Verzorgingstips Lipstickplant (Aeschynanthus)

De Aeschynanthus kent zijn oorsprong in Zuidoost-Azië en is bekend vanwege de mooie rode kleur van de bloemen. De naam 'Aeschynanthus' is Grieks en staat voor ‘schaamrood’. Daarnaast wordt de plant ook wel ‘lipstick’ of ‘lipstickplant’ genoemd. De plant leeft van nature in de tropische regenwouden van Azië en houdt dus van een hoge luchtvochtigheid. Hier groeien de lianen van de plant tot wel 3 meter lang en groeit de plant als een epifyt op andere planten en bomen. Zet de plant in een mooie plantenhanger of hoge vaas zodat de bladeren mooi over de rand van de pot kunnen vallen. Wil je de lipstickplant kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • 1x per week 1x per week
 • Halfschaduw Halfschaduw
 • min 15 °C min 15 °C
 • 1x per week 1x per week
 • 1x per maand in lente en zomer 1x per maand in lente en zomer
 • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Lipstickplant (Aeschynanthus)

Klantenservice

Aeschynanthus verzorging

 • Op een plek met voldoende licht waar geen direct zonlicht aanwezig is, heeft de Aeschynanthus ongeveer eens per week water nodig. Laat de grond licht uitdrogen voordat de lipstick plant opnieuw water krijgt. Geef bij meer licht ook iets meer water, maar nooit teveel. Teveel water kan namelijk wortelrot veroorzaken. Ook bij bloei heeft de lipstick plant meer water nodig.
 • Omdat de plant van nature een hoge luchtvochtigheid is gewend, kan de lipstick plant een regelmatige sproeibeurt wel gebruiken. Sproei eens week de plant om deze gezond en vitaal te houden. Bovendien zorgt een sproeibeurt ervoor dat het stof van de bladeren verdwijnt waardoor je plant weer wat meer straalt.
 • Zet de plant op een goed verlichte plek, maar houd de plant uit het directe zonlicht. Een plek met halfschaduw is prima voor de lipstickplant. In de winter is het een stuk donkerder, waardoor de plant wel voor het raam mag staan. Minimale temperatuur Overdag: 18 °C ‘S nachts: 15 °C
 • De plant dient eens in de 2 à 3 jaar verpot te worden, afhankelijk van wanneer de plant zowat uit de pot barst. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich sneller kunnen herstellen. Gebruik hierbij een pot die minstens 20% groter is dan de oude en vul deze op met hydrokorrels en potgrond.
 • De plant kan last gaan krijgen van vergeelde bladeren. Dit kan het gevolg zijn van teveel zonlicht of een teveel aan water. Verplaats de plant dus of geef hem wat minder water. De bladeren van de plant kunnen uitvallen. Dit heeft vaak met de temperatuur te maken. De plant kan een temperatuur van lager dan 15 graden minder goed verdragen. De bloemen van de plant zullen na de bloei uitvallen. Als de bloemen van de plant uitvallen voordat ze uitgebloeid zijn, dan is te weinig water vaak de oorzaak.
 • Door de Aeschynanthus regelmatig te snoeien stimuleer je de plant om weer nieuwe scheuten aan te maken. Zo zorg je ervoor dat de plant wat voller zal gaan ogen in plaats van alleen maar langer. Het is eenvoudig om de plant te snoeien, doe dit wel wanneer de plant is uitgebloeid en gebruik hierbij een schone en scherpe snoeischaar. Snoei de scheuten van de plant tot een derde deel terug. De plant zal vanzelf weer voller en mooi gaan worden. De afgeknipte stukken kunnen als stekjes worden gebruikt om weer nieuwe lipstick planten te laten groeien.
 • Om de Aeschynanthus te vermeerderen kun je gaan stengelstekken. Knip hiervoor in de lente of zomer een derde deel van de stengel of stengels af en haal hier de onderste bladeren van af. Zet deze stekjes in een glas water en zorg ervoor dat er geen blad in het water staat. Na verloop van tijd zullen de stekken wortels krijgen. Wanneer deze wortels enkele centimeters lang zijn geworden kunnen de stekjes in de grond gezet worden. Houd deze grond voorlopig goed vochtig, om vervolgens de plant een normale verzorging te geven.
 • In de lente en zomer kan de lipstick plant wel wat extra voeding gebruiken. Geef in deze periodes eens per maand weken voeding voor ‘bloeiende kamerplanten’. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit teveel want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
 • De meest bekende, de Aeschynanthus Lobbianus Twister, bloeit met rode bloemen die groeien uit de kelk. Voordat de bloemen uitklappen lijken ze op een lippenstift. Maar er zijn meerdere soorten van de Aeschynanthus, sommige hebben roze bloemen.
 • De lipstick plant heeft geen uitzonderlijk sterke luchtzuiverende kwaliteiten. Alle planten zijn luchtzuiverend omdat ze CO² omzetten in zuurstof. Andere planten halen zelfs schadelijke stoffen uit de lucht. De lipstick plant moet het vooral doen om zijn mooie verschijning in de woonkamer.
 • De Aeschynanthus plant is niet giftig.
 • De Aeschynanthus is een sterke plant en heeft zelden last van ziektes of ongedierte. Het kan gebeuren dat de plant last gaat krijgen van bladluis. Dit kan voorkomen worden door de plant regelmatig te sproeien. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn, dan kan dit chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite