Verzorgingstips Trachycarpus palm

Van nature groeit de Trachycarpus palm op grote hoogte in het Himalayagebergte. Verder komt de palm ook in andere delen van Azië zoals China en Japan voor. De plant heeft de Nederlandse bijnamen Henneppalm en Handpalm en wordt in het Engels ‘Windmillpalm’ of ‘Chusanpalm’ genoemd. De palm is niet alleen populair vanwege zijn uiterlijk maar ook omdat de palm het goed doet in het Nederlandse klimaat. De palm is namelijk winterhard en doorstaat de Nederlandse vorstperiodes prima. De Trachycarpus Fortunei is het meest bekende soort en wordt vooral in Zuid-Zwitserland, Noord-Italië, Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje aangeplant. Hij kan tot wel twaalf meter hoog worden en heeft grote waaiervormige bladeren met een donkergroene kleur. Wil je de Trachycarpus palm kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Veel direct zonlicht Veel direct zonlicht
  • Min -10 °C Min -10 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Eens per 2 jaar Eens per 2 jaar
  • Onderste blad snoeien bij verkleuring Onderste blad snoeien bij verkleuring
  • Lente en zomer extra voeding geven Lente en zomer extra voeding geven
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Trachycarpus palm

Klantenservice

Trachycarpus verzorging

  • Op een plek buitenshuis moet de grond van de palm licht vochtig blijven. Vooral in de zomer op warme dagen heeft de palm een flinke slok water nodig. Laat de grond in de zomer absoluut niet uitdrogen. Zorg er in de winter voor dat de grond niet te vochtig is zodat bij vorst zo min mogelijk water rondom de palm kan bevriezen. Op een plek binnenshuis dient de grond zowel in de zomer als de winter altijd licht vochtig te blijven. Voorkom echter dat de wortels in een laag water komen te staan want dit kan wortelrot veroorzaken waarna de plant zal sterven. Het is raadzaam om in het begin de grond regelmatig te controleren of deze te nat of te droog is. Geef iets meer water wanneer de grond na twee dagen al droog is en geef minder water wanneer de grond na vijf dagen nog steeds erg nat is.
  • Het is raadzaam om de Trachycarpus palm regelmatig te sproeien. Op deze manier verwijder je het stof van de palm zodat er meer licht de palm kan bereiken. Bovendien werkt sproeien preventief tegen ongedierte. Als je de palm binnen hebt staan, dan zal een flinke regenbui buiten hem ook erg goed doen. Dek dan wel even de bloempot af zodat je de plant niet verzuipt.
  • De Trachycarpus palm ontvangt het liefst zoveel mogelijk direct zonlicht. Buiten kan de palm in de volle zon neergezet worden, zet de palm echter niet op een plek in de volle wind. Hierdoor sterft het blad sneller af en wordt hij lelijk. Voorzie de buitenpot waar de palm in staat van een drainagegat zodat overtollig water weg kan stromen en niet zal bevriezen bij vorst. Op een plek binnenshuis dient de palm minimaal vijf uur direct zonlicht te krijgen. Zet de palm dus bij voorkeur voor een raam op het zuiden. Voor een raam op het westen of oosten is ook mogelijk, maar de palm dient dan direct voor het raam te staan. Een plek voor het raam op het noorden is niet raadzaam. Minimale temperatuur Overdag: -10 ºC ‘s Nachts: -18 ºC
  • Buiten dient de Trachycarpus in een zo groot mogelijke pot te staan zodat de palm beter bestand is tegen de koude temperaturen. Neem hierbij een pot die minstens twee keer zo groot is als de wortelkluit. Bij buitenpotten met een drainagegat vul je de pot eerst met een laag hydrokorrels. Hierna kun je de palm verder opmaken met een laag grond waarop de wortelkluit komt te staan. De rest van de pot kan worden opgevuld met verse aarde. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich makkelijker kunnen herstellen. Het verpotten is vaak na twee à drie jaar weer nodig. De Handpalm kan ook in de volle grond gezet worden. Hiervoor moet eerst een diep grat gegraafd worden die eerst wordt opgevuld met een laag hydrokorrels. Op deze laag hydrokorrels moet een laag verse aarde komen waarop vervolgens de wortelkluit geplaatst wordt. De rest van het gat vul je op met verse aarde.
  • De onderste bladeren van de palm zullen na verloop van tijd verkleuren en lelijk worden. Dit valt niet te voorkomen want dit is een natuurlijk proces. Wanneer de palm zwarte bladpunten krijgt is een teveel aan water vaak de oorzaak. Geef de palm in dit geval wat minder water. Als de palm gele of bruine bladeren krijgt, is dit vaak een gevolg van te weinig water. Geef de palm in dit geval meer water. Gele bladeren kunnen ook het gevolg zijn van een overgang van een schaduwrijke naar een zonnige standplaats. Gelukkig zullen de nieuwe bladeren beter tegen dit directe zonlicht kunnen.
  • De onderste bladeren die verkleurd en lelijk zijn geworden kunnen naar beneden gebogen worden en vervolgens afgeknipt worden met een snoeischaar. De bruin/zwarte bladpunten knip je met een schaar weg. De stam van de Trachycarpus kan absoluut niet worden teruggesnoeid want hierdoor zal de palm gaan sterven.
  • De Trachycarpus palm kan enkel door middel van zaad vermeerderd worden. Dit is een vrij lastig en lang proces. Vul hiervoor een pot met zaai- en stekgrond en leg hier de zaden op. Er mogen meerdere zaden in de pot gezaaid worden. Over deze zaden kan er nog een laag zaai- en stekgrond overheen gestrooid worden. De zaden mogen niet aan de oppervlakte komen want dit bevordert rotting. Vervolgens geef je eenmaal een flinke slok water en dek je de pot af met aluminiumfolie. Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden en er niet elke dag gecontroleerd hoeft te worden of de grond nog vochtig is. Zet de pot in een ruimte bij een temperatuur van tussen de achttien en tweeëntwintig graden. Na twee tot drie maanden is het goed mogelijk dat de zaden zijn ontkiemd. Haal het aluminiumfolie van de pot bij de eerste ontkieming en zet de pot op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht. Wanneer de plantjes één of twee bladeren hebben gekregen kan de plant worden verpot. Gebruik in plaats van zaai- en stekgrond nu normale potgrond van een goed merk. Zet de pot met plantjes in de zon en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt.
  • Het is raadzaam om in de lente en zomer de Trachycarpus palm extra voeding te geven. Gebruik hiervoor voeding voor palmen en lees goed de gebruiksaanwijzing. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de palm. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • Op een plek buitenshuis kan de Trachycarpus tot bloei komen. In dit geval zal de palm gele trossen met bloemen onderaan de kruin van de palm krijgen. Deze bloemen kostten de palm veel energie, het is dus raadzaam om deze bloemen te verwijderen.
  • De Trachycarpus is een gemiddelde luchtzuiveraar en zorgt er dan ook voor dat er meer zuurstof in het huis aanwezig is.
  • De Trachycarpus is niet giftig.
  • De Trachycarpus kan last gaan krijgen van dopluis. De besmette bladeren moeten verwijderd worden en het beste is om de dopluis te bestrijden. Dit kan zowel op biologische als chemische wijze.

Search engine powered by ElasticSuite