat ze hun bladeren verliezen in de herfst.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgroeide hoogte van de blauwe regen varieert per soort van 10 tot wel 20 meter.
Meer tonen +Minder tonen -
Wisteria heeft regelmatig onderhoud nodig, inclusief snoeien om de groei te beheersen en de bloei te bevorderen. Snoei moet worden uitgevoerd in de late winter of het vroege voorjaar.
Meer tonen +Minder tonen -
Wisteria kan het beste worden bemest in het late winter- of vroege voorjaarsseizoen, voordat de nieuwe groei begint. Dit stimuleert de plant om krachtig te groeien en bloemen te produceren. Na het aanbrengen van meststoffen is het belangrijk om goed water te geven. Dit helpt de meststoffen in de bodem te laten doordringen.
Meer tonen +Minder tonen -
Plant de Wisteria bij voorkeur in november of maart/april in goed waterdoorlatende grond en vruchtbare grond. Een plek in de (half)zon is gewenst.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Wisteria te vermeerderen.
Stekken
Stap 1. Snij in de zomer een topje van een niet-bloeiende tak af van zo’n 15 cm lang.
Stap 2. Verwijder de bladeren aan de onderste helft van de tak.
Stap 3. Spoel de tak schoon en steek in een pot met aarde. Stekgrond wordt aangeraden.
Stap 4. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes matig water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.