Kamerplanten voor in de lente

Na een lange, donkere winter kijken de meesten van ons vol verlangen uit naar de lente. Weinig zorgt voor meer lentekriebels dan de aanblik van ontluikende bloemknoppen en de frisse, zoete geur van lentebloemen. Jammer genoeg is het Nederlandse voorjaar nogal onvoorspelbaar en laat de bloemenpracht buiten daardoor vaak lang op zich wachten. Bloeiende kamerplanten geven je alvast dat heerlijke lentegevoel, voordat buiten de lente losbarst. Haal met de volgende binnenplanten de lente in huis.

 

Spathiphyllum

Met de van oorsprong Zuid-Amerikaanse Spathiphyllum creëer je makkelijk een exotische sfeer in je eigen huis. Van de bloeiende kamerplanten is dit een van de meest elegante, met zijn mooie lepelvormige bloemen.De Spathiphyllum wordt ook wel 'lepelplant' genoemd en heeft ook mooie grote, diepgroene bladeren. Hij is makkelijk te onderhouden. Geef hem tweemaal per week water, hou hem uit het directe zonlicht en hij beloont je met zijn sierlijke bloemen.

Bekijk alle Spathiphyllum

 

Anthurium

De Anthurium is familie van de Spathiphyllum. Beide behoren ze tot de Aracea. Deze vinden hun oorsprong in het Amazonegebied. Met deze binnenplanten lente in huis halen is een fluitje van een cent. De sprankelende kleuren van hun grote bloemen geven je meteen een goed gevoel. De Anthurium is verkrijgbaar in diverse soorten: sommige hebben witte bloemen, andere bijvoorbeeld roze of rood. Daarom wordt deze ook wel Flamingoplant genoemd, naar de sierlijke roze vogels die met hun lange poten in het water staan. Ook de Anthurium houdt van natte voeten: geef hem elke week water en zorg dat de grond altijd een beetje vochtig blijft. Zowel de Anthurium als de Spathiphyllum houden ervan om zo nu en dan besproeid te worden.

Bekijk alle Anthurium

 

Strelitzia Reginae

We blijven nog even in het vogelrijk met de kleurrijke Strelitzia Reginae, die ook wel Paradijsvogelplant wordt genoemd. Deze bijzondere plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en zijn oranje/paarse of oranje/roze bloemen zijn een lust voor het oog. Ze lijken op kleurrijke vogels die op het punt staan hun vleugels uit te slaan. Deze plant is dol op zonlicht en heeft daardoor ook aardig wat water nodig. Van natte wortels houdt hij niet. Geef hem een keer per week water; in de winter minder dan in de zomer. Zo vergroot je de kans dat hij in de lente weer mooi gaat bloeien.
 
Bekijk alle de Strelitzia Reginae

 

Orchidee

Naar de sierlijke, complexe vormen en kleurenpatronen van een orchidee kun je eindeloos blijven kijken. Geen wonder dat deze bijzondere bloeiende kamerplanten in ons land heel populair zijn. De orchidee komt in Zuidoost Azië en Australië in het wild voor. Er zijn veel verschillende soorten orchideeën, waarvan de Phalaenopsis de meest bekende is. Deze is verkrijgbaar in talloze levendige kleurencombinaties, met onder andere wit, roze, paars en geel. Hij houdt van licht, maar niet van zonnestralen direct op zijn bladeren of bloemen. Zet hem bij voorkeur ook niet op een tochtige plek. Veel water zal hij niet van je vragen. Geef hem eenmaal per week een klein beetje water op kamertemperatuur; giet dit over de grond, niet de plant zelf. In de ochtend kan de orchidee dit het beste absorberen.

Bekijk alle orchideeën

 

Calathea 

Deze exotische plant is afkomstig uit het Amazonegebied. In de jungle groeit hij veelal in de schaduw van hogere planten en bomen. Zet hem dus in de halfschaduw en neem de tijd om zijn kleurrijke roze bloemen en prachtige bladeren te bewonderen. Zelfs als deze plant niet bloeit, is het nog een plaatje. Het blad heeft namelijk prachtige patronen en vormen. Bijzonder aan de Calathea is dat deze 's nachts zijn bladeren sluit en ze weer opent zodra het licht wordt. Net zoals de andere planten uit de Amazone is de Calathea gewend aan een continu vochtige omgeving. Geef hem daarom tweemaal per week een beetje water en sproei regelmatig. Voorkom dat er teveel water in de pot blijft staan, want dit kan de wortels doen rotten.

Bekijk de Calathea

Medinilla

De kleurrijke bloemen van de Medinilla zorgen snel voor een feestelijk effect in huis. De mooie roze bloemetjes hangen vrolijk naar beneden, als kleine lampionnetjes aan stevige groene stengels. De bijzondere Medinilla Magnifica vindt zijn oorsprong in de Filipijnen, maar ook in andere delen van Zuidoost Azië en tropische gebieden in Afrika komen varianten van de Medinilla voor. In een lichte omgeving zal deze vrolijke plant echt schitteren, maar hou hem uit het directe zonlicht. Veel water heeft hij niet nodig, dus geef hem elke week maar een beetje: liever te weinig dan teveel. Gaan zijn bladeren hangen, dan is dit een teken dat de plant weer een scheutje nodig heeft. Daarna zal hij snel weer keurig rechtop gaan staan.

Bekijk alle Medinilla

Bijvoeden in de lente

Veel onderhoud hebben ze niet nodig, maar je kunt ze extra ondersteunen met een beetje bijvoeding. Pokon is hiervoor heel geschikt. Een prachtige lente toegewenst! Bekijk alle verzorgingsproducten
 
Met binnenplanten de lente in huis halen is makkelijker dan je denkt. De bovenstaande blikvangers fleuren je woning op met hun bijzondere kleuren en vormen.
Search engine powered by ElasticSuite