Verzorgingstips Heteropanax

De Heteropanax komt oorspronkelijk uit Azië en behoort tot de Araliaceae familie. Hij wordt ook wel de Chinese kamerboom genoemd. De plant heeft veel water en licht nodig. De aandacht die hij vraagt wordt zeker beloond met zijn prachtige uiterlijk. De Heteropanax heeft een robuuste stam met mooi groen blad. De plant wordt gerekend tot de exclusieve kamerplanten en kan bij voldoende licht snel groeien. Snoei de plant regelmatig om de mooie vorm te behouden en vertakkingen te voorkomen. Wil je de Heteropanax kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Min 14 °C Min 14 °C
 • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
 • Regelmatig snoeien Regelmatig snoeien
 • Licht giftig Licht giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Heteropanax

Klantenservice

Heteropanax verzorging

 • Omdat de Heteropanax veel water verbruikt, heeft de plant regelmatig water nodig. Houd de grond dan ook continu vochtig. Voorkom echter dat de plant in een laag water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken en het afsterven van de plant tot gevolg hebben. Geef dus geen grote plens in een enkele keer.
 • Het is niet noodzakelijk om de Heteropanax te sproeien. Een sproeibeurt kan wel preventief werken tegen ongedierte en stof van de plant laten wegspoelen. Zo straalt je plant weer wat meer.
 • De Heteropanax kan het beste worden neergezet op een goed verlichte plek. Bij voorkeur krijgt de plant minstens vijf uur direct zonlicht. De ideale plek is dan ook enkele meter van een raam op het zuiden. Wanneer de plant voldoende water en licht ontvangt zal hij snel kunnen groeien. Bij nauwelijkse groei is een tekort aan licht vaak de oorzaak. Zet de plant niet op een plek met tocht. Hierdoor is het voor ongedierte zoals luis makkelijker om de plant te bereiken en te beschadigen. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 12 ºC
 • Wanneer de Heteropanax te groot wordt voor de pot is het raadzaam om de plant in een nieuwe pot te plaatsen. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Gebruik normale potgrond of vulcastrat om de plant mee op te maken. Verpot bij voorkeur in de lente of zomer zodat eventuele beschadigingen aan de wortels sneller kunnen herstellen.
 • Bij een juiste verzorging zal de Heteropanax niet snel last gaan krijgen van verkleurde bladeren. Het onderste blad van de plant zal doodgaan en vervangen worden door nieuw vers blad bovenin de kruin van de plant. Dit is een natuurlijk proces. Bruine bladranden kunnen het gevolg zijn van een teveel aan water.
 • Omdat de Heteropanax een snel groeiende kamerplant is, is het raadzaam om de plant regelmatig te snoeien. Wilde vertakkingen en uitlopers worden dan weggehaald waardoor de plant weer een mooiere uitstraling zal hebben. Bovendien zorgt het snoeien ervoor dat de plant minder energie kwijt is aan takken die minder mooi staan. Dit houdt de plant gezonder.
 • Het vermeerderen van de Heteropanax is geen eenvoudige klus. Er zijn twee manieren om de plant te vermeerderen, namelijk door een grote tak af te zagen of door middel van afleggen. De eerste manier is door een grote tak af te zagen en deze in een pot met normale potgrond te doen. Zet de pot met stam op een zeer vochtige en warme plek. Na verloop van tijd zullen, bij een goede ontwikkeling, wortels gaan groeien. De tweede manier is het afleggen. Bij deze methode buig je een tak richting de grond. Zorg met behulp van een touwtje of een steen ervoor dat de tak in de grond blijft zitten. Deze grond moet bestaan uit losse en verse aarde met voldoende water. Na drie of vier weken kan de tak worden losgeknipt van de plant en dit stekje in een nieuwe pot gezet worden. De stek heeft dan namelijk zelf zijn eigen wortels gemaakt.
 • Geef de plant optioneel kamerplantenvoeding in de lente of zomer. Extra voeding in de herfst of winter is absoluut overbodig. Geef nooit teveel voeding dan aangegeven want dit kan schadelijk zijn voor de plant.
 • De Heteropanax zal in de Nederlandse huiskamer niet tot bloei komen. In het wild is dit enkel mogelijk wanneer de plant op een bepaalde hoogte leeft. Wanneer dit voorkomt krijgt de plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen wat vrij bijzonder is. Bestuiving is hierdoor veel makkelijker voor de plant.
 • De Heteropanax is geen bijzondere luchtzuiveraar.
 • De Heteropanax is een plant die licht giftig is. Voorkom inname van de plant door kinderen en huisdieren. Wanneer dit gebeurd kun je het beste contact opnemen met de huisarts.
 • De Heteropanax is gelukkig vrij ongevoelig voor ongedierte. Voorkom echter dat de plant op de tocht staat want dit kan luis veroorzaken. Dit kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden. Daarnaast kan een teveel aan water voor verrotting van de stam zorgen.

Search engine powered by ElasticSuite