Verzorgingstips lavendel

Het ruikt heerlijk: de honderden kleine bloemetjes van de lavendelplant. De geurende lavendelolie wordt dan ook in veel parfums, zeeps en geurzakjes gebruikt. En ook de prachtige paarse lavendelkleur is bekend. In de zomer bloeien de schitterende aren met kleine paarse bloempjes die zo heerlijk ruiken. De grijsgroene bladeren maken het plaatje af. De planten kunnen uitstekend groeien in ons klimaat. Twee keer per jaar hebben ze een snoeibeurt nodig om te voorkomen dat de planten uitgroeien tot grote, houtachtige struiken. Lavendelplanten vergroten de biodiversiteit in je tuin, want hommels en koolwitjes zijn dol op de nectar uit de bloemen. Lavendel is echt een aanwinst voor je tuin!

 • Matige waterbehoefte Matige waterbehoefte
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Bloeit in de zomer Bloeit in de zomer
 • Jaarlijks één of twee keer snoeien Jaarlijks één of twee keer snoeien
 • Bemesting niet noodzakelijk Bemesting niet noodzakelijk
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips lavendel

Klantenservice

Lavendel verzorging

 • Lavendel gedijt het beste in droge tot matig vochtige grond. Het is belangrijk om lavendel niet te veel water te geven, omdat te veel vocht kan leiden tot wortelrot. Geef jonge planten regelmatig water totdat ze goed zijn gevestigd, daarna hebben ze af en toe water nodig, vooral tijdens droge periodes.
 • Lavendel houdt van veel zon en goed doorlatende grond. Het groeit het beste op een plek waar het minstens zes uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.
 • Lavendel heeft niet veel meststof nodig. Te veel voedingsstoffen kunnen de plant doen groeien ten koste van zijn geurige oliën. Als je ervoor kiest om te bemesten, gebruik dan een lichte meststof met een laag stikstofgehalte, bijvoorbeeld een meststof speciaal voor mediterrane planten. Breng de meststof aan in het vroege voorjaar.
 • Lavendel gedijt in goed doorlatende, alkalische grond. Zorg ervoor dat de grond niet te compact is en vermijd zware kleigrond die water vasthoudt.
 • Lavendel wordt over het algemeen als niet giftig beschouwd voor mensen en de meeste huisdieren. Het wordt zelfs gebruikt in culinaire toepassingen en aromatherapie vanwege zijn aangename geur en smaak.
 • Lavendel is redelijk winterhard en kan goed tegen koude temperaturen, vooral als het goed is gevestigd.
 • Snoeien is essentieel om een compacte groei en een goede luchtstroom rond de plant te bevorderen. Snoei lavendel in het voorjaar zodra de nieuwe groei begint. Knip ongeveer een derde van de lengte van de stengels af. Na de bloei kun je een lichtere snoei uitvoeren om de plant in vorm te houden.
 • Stappen: Selecteer gezonde moederplanten: Kies gezonde, sterke lavendelplanten als bron voor je stekken. Kies stengels die nog niet houtachtig zijn, maar ook niet te jong en te zacht. Snijd de stekken: Gebruik een scherpe snoeischaar of mes om stekken van ongeveer 10-15 cm lang van de moederplant te knippen. Zorg ervoor dat elke stek minstens één paar bladeren heeft aan de bovenkant. Verwijder de onderste bladeren: Verwijder de bladeren van het onderste paar van elke stek. Dit helpt bij het verminderen van vochtverlies en bevordert een betere beworteling. Plant de stekken: Vul een pot met vochtige potgrond en maak een gat met een potlood of je vinger. Plaats de stek voorzichtig in het gat en druk de grond stevig aan rond de stek. Behoud vochtigheid: Als je een plastic zak of kas hebt, plaats deze dan over de pot om een vochtige omgeving te creëren. Dit helpt de stekken om vocht vast te houden en de beworteling te bevorderen. Zet de pot op een warme, heldere locatie, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig: Houd de potgrond vochtig, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond vochtig aanvoelt en geef water indien nodig. Wacht geduldig: Na verloop van tijd zullen de stekken beginnen te wortelen. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en de soort lavendel. Transplanteer de stekken: Zodra de stekken goed geworteld zijn en nieuwe groei vertonen, kunnen ze worden getransplanteerd naar grotere potten of in de tuin op een zonnige, goed doorlatende locatie. Door deze stappen te volgen, kun je met succes lavendel stekken en nieuwe planten kweken voor je tuin.

Search engine powered by ElasticSuite