Stekken uitgelegd. Verdubbel je plantencollectie!

Stekken is een geweldige manier om je plantencollectie te vermeerderen en nieuwe planten te creëren. Of je nu een beginner bent of een ervaren plantenliefhebber, het stekken van planten is een gemakkelijke manier om aan nieuwe groene huisgenoten te komen. In deze korte gids gaan we in op de verschillende methoden, best practices en handige tips om succesvol te stekken. Ook hebben we een makkelijk overzicht gemaakt zodat je in één oogopslag kan zien hoe jij jouw favoriete kamerplant kan vermeederen!

Maar we beginnen bij het begin…

Wat is stekken eigenlijk?

Stekken is het proces waarbij je een deel van een plant verwijderd en dit deel gebruikt om een nieuwe plant te laten groeien. Hiervoor kan je een stengel, blad of wortel gebruiken, afhankelijk van de plantensoort en de gewenste vermeerderingsmethode. Ook kan je stekken in water, of meteen in potgrond. We zetten de mogelijkheden per plant voor je op een rij!

 

Onderdeel van moederplant

 1. Met stengel + blad: Hierbij neem je een stengel met minstens één blad en soms zelfs meerdere bladeren om te stekken.

 2. Met blad: Bij deze methode gebruik je alleen een blad van de moederplant om een nieuw exemplaar te kweken.

 3. Met kopstek: Dit is het nemen van een stukje van de bovenkant van een plantenstengel met één of meerdere knoppen.

 

Stekken in grond of in water

Stekjes  kunnen in zowel water als grond wortelen. Het gebruik van water is handig om de wortelontwikkeling te observeren, stekken in grond bevordert vaak directere wortelgroei. 

 

 • Water: Geschikt voor veel plantensoorten, vereist regelmatige verversing van het water (wekelijks) om rot en algen te voorkomen. Geeft vaak snelle initiële groei, maar groei vertraagt op gegeven moment; als wortels 10 - 15 cm lang zijn kan je de plant het best in een pot met potgrond poten. Dit verpotten is overigens niet per se noodzakelijk; veel planten kunnen hun leven lang op hydrocultuur doorbrengen.

 • Grond: Biedt een stabielere omgeving voor wortelontwikkeling en kan in de juiste groeiomstandigheden direct worden gebruikt. Kamerplant potgrond bevat  bijvoorbeeld alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft om te gaan wortelen en groeien.

 

Om het jou wat makkelijker te maken hebben we deze twee belangrijke factoren in een tabel verwerkt, met daarin ook de (kamer)planten die op die specifieke manier het best gestekt kunnen worden.  In onderstaande tabel staat een overzicht van een aantal planten die het best in die specifieke combinatie gestekt kunnen worden. In de linker kolom zie je welk deel van de plant je van de moederplant moet nemen om een nieuwe plant te groeien, in de bovenste rij zie je welk substraat het beste resultaat geeft! 

 

Met… \ In… Water Grond
Stengel + blad Pannenkoekplant, Epipremnum, Philodendron, Syngonium, Hoya Tradescantia, Monstera, Ficus, Dracaena, Hedera (Klimop)
Blad Peperomia, Begonia, Sansevieria (Vrouwentong) Kalanchoe, Crassula (Jadeplant), Zamioculcas (ZZ plant)
Kopstuk Salvia, Basilicum, Munt Lavendel, Rozemarijn, Tijm, Sedum

 

 

 

 

 

 

 

Fijn om te weten

Naaste deze kale informatie van wat wel of niet werkt, is het handig om wat inzicht te hebben in hoe planten functioneren zodat je weet hoe het er met je stekproces voor staat. Hier een paar tips & tricks!

 • 1. Bladeren zijn een belangrijke indicator van de gezondheid van het stekje! Ziet het blad er goed uit, dan gaat het goed met je plantje.

 • 2. Stekjes in water mogen geen zachte, bruine delen ontwikkelen onder water. Gebeurt dit wel, haal deze delen dan weg door er omheen (niet doorheen) te snijden. Ververs ook het water. 

 • 3. Probeer in het groeiseizoen te stekken (lente/zomer) voor snellere wortelontwikkeling.

 • 4. Heb je een wat groter stekje? Dan kan het zijn dat de groei erg traag gaat, omdat de plant niet al zijn energie aan de wortelgroei kan geven maar ook de rest van de plant moet onderhouden. Haal wat blad weg zodat de plant beter kan ontwikkelen.

 • 5. Maak een ‘kas’ rondom je stekjes door een plastic zak over de pot te zetten om de luchtvochtigheid te verhogen en het wortelen van stekjes te bevorderen.

 • 6. Plaats stekjes niet in direct zonlicht, maar geef ze voldoende indirect licht.

 • 7. Zodra je stekjes goed groeien, is het tijd om ze te verpotten naar een grotere pot

 • 8. Knip en snoei je stekjes - en al je kamerplanten - altijd met schoon gereedschap. Dit voorkomt ziektes, schimmels en plagen.

 • 9. Wees geduldig: niet alle stekjes zullen meteen aanslaan, maar gezonde stekjes zullen vanzelf wortels ontwikkelen.

 

Sommige planten lenen zich beter voor bepaalde unieke stekmethoden. Doe altijd even onderzoek naar de specifieke voorkeuren van je plant!

 

Tot slot…

Stekken van je kamerplanten biedt een geweldige kans om je plantencollectie uit te breiden en nieuwe planten te laten groeien. Met de juiste kennis en zorg kun je al snel genieten van gezonde, bloeiende planten die je zelf hebt gestekt. Wil je meer weten over de mogelijkheden of kunnen wij iets anders voor je betekenen, neem dan vooral contact met ons op! Veel stekplezier!

 

Search engine powered by ElasticSuite