Ongezonde orchideeën? Genees je kamerplanten met deze tips!

Van alle bloeiende kamerplanten is de orchidee een van de bekendste soorten. Deze prachtige exotische plant heeft een zeer lange bloeitijd met opvallende en kleurrijke bloemen. Deze unieke plant heeft passende zorg nodig om te blijven floreren en opnieuw tot bloei te kunnen komen. Omdat de orchidee niet de makkelijkste plant is om deze passende zorg aan te geven, hebben we een klein overzicht gemaakt van de meest voorkomende problemen met orchideeën, zodat jij jouw prachtige kamerplant de beste verzorging kan geven. 

 

In deze blog kan je lezen wat je moet doen als de wortels, bladeren of de knoppen ongezonde verschijnselen vertonen. Vaak kan je de schade aan je plant beperken door goede zorg te leveren. Om te weten hoe je orchidee er van nature uit hoort te zien, hier even een handige vuistregel:

 

Kenmerken van een gezonde orchidee

Hoe herken je nu een gezonde orchidee? Er zijn daarvoor een drietal aanwijzingen; loop ze eens na bij jouw orchidee om te zien hoe die van jou ervoor staat! 

 

- Vitale wortels.

  Over het algemeen zijn gezonde wortels lichtgroen van kleur. Zie je wortels met een andere kleur, zoals dieprood, dan bestaat de kans dat die stukken wortel dood zijn.

 

- Gaaf blad.

  Gevlekt blad is onnatuurlijk bij de meeste orchideeën. Het is daarom wijs om erop te letten dat het blad van je orchidee egaal van kleur is - vaak zachtgroen. Afwijkingen kunnen wijzen op een ziekte of kwetsbaarheid! 

 

- Dichte knoppen.

  Hoewel een orchidee het mooiste is als hij in volle bloei staat, is het beter om bij aankoop een plant te kopen met nog veel dichte knoppen. Op die manier zorg je ervoor dat je nog lang van de prachtige bloemen kunt genieten!

 

Hieronder volgen de meest voorkomende problemen met orchideeën en de bijbehorende beste oplossing. Zoek je vooral tips voor de algemene verzorging van je orchidee? Check dan onze plantengids!

 

Ongezonde wortels

Grijze en/of gerimpelde wortels

De orchidee heeft te weinig water gekregen waardoor delen van de wortels zijn verdroogd. Haal de orchidee uit de pot, verwijder de dode delen en dompel de kluit 5 tot 10 minuten onder in lauw, schoon water. Zet de plant weer in de pot, met speciale orchidee potgrond om de plant een goede herstart te geven. Geef in het vervolg iets meer water, zoals voorgeschreven in de plantengids.

 

Bruine en/of zompige wortels

Waarschijnlijk zijn deze wortels aan het rotten of schimmelen door overtollig water. Verwijder de beschadigde delen van de wortels met een scherpe schaar, spoel de plant en de wortels schoon met lauw water. Plaats de orchidee weer in een pot met orchidee potgrond. Geef in het vervolg minder water, zoals voorgeschreven in onze plantengids

 

Heb je veel wortels moeten weghalen? Zorg dat je de plant ondersteunt, omdat hij nu een deel van zijn stabiliteit kwijt is. Plaats de orchidee in een pot waar hij precies in past, ook als je dan een pot moet kiezen die kleiner is dan zijn vorige.

 

Luchtwortels

Dit fenomeen komt bij orchideeën veel voor, en is juist heel natuurlijk. Met de luchtwortels kan de plant water, zuurstof en andere stoffen uit de lucht opnemen. Luchtwortels zijn een teken van een tevreden orchidee. Wordt het toch wat krap in de pot? Afhankelijk van de soort moet de orchidee tussen de 1 en 3 jaar verpot worden. Kijk eens in deze blog om te zien hoe je dit goed kan doen! Gebruik daarbij dan orchidee potgrond en eventueel orchidee voeding. Verpotten kan je het beste doen na de bloei.

 

Ongezonde bladeren

Hangende, rimpelige bladeren

Wanneer je orchideeën een hangende, rimpelige uitstraling krijgen, is dit vaak een duidelijke aanwijzing voor een probleem met water geven, meestal gerelateerd aan de wortels. Dit kan betekenen dat de pot te lang te nat is geweest, wat leidt tot wortelrot en een verminderde wateropname, of dat de pot te droog is geweest, waardoor de plant geen water heeft kunnen opnemen. Check dus in beide gevallen de wortels en de potgrond! Zie bovenstaande tips om problemen met de wortels op te lossen.

 

Gele bladeren

Dit is hetzelfde probleem als bij de hangende of rimpelige bladeren. Doordat de plant niet genoeg voedingsstoffen kan opnemen, brandt de plant langzaam al zijn reserves op. Ga na hoe het ervoor staat met de wortels in de pot en verhelp eventuele problemen met de tips die we eerder al noemden! Daarnaast kan het zo zijn dat je plant te veel zonlicht krijgt en een te lage temperatuur. Een kleine verandering van standplaats kan al veel verschil maken.

 

Bladpunt verkleurd

Dit komt waarschijnlijk doordat er een disbalans is in de voedingsstoffen die de plant tot zich neemt. Zorg ervoor dat je schoon water aan de plant geeft, en dat je niet te veel voeding geeft. Overmatig bemesten werkt averechts. Check of de wortels in de pot nog genoeg ruimte hebben. Als het al een lange tijd (2-3 jaar) geleden is dat je de orchidee hebt verpot, dan wordt het tijd om je plant een nieuw onderkomen te geven.

 

Kroonrot

Dit gebeurt als er water in de bladerkroon blijft staan. Als je te maken krijgt met kroonrot, is het belangrijk om snel te handelen. Verwijder alle aangetaste delen van de plant met een schone, scherpe snoeischaar. Strooi daarna een beetje kaneel over de beschadigde plekken; dit kan helpen om verdere schimmelgroei te voorkomen. Helaas is het vaak zo dat, als je kroonrot ontdekt, het te laat kan zijn om de plant volledig te redden.

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor een goede luchtcirculatie in je groeiruimte en probeer je orchideeën vroeg op de dag water te geven, zodat ze 's nachts goed droog zijn. Giet het water direct op de potgrond en niet op de bladeren. Dit helpt om kroonrot te voorkomen.

 

Ongezonde knoppen en/of bloemen

Verdroogde knoppen

Knopuitval bij orchideeën wordt vaak veroorzaakt door plotselinge temperatuurschommelingen of een lage luchtvochtigheid. Wanneer je orchidee in knop staat, is het belangrijk om hem te beschermen tegen onverwachte temperatuurveranderingen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft en voorkom dat de plant uitdroogt tijdens deze fase. Daarnaast kunnen de warmte van de radiator, tocht van ramen, sigarettenrook en ethyleengas (komt door rijpend fruit) ook bijdragen aan knopuitval. Houd deze factoren in de gaten voor een gezonde bloei!

 

Het probleem van knopuitval valt niet altijd te voorkomen, omdat het te maken heeft met de gevoeligheid van de orchidee. De beste manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat de plant geen extreme veranderingen ondergaat. Wees dus regelmatig met water geven, en laat de grond tussen de waterbeurten uitdrogen. Zorg voor veel indirect zonlicht, maar geen direct zonlicht. Deze, en meer tips, zijn helpend om je knoppen te laten bloeien!

 

Vlekken op knoppen of bloemen

Als je merkt dat de vlekken op je orchidee groter worden, zich verspreiden of zacht en waterig aanvoelen, is er waarschijnlijk sprake van een bacteriële of schimmelinfectie. Behandel het probleem dan snel en grondig. Zet de aangetaste plant apart van je andere orchideeën om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Verwijder de aangetaste delen met een scherp, schoon gereedschap. Snijd rondom het rottende weefsel, maar niet erdoorheen, om te voorkomen dat je de rot verder verspreidt. Strooi wat kaneel over de behandelde plekken. Na ongeveer een week kun je de plant weer bij je andere orchideeën plaatsen, mits de symptomen verdwenen zijn. Zo geef je je plant de beste kans om weer gezond te worden en te bloeien!

 

 

Meer hoef je niet te weten! 

 

Alles wat je wil weten over de verzorging van je orchideeën kan je vinden in onze plantengids! Hier staat informatie over water geven, zonlicht, temperatuur, verpotten en nog veel meer. Heb je toch nog vragen over je orchideeën, of heb je andere groene vragen? Neem gerust contact met ons op, we staan graag voor je klaar!
Search engine powered by ElasticSuite