De Aloë Vera komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De plant is vandaag de dag wijdverspreid in de Caraïben, Midden-Amerika en aziatische landen. Er is nog steeds discussie over de oorsprong, want er zijn geschriften gevonden over de medische werking van de plant die tot wel 4000 jaar oud zijn. Vanwege de vele eigenschappen van het sap wordt de plant veelvuldig gekweekt voor het maken van dranken, wondmiddelen, zonnebrand en cosmetica. Op de randen van de plant zijn zichtbare tandjes aanwezig.
Wil je de aloë vera kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken!
Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.
Omdat de Aloë Vera veel water op kan slaan in zijn geleiachtige bladeren heeft de plant maar weinig water nodig. Geef de plant dan ook pas weer water als de grond weer opgedroogd is. Van april tot oktober heeft de plant een beetje water nodig om te zorgen dat de wortelkluit niet uitdroogt. In de winter voert de plant zijn winterslaap en heeft het maar eens in de maand een beetje water nodig.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat de Aloë Vera van nature een droge lucht is gewend, heeft de plant geen besproeiing nodig. Het is wel aan te raden om regelmatig het stof van de plant af te vegen zodat er voldoende zonlicht de bladeren kan bereiken.
Meer tonen +Minder tonen -
Zet de Aloë Vera op een plaats waar veel zonlicht is. Hierdoor kan de plant sneller groeien. Direct zonlicht kan de plant makkelijk verdragen. De plant verder van het raam zetten vergroot de kans op rot. In de zomer kan de plant buiten gezet worden, maar bij vrieskou is de temperatuur dodelijk voor de plant.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aloë Vera is een plant die flink kan gaan doorgroeien. Vooral in de breedte is het een flinke groeier. Je doet er dan ook goed aan om eens in de 2 jaar de plant te verpotten. Bij voorkeur in het voorjaar verpotten, zodat de plant zijn eventueel beschadigde wortels kan herstellen door het groeiseizoen. Kies bij een nieuwe pot het liefst voor een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot. Hierdoor krijgen de wortels voldoende ruimte om te gaan groeien. Het beste kan je vulcastrat of cactussen potgrond gebruiken.
Meer tonen +Minder tonen -
Gelukkig verkleuren de bladeren van de Aloë Vera niet snel. In het geval dat de bladeren wel verkleurd zijn, is een teveel aan water vaak de oorzaak. Bij dit teveel aan water worden de bladeren bruin en zacht en kan het gebeuren dat de bladeren slap gaan hangen. Bij te weinig water kan het gebeuren dat de uiteinden van het blad een rode kleur krijgen. Teveel zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren een gele gloed krijgen. De Aloë Vera kan veel zonlicht verdragen, maar moet hier eerst aan wennen. Zorg hierbij dat de plant niet in direct zonlicht staat, door de plant bijvoorbeeld 1 meter verder van het raam te zetten.
Meer tonen +Minder tonen -
Wanneer de Aloë Vera lelijke bladeren heeft, kun je deze makkelijk weg knippen of snijden. De plant kan zichzelf gelukkig ook weer genezen. Na het afsnijden van een blad komt er namelijk binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond. Deze wond is opgebouwd uit het helende sap van de Aloë Vera. De genezende werking van dit sap wordt door de plant zelf gebruikt om weer snel nieuwe bladeren te kunnen laten groeien. Zo is de plant dan ook niet blijvend beschadigd na het afsnijden van bladeren.
Dit helende sap kun je bijvoorbeeld gebruiken als een soort huidcreme voor bijvoorbeeld huidirritatie, uitslag, verbranding en wondjes. Omdat de genezende werking dezelfde werking heeft op de menselijke huid, wordt dit sap ook voor medicinale en cosmetische doeleinden gebruikt.
Het sap valt op meerdere manieren te verkrijgen. De meest makkelijke manier is om een van de bladeren af te snijden en het sap eruit te knijpen, om vervolgens direct op de te behandelen plek op je lichaam te smeren en in te laten trekken. Een andere mogelijkheid is om het blad plat neer te leggen, de zijkanten eraf te snijden, en het blad in haar lengte doormidden te snijden. Zorg ervoor dat je het blad precies doormidden snijdt, want snijden dicht bij het bladoppervlakte kan ervoor zorgen dat er aloïne sap uit komt. Dit geelkleurige sap kan voor huidirritatie zorgen. Wanneer het snijden gelukt is kun je met behulp van een lepel het sap uit het blad halen.
Onderaan de stam groeien nieuwe kleine stekjes. Deze stekjes verbruiken veel energie voor de hoofdplant, dus je kunt ervoor kiezen om deze weg te knippen. Wil je nieuwe Aloë Vera plantjes kweken, kun je ervoor kiezen om deze in een aparte pot met potgrond de plaatsen.
Meer tonen +Minder tonen -
De kleine nieuwe stekjes aan de onderkant van de moederplant kun je plukken om de Aloë Vera te vermeerderen. Laat deze stekjes 3 dagen drogen. Plaats het stekje vervolgens in een mengsel van 2 delen compost en een deel zand. Je kunt de Aloë Vera stekjes sneller laten groeien door een transparante plastic zak over de pot te plaatsen, waardoor de luchtvochtigheid wordt verhoogd.
Meer tonen +Minder tonen -
Zolang de Aloe Vera voldoende zonlicht en water krijgt, heeft de plant geen extra voeding nodig. De plant is namelijk van nature gewend om in arme grond te groeien. Om de groei alsnog wat te stimuleren, kun je ervoor kiezen om universele plantenvoeding te gebruiken. Gebruik hierbij maar 20% van de aanbevolen hoeveelheid dat op de fles plantenvoeding staat. Overvoeden van de plant kan namelijk de plant beschadigen. In de winter is het geven van extra voeding absoluut overbodig.
Meer tonen +Minder tonen -
In het wild heeft de Aloë Vera mooie woestijnbloemen, die drie maanden per jaar in bloei staan. Deze bloemen zijn geel of rood van kleur en groeien op lange stengels vanuit het hart van de plant recht omhoog. Helaas zal dat alleen niet snel gaan voorkomen in de Nederlandse huiskamers.
Meer tonen +Minder tonen -
De Aloë Vera is niet alleen een plant met helende sap, maar is ook een goede luchtzuiveraar. Schadelijke stoffen als benzeen en formaldehyde, veroorzaakt door o.a. verf en chemische schoonmaakmiddelen, haalt hij uit de lucht.
Meer tonen +Minder tonen -
Gelukkig is de Aloë Vera niet giftig. Neem het genezende sap van de plant echter niet in, ook al wordt dit in bepaalde voedingsmiddelen wel gebruikt.
Meer tonen +Minder tonen -
Een Aloë Vera plant is bij een goede verzorging praktisch niet vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht dit wel het geval blijken, kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden. Het grootste probleem van de plant, dat echt voor schade kan zorgen, is dat de plant te lang in het water staat. Hierdoor gaan de wortels rotten en kan de plant gaan afsterven. Zorg voor een drainagegat in de pot of controleer regelmatig of er zich stilstaand water bevindt in de pot.