Verzorgingstips Crassula

De Crassula is een vetplant die tot de Crassulaceae familie behoort. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar hij opgroeit in zonnige, droge gebieden. Voornamelijk tussen de rotsen vindt hij zijn plek. De Crassula staat in de Feng Shui filosofie voor financiële voorspoed. Vaak wordt de plant voor de ingang van een woning gezet om bezoekers een goed gevoel te geven. In Nederland heeft de plant dan ook de bijnaam Geldboom. De Crassula heeft een dikke en houtachtige steel. Dit geeft de uitstraling van een miniatuur boompje. De bladeren van de plant zijn dik en ovaal. In de bladeren slaat de Crassula zijn vocht op, waardoor de plant makkelijk in verzorging is wat water geven betreft. Bekende soorten zijn de Crassula Ovata en de Crassula Marnieriana. Deze laatste wordt ook wel Hottentot genoemd, heeft roze bladranden en groeit op een karakteristieke manier. Wil je de crassula kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Eens in de 2 weken Eens in de 2 weken
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Min 12 °C Min 12 °C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Laat zelf oud blad uitvallen Laat zelf oud blad uitvallen
  • Licht giftig Licht giftig
  • Gevoelig voor wolluis Gevoelig voor wolluis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Crassula

Klantenservice

Crassula verzorging

  • Aangezien de Crassula gewend is om in warme en droge gebieden te leven heeft de plant weinig water nodig. De plant slaat vocht op in zijn bladeren, waardoor het vergeten van water geven vaak geen negatieve gevolgen heeft. De grond mag geheel uitgedroogd zijn voordat je opnieuw water geeft aan de plant. Laat de plant in de zomer een week droog staan, in de winter mag de plant zes weken droog staan. Geef nooit teveel water, want dit kan zorgen voor een laagje water onderin de pot wat wortelrot kan veroorzaken. Het blad zal dan zichtbaar vergelen. De Crassula krijgt rimpelige bladeren wanneer hij te weinig water ontvangt. Na een keer water geven verdwijnen deze rimpels binnen enkele dagen.
  • De Crassula kan prima tegen droge lucht waardoor sproeien niet noodzakelijk is. Wel is het aan te raden om eens in de tijd de plant te sproeien om stof en ongedierte weg te spoelen zodat je plant weer begint te stralen.
  • Omdat de Crassula van nature een zonnig gebied is gewend, staat hij het liefst op een verlichte plek. Zet de plant bij voorkeur dus vlak voor een raam. Direct zonlicht zal niet snel tot problemen leiden, al wordt dit wel snel te heet in de zomer. Plaats de plant in de zomer wat verder van het raam, want een teveel aan licht zal het blad doen verbranden. Te weinig licht kan leiden tot bladuitval en zal de kans op rot vergroten. Een groter formaat Crassula zal ook buiten goed kunnen staan. Hij verbruikt dan wel wat meer water. Minimale temperatuur Overdag: 12 ºC ‘s Nachts: 5 ºC
  • Om de groei van de Crassula te stimuleren kun je de plant verpotten. In een nieuwe pot heeft de Crassula namelijk meer ruimte voor de wortels van de plant. Zorg bij een nieuwe pot dat deze minstens 20% groter is dan de oude pot. Verpot bij voorkeur in de lente, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels na het verpotten beter kunnen herstellen. Gezien de plant maar weinig water verbruikt zal de plant niet snel last hebben van deze beschadigingen. Gebruik bij het verpotten speciale cactusgrond. Vulcastrat is ook een goed alternatief. Houd bij het verpotten rekening met de afvoer van overtollig water. Bij het kiezen voor een dichte pot, is het raadzaam om deze enkel met potgrond of vulcastrat op te maken. Bij een pot met een drainagegat is het aan te raden om hydrokorrels te gebruiken.
  • Bij een teveel aan water of te weinig zonlicht krijgt de Crassula last van gele bladeren of zelfs bladuitval. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam en verminder te watergift.
  • De Crassula laat zelf zijn dode blad uitvallen. Hierdoor wordt er veel energie bespaard voor de plant. Dit hoef je dus niet zelf weg te halen. Je kunt er wel voor kiezen om de stam in te korten. Deze zal dan vanzelf opnieuw uitlopen. Knip maximaal 30% van het volume af zodat de plant niet direct te kaal wordt.
  • Bladstekken is een prima manier om de Crassula te vermeerderen. Neem in dit geval een volwassen blaadje en leg deze op een schoteltje zonder deze water te geven. Na een halfjaar tijd zal het blad wortels krijgen. De Crassula kan ook worden vermeerderd door een topstekje te nemen en droog te leggen op een lichte plek, voor een maand lang. Hierdoor komt de stek in een overlevingsstand en zal de stek wortels gaan maken. Na deze maand kun je de stek in een pot zetten. Geef de stek plantenvoeding om goed te laten ontwikkelen. Na een jaar is het stekje uitgegroeid tot een plant.
  • Omdat de Crassula van nature leeft op een voedselarme grond, groeit de plant relatief langzaam. Het geven van voeding is dan ook niet noodzakelijk. Geef bij extra voeding alleen in de lente en zomer eens per maand voeding voor cactussen of kies voor voedingskegels. Geef geen extra voeding in de herfst- en wintermaanden want dit is absoluut overbodig.
  • Helaas zal de Crassula zelden tot bloei komen in de Nederlandse huiskamer. Dit zal sneller gebeuren wanneer de Crassula buiten een standplaats heeft. De bloemen van de plant zijn vaak wit en roze van kleur. Deze bloemen kosten de plant echter veel energie. Het is raadzaam om deze bloemen af te knippen zodat de plant haar energie kan steken in de bladeren. Mocht je de bloemen willen behouden, kun je ervoor kiezen om in deze periode de plant voeding te geven, zodat de plant genoeg energie heeft.
  • De Crassula is geen sterke luchtzuiveraar in vergelijking met andere kamerplanten.
  • Voorkom dat kinderen en huisdieren de bladeren van de Crassula innemen, want deze zijn licht giftig. Raadpleeg de huisarts in dit geval voor advies.
  • Het kan voorkomen dat de Crassula last gaat krijgen van ongedierte. Wolluis komt het meest voor bij de plant. Gebruik in dit geval een harde waterstraal of een bestrijdingsmiddel. Een teveel aan water kan wortelrot veroorzaken. De stam wordt in dit geval zacht en er is sprake van bladuitval. De plant kan na de wortelrot afsterven.

Search engine powered by ElasticSuite