Calluna vulgaris, zomerheide, is een zogenaamde knopbloeier: de rijke hoeveelheid aan bloemen gaat niet helemaal open, zodat ze lang kan bloeien. De schubachtige bladeren zijn het jaarrond groen. Deze robuuste, lage struikplant staat goed in plantenbakken op je terras. Voor stoere rotstuinen is deze bodembedekker een welkome toevoeging. De Calluna is vooral te vinden in Midden- en Noord-Europa. De tegenhanger van de Calluna is de Erica, zogenaamde winterheide. Zoals de naam al zegt, bloeit deze variant tijdens de wintermaanden, terwijl de Calluna vooral in de nazomer voor een prachtig kleurentapijt zorgt.
Geef de Calluna in droge en warme periodes extra water.
Meer tonen +Minder tonen -
Geef de zomerheide een plekje in de zon of halfschaduw, op een zure, zanderige, vochthoudende en goed waterdoorlatende bodem. Een kleigrond is minder ideaal.
Meer tonen +Minder tonen -
Calluna wordt ook wel zomerheide genoemd, en bloeit in tegenstelling tot winterheide (Erica) in de zomer. De bloei begint, afhankelijk van de weersomstandigheden, meestal eind augustus en kan voortduren tot in november.
Meer tonen +Minder tonen -
De Calluna is winterhard
Meer tonen +Minder tonen -
De zomerheide is een echte bodembedekker en zal niet erg de hoogte in groeien. De volgroeide hoogte is rond de 30 cm.
Meer tonen +Minder tonen -
Omdat de plant houdt van een wat zuurdere grond, kun je eens in het jaar wat turf rond de Calluna strooien.
Meer tonen +Minder tonen -
Snoei de Calluna het liefst pas in het voorjaar (april). De uitgebloeide knoppen beschermen de plant tegen de vorst. Door het snoeien zal de heide het jaar erop mooier uitlopen.
Snoei de Calluna niet tot op het hout, maar knip alleen de toppen van de struik af. Wanneer je teveel wegsnoeit, zal de struik niet meer uitlopen.
Meer tonen +Minder tonen -
De Calluna kan het hele jaar door geplant worden in lichtzure grond. Het is wel raadzaam om het uit te stellen wanneer het vriest, het erg nat is of juist erg zonnig. Deze uitersten zullen namelijk veel van de plant vragen. Plant gerust 9 heideplantjes per vierkante meter zodat het uitgroeit tot een mooi geheel.
Meer tonen +Minder tonen -
De volgende stappen vertellen wat je moet doen om de Calluna te vermeerderen zonder dat je hem opnieuw in hoeft te zaaien.
Stap 1. Snij in het voorjaar een top van een tak af van zo’n 8-10 cm lang.
Stap 2. Zorg dat er aan de afgeknipte tak minstens twee en maximaal vier bladparen (dus vier tot acht bladeren) aanwezig zijn. Knip de stengels van de stekjes op ongeveer één centimeter onder het onderste bladpaar schuin af.
Stap 2. Spoel de tak schoon en steek in de aarde. Eventueel kun je stekpoeder gebruiken.
Stap 3. Steek de stekjes met behulp van een stokje tot een diepte van ongeveer vijf centimeter in de grond. Zorg ervoor dat de stek niet direct aan de onderkant van de pot zit om de wortelgroei niet te belemmeren.
Stap 5. Geef de stekjes voldoende water.
Stap 6. Doe een plastic zak om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen.
Stap 7. Zet de stekjes op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht.
Stap 8. De stekjes hebben na drie tot vier weken voldoende wortels om het plastic zakje weg te halen. Blijf de stekjes regelmatig water geven. Verpot de stekjes wanneer deze te groot geworden zijn voor de pot.
Stap 9. Laat de stekjes de gehele winter binnen. In het voorjaar kunnen ze in de tuin geplant worden.