Verzorgingstips Walnotenboom

De Walnotenboom (Juglans regia of nigra) is een mooie grote boom die uitstekend groeit in Nederland. De bomen kunnen 20 tot 30 meter hoog worden, maar groeien traag. De boom heeft een ruwe textuur met brede groeven. De meest bekende walnotenboom is de Juglans regia. Vooral de rassen 'Broadview' en 'Buccaneer' zijn populair omdat ze al op jongere leeftijd vrucht dragen. 'Broadview' blijft daarnaast ook wat kleiner dan andere rassen. Bij de gewone variant kan het een aantal jaar duren voor je de eerste walnoten kunt rapen. Een walnotenboom heeft veel ruimte en licht nodig. Daarnaast moet de bodem goed waterdoorlatend zijn, want het enorme wortelstelsel verdraagt natte grond niet zo goed. Verder kan de boom vrijwel in alle bodems goed groeien. Wees voorzichtig met snoeien, want notenbomen zijn er gevoelig voor. Knip sowieso geen takken weg die dikker zijn dan 5 centimeter doorsnede, maar laat als het kan alle levende takken aan de boom zitten.

 • Gemiddelde waterbehoefte Gemiddelde waterbehoefte
 • Eetbare vruchten Eetbare vruchten
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Bemest in het voorjaar Bemest in het voorjaar
 • Remt groei van nabije planten Remt groei van nabije planten
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Walnotenboom

Klantenservice

Walnotenboom verzorging

 • Walnotenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes en de eerste jaren na het planten. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Diep en minder frequent water geven helpt de wortels zich beter te ontwikkelen.
 • Walnotenbomen gedijen het beste in een zonnige standplaats met minimaal 6-8 uur direct zonlicht per dag. Ze hebben ruimte nodig om te groeien, zowel in de hoogte als in de breedte. Vermijd planten in laaggelegen gebieden waar koude lucht en vorst kunnen blijven hangen.
 • Bemest walnotenbomen in het vroege voorjaar met een stikstofrijke meststof om de groei te stimuleren. Een tweede bemesting in de vroege zomer kan nuttig zijn. Gebruik organische compost of mest om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
 • Walnotenbomen geven de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond met een pH van 6,0 tot 7,0. Ze groeien goed in leem- of zandgrond, zolang de drainage goed is. Vermijd zware kleigrond die slecht afwatert.
 • Walnotenbomen produceren een stof genaamd juglon, die giftig is voor veel andere planten en de groei ervan kan belemmeren. Het is belangrijk om rekening te houden met de juglonzone (de druppellijn en wortelzone) bij het planten van andere planten in de buurt.
 • Walnotenbomen zijn winterhard en kunnen temperaturen tot ongeveer -23°C (USDA-zones 5-9) verdragen. Jonge bomen kunnen echter bescherming nodig hebben tegen extreme kou. Winterbescherming zoals mulchen kan helpen om de wortels te beschermen.
 • Walnotenbomen zijn bladverliezend en verliezen hun bladeren in de herfst. Ze blijven kaal gedurende de winter en krijgen in het vroege voorjaar weer nieuwe bladeren. De kale takken kunnen echter een aantrekkelijke structuur bieden in de wintertuin.
 • Snoei walnotenbomen in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de sapstroom op gang komt. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken en dun de kroon uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Snoei voorzichtig, want walnotenbomen bloeden gemakkelijk bij snoeiwonden.
 • Walnotenbomen kunnen worden vermeerderd door enten of stekken, maar dit is vaak lastig. Enten wordt meestal gedaan in de winter of het vroege voorjaar. Stekken moeten worden genomen van gezonde, halfhoutige scheuten en geplant in een goed doorlatend mengsel.
 • Walnotenbomen kunnen een hoogte bereiken van 15 tot 30 meter, afhankelijk van de variëteit en groeiomstandigheden. Ze hebben een brede, spreidende kroon die schaduw biedt. De grootte en vorm van de boom moeten worden overwogen bij het kiezen van een plantlocatie.
 • Walnotenbomen hebben onopvallende bloemen die in de lente verschijnen. Mannelijke bloemen zijn katjes die in trossen hangen, terwijl vrouwelijke bloemen kleiner en minder opvallend zijn, zich ontwikkelend aan de uiteinden van de jonge scheuten.
 • De bloeitijd van walnotenbomen is in het late voorjaar, meestal in april of mei. De bloemen verschijnen voordat de bladeren volledig uitkomen. Goede bestuiving is cruciaal voor een goede notenproductie.
 • Walnotenbomen hebben een krachtige, rechtopstaande groeiwijze met een brede, spreidende kroon. Ze hebben een diep wortelgestel en kunnen goed tegen droogte zodra ze gevestigd zijn. De boom groeit relatief snel en kan een indrukwekkende aanwezigheid vormen in het landschap.

Search engine powered by ElasticSuite