Verzorgingstips Citrus Lemon (Citrusboom)

Citrusbomen zijn bekend door de gele citrusvruchten met een zure smaak vanwege het citroenzuur. Een citroen bevat veel vitamine C en is dus een gezonde vrucht. In veel gerechten wordt citroen ook wel gebruikt als smaakmaker. Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een olie gebruikt die in verschillende cosmetica, snoepgoed en limonades is verwerkt. Daarnaast wordt het citroensap, wat rijk is aan antioxidanten, gebruikt om bruinverkleuring te voorkomen bij verschillende vruchten zoals appels en bananen. De Citrusplant is door zijn vruchten echter een moeilijk te verzorgen kamerplant. Hij is veel zonlicht gewend en heeft liever een niet al te vochtige grond. Overgang van grote temperatuurverschillen door de boom buiten te zetten kan de boom niet goed aan, evenals vorst. Wil je de citrusboom kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • 1x per week 1x per week
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Min 15 °C Min 15 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • In het voorjaar snoeien In het voorjaar snoeien
 • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
 • Gevoelig voor luis Gevoelig voor luis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Citrus Lemon (Citrusboom)

Klantenservice

Citroenboom verzorging

 • De Citrusboom is gewend aan droge periodes die afgewisseld worden met regenperiodes. De grond mag dan ook niet al te vochtig zijn, en ook niet te droog. Geef de plant daarom niet teveel water en laat de grond licht uitdrogen voordat je weer een nieuwe slok water geeft. Geef in de winter de Citrusboom minder vaak water, eens per maand is vaak voldoende. Het beste is om een goed drainagesysteem te hebben in de pot. Zo is de aanwezigheid van een drainagegat een aanrader, evenals het gebruik van hydrokorrels.
 • Het is aan te raden om de Citrusboom af en toe een sproeibeurt te geven. De plant kan zo’n frisse sproeibeurt goed gebruiken om betere vruchten aan te maken en behouden. In de winter is de luchtvochtigheid lager door de verwarming, sproei de plant dan ook regelmatig om de plant gezond te houden. Bovendien straalt de plant meer na een goeie sproeibeurt doordat het stof van de bladeren is gespoeld.
 • Aangezien de Citrusboom het beste groeit en goede vruchten draagt in warme en verlichte omstandigheden, heeft hij behoefte aan een plek met zo veel mogelijk direct zonlicht. In Nederland is de intensiteit van de zonnestralen laag, waardoor de boom het al moeilijk heeft om zich goed te ontwikkelen. Een raam op het zuiden is dan ook een ideale plek. Zorg voor minstens vijf uur direct zonlicht. De plant kan buiten staan, maar absoluut niet in de winter vanwege de vorst die de Citrusboom niet kan hebben, evenals een grote wisselingen in temperatuur. Minimale temperatuur: Overdag: 15 ºC ‘s Nachts: 0 ºC
 • Wanneer de Citrusboom te groot wordt voor de pot, is verpotten noodzakelijk. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Gebruik bij voorkeur een pot met een waterafvoer, zoals een drainagegat. Hierdoor kan overtollig water makkelijk wegstromen zonder dat er een laagje water bij de wortels blijft staan en wortelrot gaat veroorzaken. Gebruik hydrokorrels in combinatie met grond die veel water doorlaat, zoals cactus potgrond.
 • Wanneer de bladeren van de plant geel of bruin van kleur worden, is een teveel aan water vaak de oorzaak. Ook overtollig water wat onderin de pot staat, kan het beste afgevoerd worden om verkleurde bladeren tegen te gaan.
 • Het is raadzaam om de Citrusboom met regelmaat te snoeien. Niet alleen houd je de boom in model, ook is het goed voor de gezondheid van de plant. De plant hoeft minder energie te verspreiden over haar takken waardoor de plant deze energie kan gebruiken voor de takken met vruchten. Bovendien kan er meer zonlicht de kern van de kruin bereiken. Het is raadzaam om in het voorjaar de Citrusboom te snoeien. Door het snoeien zal de citrusboom zijn energie steken in de takken die niet gesnoeid zijn, in plaats van in nieuwe scheuten die na het voorjaar verschijnen.
 • Er zijn meerdere mogelijkheden om de Citrusboom te vermeerderen. Hieronder worden drie manieren benoemd. Kweken vanuit stek is een methode die ervoor kan zorgen dat je de citrusboom kan vermeerderen. Hierbij neem je een stek van 25 cm. Deze stek zet je diep in de grond zodat enkel de bovenste bladknop boven de grond uitkomt. De stek zal het beste ontwikkelen bij een hoge temperaturen, veel zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de eerste wortels uit zijn gekomen en zich gevormd hebben, kan de stek gepot worden. Stekken door afleggen (buigen) is een andere methode om de Citrusboom te vermeerderen. Buig hierbij de tak van de moederplant richting de grond zodat deze in de grond blijft staan. Dit kan gedaan worden door middel van een steen of touwtje. zorg dat de ondergrond hierbij los is, zodat de plant zich gemakkelijk kan wortelen. Bij genoeg zonlicht en water kan de tak na ongeveer drie weken losgeknipt worden. Hierna zal de plant zelfstandig verder gaan groeien. De laatste methode is door te stekken vanuit vruchtpit. De pit moet hierbij worden opgekweekt in water zodat er waterwortels ontwikkeld worden, waarna deze nieuwe stek in de grond geplaatst kan worden. Dit proces duurt echter heel lang en de kans op succes is niet groot.
 • Extra voeding is aan te raden bij de citrusboom om de kans op succes bij goede vruchten te vergroten. Van maart tot september is het slim om plantenvoeding te geven die specifiek bedoeld is voor citrusplanten. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de winterperiode is absoluut overbodig.
 • De Citrusboom heeft bloemen met een oranje kleur, die rond mei/juni uitkomen. Wanneer de temperatuur goed is, is er kans dat er vruchtzetting plaats gaat vinden. De Citrusboom zal dan vruchten gaan produceren.
 • De luchtzuiverheid van de citroenboom is minimaal, door de kleine bladoppervlakte. Gelukkig zijn de citrusvruchten zelf gezond.
 • De Citrusboom en zijn vruchten zijn niet giftig.
 • De Citrusboom is gevoelig voor verschillende soorten ongedierte, zoals wolluis en schildluis. Dit kan zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite