8 soorten insecten die jij kan verjagen met tuinplanten

Eerder schreven we een blog over bijen, en hoe je deze geweldige beestjes kan helpen door het plaatsen van bepaalde bloemen en planten in je tuin. Immers, bijen zijn onmisbaar voor een gezonde tuin. Maar, het kan ook andersom werken… Insecten kunnen je tuinplezier flink vergallen! Van een verloren oogst tot een kaalgevreten struik, en van vervelende vliegen op je eten tot muggen die je ‘s avonds lek prikken. Gelukkig valt hier iets aan te doen. Veel insecten zijn namelijk door een of andere tuinplant weg te houden of te verjagen. In deze blog gaan we de 8 van de meest voorkomende insecten langs en leggen we je uit welke planten jij kan gebruiken om deze sfeerbedervers je tuin uit te krijgen. Deze insecten komen langs:

    - Vliegen,

    - Aardvlooien,

    - Bladluis,

    - Mieren,

    - Witte vlieg,

    - Slakken,

    - Wortelvlieg.

En als hekkensluiter de (wat ons betreft) lastigste insecten:

    - Muggen

Telkens bespreken we een paar plantensoorten iets uitvoeriger, en noemen daarna nog een aantal alternatieven. Tussendoor krijg je nog wat extra aanplanttips. Zo kan je hopelijk snel genieten van je groene paradijsje zonder ongenode gasten op 6 poten!

 


Vliegen

Eindelijk schijnt de zon, en kan jij lekker in de tuin op een zonnig plekje gaan lunchen buiten! Het lijkt een heerlijk half uurtje te worden, maar dan komt er een spelbreker over de schutting gevlogen… Er zijn weinig dingen zo vervelend als een vlieg die telkens op je eten wil gaan zitten. Gelukkig kan je jouw tuin onaantrekkelijk maken voor vliegen, door de volgende planten in je tuin een plekje te geven. 

 

 

Lavendel is één van de beste planten die je hiervoor kan gebruiken. Deze mediteraanse struiken bloeien prachtig en bovenal ruiken ze heerlijk. Maar, vliegen zijn (gelukkig) geen fan hiervan! Je kan deze plant in je tuin een plekje geven, maar ook kan je bosjes gedroogde lavendel ophangen in huis, zo hou je de vliegen ook daar weg. Kattekruid is ook zo’n lekker geurende tuinplant. Je zal deze plant later in de lijst nog eens zien terugkeren. Andere opties zijn onder andere de Chrysanthemums, de Basilicum en de Pyrethrum. Deze planten hebben allemaal gemeen dat ze een geur afgeven waar vliegen niet van houden. Het mooie is dat jij je tuin hiermee waarschijnlijk wel heerlijk zal vinden ruiken; zo vang je twee vliegen in één klap!

 

Vleesetende planten, zoals de Bekerplant, kan je binnenshuis en buitenshuis inzetten tegen vliegen. Maar verwacht hier geen wonderen van! Eén bekerplant zal een vliegenplaag niet verhelpen, maar toch; deze vleeseters staan erom bekend dat ze veel insecten verorberen. Dit kost echter tijd, en is dus geen oplossing voor een acute vliegenplaag. 

 

Aardvlooien

Misschien heb je ze wel eens gezien. Kleine insecten die grote sprongen maken als ze gestoord worden. Ze doen zich tegoed aan de stelen en bladeren van je tuinplanten. Een plaag van deze beestjes kan je moestuin of border vernielen! Zonde van je oogst. Wil je deze bladkevers minder in je tuin? 

 

 

Basilicum schijnt een goed beschermingsmiddel te zijn tegen deze aardvlooien. Dit fris geurende kruid kan je kweken naast je andere gewassen om andere planten te beschermen, maar je kan ook proberen verse basilicumbladeren op of bij planten met veel aardvlooien te leggen. 

 

Klimkers kan fungeren als een lokplant voor de aardvlooien. Hiermee bescherm je andere planten, omdat de aardvlooien massaal deze plant te grazen nemen. Als dat gebeurt, dan kan je met plakstrips of een stok met lijm langs de plant gaan, zodat de aardvlooien wegspringen, tegen de lijm aan. Als je dit een tijdje regelmatig doet, kan je de plaag goed indammen!

