Crassula

Sorteer op
per pagina

3 producten

CRASSULA OVATA BUSH M LOGO - WEB.png
35-50 cm
v.a. € 14,95 € 13,72
Web_crassula Marginalis 1.png
20 cm
€ 19,95 € 18,30
Web_crassula hobbit 5_1.png
30-55 cm
v.a. € 14,95 € 13,72
Sorteer op
per pagina

3 producten

Oorsprong Crassula

De Crassula is een vetplant die tot de Crassulaceae familie behoort. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar hij opgroeit in zonnige, droge gebieden. Voornamelijk tussen de rotsen vind hij zijn plek. De Crassula, met zijn lange levensduur, heeft meerdere bijnamen, zoals de Crassula Ovata (jadeplant) vanwege de groen glimmende bladeren die bepaalde soorten hebben. In de wereld van de Feng Shui (filosofie) staat de Crassula symbool voor financiële voorspoed. Vaak wordt de plant voor de ingang van een woning gezet, om bezoekers een goed gevoel te geven. In Nederland heeft de plant dan ook de bijnaam Geldboom. Een andere bekende soort is Crassula Marnieriana (hottentot). Deze plant heeft roze bladranden met een karakteristieke groei. 

De Crassula heeft een dikke, soort houtachtige steel. Dit geeft de uitstraling van een miniatuur boompje. De bladeren van de plant zijn dik en ovaal. In deze bladeren slaat de Crassula vocht op, waardoor de plant makkelijk in verzorging is wat water geven betreft. 

Water geven aan Crassula

Omdat de Crassula gewend is om in warme droge gebieden te leven, heeft de plant weinig water nodig. De plant slaat vocht op in zijn bladeren, waardoor het vergeten van water geven vaak geen negatieve gevolgen heeft. De grond mag geheel uitgedroogd zijn voordat je opnieuw water geeft aan de plant. Laat de plant in de zomer 1 week droog staan, in de winter mag de plant 6 weken droog staan. Geef nooit teveel, want dit kan zorgen voor een laagje water onderin de pot, wat wortelrot kan veroorzaken. Het blad zal dan zichtbaar vergelen. 

De Crassula krijgt rimpelige bladeren wanneer hij te weinig water ontvangt. Na een keer water geven verdwijnen deze rimpels binnen enkele dagen. 

Licht en warmte voor Crassula

Omdat de Crassula van nature een zonnig gebied is gewend, staat hij het liefst op een verlichte plek. Zet de plant bij voorkeur dus vlak voor een raam. Direct zonlicht zal niet snel tot problemen leiden, al wordt dit wel snel te heet in de zomer. Plaats de plant in dit geval wat verder van het raam, want een teveel aan licht zal het blad doen verbanden. Te weinig licht kan leiden tot bladuitval en zal de kans op rot vergroten. 

Een groter formaat Crassula zal ook buiten goed kunnen staan. Hij verbruikt dan wel wat meer water. 

Verkleurde bladeren

Bij een teveel aan water of te weinig zonlicht krijgt de Crassula last van gele bladeren of zelfs bladuitval. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam en verminder de watergift. 

Bemesting Crassula

Omdat de Crassula van nature leeft op een voedselarme grond, groeit de plant relatief langzaam. Geven van voeding is dan ook niet noodzakelijk. Geef bij extra voeding alleen in de lente en zomer eens per maand voeding voor cactussen, of kies voor voedingskegels. Geef geen extra voeding in de herfst en wintermaanden want dit is absoluut overbodig. 

Giftig

Voorkom dat kinderen en huisdieren de bladeren van de Crassula innemen, want deze zijn licht giftig. Raadpleeg de huisarts in dit geval voor advies. 

Search engine powered by ElasticSuite