Beestjes bestrijden doe je zo!
Wees niet bang! Elke plantliefhebber kent deze ervaring. Je staat er niet alleen voor tegenover deze beestjes. In deze blog krijg jij tips voor het voorkomen en bestrijden van plagen - op een natuurlijke manier - zodat jij jouw kamerplanten weer kan laten opfleuren. Zoek je informatie over plagen en beestjes in je tuin? Lees dan eens deze blog over het natuurlijk beschermen van je tuinplanten met tuinplanten.
Hoe komt een plaag bij mijn plant?
Ziektes of plagen kunnen snel voortplanten. Zo kan wolluis wel 100 eitjes per twee weken leggen! Ook spint of bladluis kan zich snel voortplanten als je er niet op tijd bij bent. Dus, als er eenmaal insecten zich bij je plant hebben genesteld, kan het een week later vol zitten met een volgende generatie aan beestjes. Daarom is het belangrijk dat je wekelijks even een check doet bij je kamerplanten.
Bij je wekelijkse check moet je kijken op de boven- en onderkant van de bladeren, en even door het bovenste laagje van de potgrond gaan. Zie je kleine beestjes, probeer ze dan direct te determineren met een online hulp.
Er zijn een groot aantal soorten plagen die jouw kamerplanten kunnen teisteren. Een aantal verschillende soorten luizen, vliegjes, kevertjes en spinnetjes kunnen - hoe klein ze ook zijn - je florerende kamerplanten veranderen in een armzalig plantje. Als je niet oppast, dan kunnen ze de hele plant overnemen! Een wekelijkse check is dus geen overbodige luxe.
Maar hoe komt zo’n beestje nu terecht bij jouw kamerplant? Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Veel beestjes verspreiden zich met de wind mee, wat een plant die op de tocht staat kwetsbaarder maakt voor plagen. Maar ook kan het zijn dat jij, bijvoorbeeld op je kleren, zonder het te weten een insect je huis mee in hebt genomen! Dit betekent dat plagen nagenoeg niet te voorkomen zijn, het is uiteindelijk een natuurlijk fenomeen. Wel kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op besmetting te verkleinen.
De weerbaarheid van je plant
Een plant op de tocht zal meer vatbaar zijn voor plagen, om twee redenen. Allereerst verzwakt de weerstand van de plant sterk als hij op de tocht staat, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor plagen. Daarnaast verspreiden veel insecten zich via de wind, en ze kunnen dus zo langs je plant gewaaid komen. Te veel warme en droge lucht (bijvoorbeeld als de plant boven de radiator staat) kan ook schadelijk zijn, net als te veel voeding. De juiste standplaats en verzorging uitzoeken voor je kamerplant zal ervoor zorgen dat je plant sterker is en daardoor weerbaarder tegen plagen. Hiervoor kan je onze plantengids gebruiken!
Maar zelfs als je plant kerngezond is, kan er besmetting plaatsvinden. Wat moet je dan doen?
Een plaag ontdekt. Wat nu?
Wij raden aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke manieren om je plant te beschermen en te genezen.
Als eerst: isoleren
Ben je erachter gekomen dat je plant een plaag heeft? Regel #1 is: plant isoleren. Als de plant het aankan, zet dan je kamerplant buiten. Op deze manier bescherm je je andere kamerplanten tegen besmetting, en raak je sneller af van de beestjes.
Dan: aan de slag
Verwijder eerst de delen van de plant die onherstelbaar beschadigd zijn, of waarop erg veel beestjes zitten.
Sommige plagen vereisen dat je actief de insecten te lijf gaat. Wolluis of schimmel kan je bijvoorbeeld met een (nat) wc-papiertje gemakkelijk weghalen, bladluis kan je er soms afschudden maar je kan ze er ook afspoelen onder de koude douche. Meeldauw en spint kan je met water en groene zeep bestrijden. Herhaal dit soort ingrepen nu om de paar dagen, zodat je ook eventuele nakomelingen kan uitroeien.
Het kan ook zijn dat bestrijding juist betekent dat je plant even moet verwaarlozen, bijvoorbeeld als je last hebt van rouwvliegjes. Rouwvliegjes komen af op vochtige potgrond en leggen daar eitjes in. Door de grond te laten uitdrogen, maak je de plant minder aantrekkelijk voor de vliegjes en zullen ze hopelijk vertrekken.
Nog geen succes?
Dit is fase drie van de plaagbestrijding, en als je de wekelijkse check uitvoert dan zal je waarschijnlijk zulke drastische maatregelen niet hoeven nemen omdat je er dan op tijd bij kan zijn. Maar, als de plaag al te ver gevorderd is, dan kan het zijn dat je moet grijpen naar de serieuze middelen.
Ook hier verschilt het per soort wat de beste bestrijding is. Voor rouwvliegjes en trips kan je aaltjes inzetten, luizen kan je verdrinken door de hele plant 15 minuten onder water te houden en witte vliegjes kan je wegjagen met een spray van zeep en knoflook. Een insectenspray kan ook werken voor verschillende plagen.
Zorg voor gezonde planten
Met deze tips kan jij plagen voorkomen én genezen, al is dat eerste natuurlijk het best. Als je planten bij fleur.nl besteld, dan kan je ervan uitgaan dat je planten zonder plagen bij jou aankomen. De planten die jij binnenkrijgt komen rechtstreeks van de kweker, die er alles aan doet om plagen te voorkomen. Hiernaast doen wij altijd een kwaliteitscontrole om te garanderen dat er een gezonde plant jouw kant op komt! Als jij dan je wekelijkse check doet, dan hoef je niet bang te zijn voor een plaag die helemaal uit de hand loopt.
Wil je nog iets weten over de bestrijding van een plaag, of hoe je een plant het beste kan verzorgen? We hebben een plantengids voor je opgesteld waar je veel informatie kan vinden, maar we willen je uiteraard ook te woord staan als je je antwoord niet kan vinden. Neem contact met ons op, dan komen we samen tot de beste zorg voor jouw kamerplanten!