 

Ook de bekerplant, die we eerder zagen, is een goede optie. Vleesetende planten zijn zeer goed geschikt om deze kleine insecten te lijf te gaan! Het beste kan je deze vleeseters in potten in je tuin zetten want ze hebben behoefte aan voedselarme grond die de andere planten juist niet waarderen. Door gebruik te maken van potten, kan je deze carnivoren toch een plekje geven!

 

Bladluis

Dit insect behoort tot de meest bekende plagen die je planten kunnen treffen. Bladluizen kunnen je planten overwoekeren en de boel kleverig en plakkerig achterlaten. Gelukkig zijn er natuurlijke vijanden genoeg; vaak worden lieveheersbeestjes ingezet om de bladluis populatie aan banden te leggen. Maar, je kan ook preventief te werk gaan door de juiste tuinplanten te kiezen en zo de bladluis een stapje voor te zijn. 

 

 

 

Sterk geurende planten zijn de beste opties om bladluizen af te schrikken. Omdat de geur van deze planten ook rond andere planten hangt, bescherm je je hele tuin tegen bladluis. Je kan kiezen uit welriekende kruiden zoals de Allium, Salie, Tijm en Wijnruit, maar ook bloeiende planten zoals de Klimkers, Marigold, Petunia en Lavendel zijn goede opties. 

 

Mieren

Deze harde werkers geven vaak geen overlast, maar het kan toch zomaar ineens gebeuren dat een hele plant of boom onder de mieren zit. Of, nog erger, dat ze massaal je huis ingelopen zijn op zoek naar wat lekkers! Om de mier af te schrikken kan je gelukkig weer gebruikmaken van prachtige tuinplanten, zodat je tuin er ook nog eens mooi uit ziet!

 

 

De Chrysanthemum is zo’n mierenafschrikker. Mierengif wordt zelfs vaak gemaakt op basis van een stofje uit deze plant! Maar zeg nou zelf, wil je liever je tuin in met een chemisch goedje, of een prachtig bloeiende plant? Wij weten het antwoord wel! Hetzelfde geldt voor de Pyrethrum en de Goudsbloem, deze  bloeien ook zo mooi. Ook in deze bloemen zit een insectenwerend stofje dat vaak gebruikt wordt in chemische bestrijdingsmiddelen. Deze planten zijn dus ideaal om te gebruiken!

 

Mieren hebben ook een hekel aan sterk geurende planten zoals de Lavendel en de Afrikaantjes. Maar ook kruiden zoals de Munt, Kruidnagel en Allium houden de mier op afstand. Door dit soort sterk geurende planten bij de voor- of achterdeur te zetten, voorkom je dat mieren een weg naar binnen gaan zoeken!

 

Verder is de welbekende Bekerplant ook in dit geval weer een goede optie. Vleesetende planten zijn dol op mieren!

 

Witte vlieg

Deze insecten zijn zeer gevreesd door veel kwekers! Witte vlieg doet zich vaak voor in grote getalen, de schade die een plaag kan aanrichten is daardoor groot. De schade aan de plant is geel blad, stagnering van de groei, plakkerig achterblijfsel en schimmel. In het ergste geval kan een plant sterven. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Gelukkig biedt Moeder Natuur ons zelf de nodige afschrikmiddelen.

 

 

De Klimkers en het Afrikaantje zijn twee tuinplantsoorten die met hun geur de witte vlieg op afstand houden. Een mooie natuurlijke manier, hierdoor hoef je niet met (ongezonde) chemische middelen te gaan strooien of spuiten om deze beestjes weg te houden of verjagen!

 

Zegekruid heeft een sterke geur die witte vlieg niet prettig vindt. Witte vlieg zal zich niet zo snel nestelen in een tuin met deze planten. Let wel op, want deze plant is giftig voor jou en je huisdieren!

 

Een andere manier om de witte vlieg te voorkomen, is het plaatsen van Dille of de Goudsbloem in je tuin. Deze planten trekken de sluipwesp aan, een natuurlijke vijand van de witte vlieg. Zo voorkom je een plaag! 

 

Slakken

De slak is geen insect, daar zijn we ons bewust van. Maar, het is wel een van de boosdoeners in de tuin. Daarom toch even een korte bespreking van de tuinplanten die deze glibber afschrikken. Bij eerdere insecten zagen we de Allium, Nasturtium en de Bekerplant al langs komen. We noemen ze hier kort, zodat je weet dat ze in het lijstje staan. Maar interessanter zijn de volgende tuinplanten.

 

 

De Bergenia, Euphorbia en de Digitalis zijn bloeiende bodembedekkers, die niet in de smaak vallen bij de slak. Je kan deze planten bijvoorbeeld goed inzetten bij je moestuin, om de slakken daar weg te houden. 

 

Ook klimop en varens staan niet op het menu van de slak. Deze groene, niet bloeiende planten kan je goed gebruiken om een deel van je tuin af te bakenen waar dan planten kunnen staan die vatbaar zijn voor een slakkenplaag. Zo maak je slim gebruik van je planten en bescherm je je tuin! 

 

Houd er rekening mee dat slakken de vochtige plekken in je tuin als uitvalsbasis gebruiken. Dus als je naast je composthoop een lekkere Hosta zet, dan kan je er donder op zeggen dat er ooit een keer slakken in de plant zullen zitten! Daarom kan je de genoemde planten het best rondom die vochtige plekjes planten, de slakken zullen zich dan een stuk meer gedeisd houden.

 

Wortelvlieg

Dit insect valt vaak moestuinen lastig; met name wortels, selderij, peterselie, uien en prei moeten het ontgelden. Deze struikrover zal je dus vooral dwars zitten als je een moestuin hebt aangelegd. Om te voorkomen dat je oogst schade gaat lijden, kan je preventief een aantal handige tuinplanten een plekje geven rondom of in je moestuin zodat de wortelvlieg jouw perceeltje voorbij zal trekken!

 

 

De Allium en de Salvia officinalis zijn tuinkruiden die een preventieve werking hebben. Wortelvliegen komen af op de geur van de groentes die we eerder noemden, maar deze sterk geurende tuinkruiden camoufleren de geuren die de wortelvlieg lekker vindt. Zo camoufleer je de kwetsbare planten. Zet deze tuinkruiden daarom lekker tussen je groenten in de moestuin!

 

Ditzelfde principe kan je ook toepassen aan de rand van je moestuin, door daar bijvoorbeeld Afrikaantjes te planten.

 

Last but not least:  Muggen

Deze beestjes kunnen van een zwoele zomeravond een verschrikkelijke nacht maken. Klaar met al dat gezoem rond je hoofd? Deze tuinplanten helpen je uit de brand!

 

 

Planten met een sterke geur die muggen niet lekker vinden, die zijn onmisbaar. Het bekendste is het Citroengras, waarvan de geur in muggenwerende oliën en kaarsen wordt gebruikt. Citroentijm heeft een vergelijkbare geur, maar deze ruik je voornamelijk als het blad gebroken wordt. Een paar takken van de citroentijm op het kampvuur gooien om even muggenvrij te zitten, dat kan ook. Munt, Basilicum en Rozemarijn zijn eveneens geschikt om een middel mee te maken dat muggen afweert. Het mooie van al deze tuinkruiden is dat je ze ook culinair kan inzetten; wat wij lekker vinden in de keuken, kunnen muggen niet uitstaan!

 

Ook bloeiende tuinplanten zoals de Lavendel, Kattekruid, Ageratum, Marigold, Lantana, Monarda en Pyrethrum schijnen goed te werken! Idealiter combineer je in je tuin verschillende bloeiende tuinplanten die verschillende bloeiperiodes hebben. Zo kan je het hele buitenseizoen buiten zitten zonder overlast; geen vervelende muggen meer tijdens de borrels!

 

Tot slot

Helemaal insectenvrij kan je je tuin natuurlijk niet krijgen, en dat is maar goed ook. Zie het als een mooie uitdaging om je planten slim met elkaar te combineren, op zo’n manier dat het geheel in een gezonde balans komt. Bij dezen hopen we je een mooie aanzet daartoe gegeven te hebben! Als je meer wil weten over tuinplantenverzorging, bloeiperiodes en borderontwerpen, neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee!

 

Veel plezier in de tuin!

Search engine powered by ElasticSuite