Fleur.nl

  • Direct van de beste kwekers
  • Gratis verzending vanaf €45
  • Gratis achteraf betalen
  • |
  • |
  • Registreren

Kamerplanten en binnenplanten inspiratie - alle toppers op een rijtje!

Op deze pagina vindt u een handig overzicht om u te inspireren. Of u nou op zoek bent naar een kamerplant die past bij een bepaald seizoen, voor een bepaald type kamer, populair is onder mannen of vrouwen, op basis van bepaalde eigenschappen, potten voor uw favoriete binnenplant of op zoek bent naar inspiratie voor een kamerplant als cadeau bij een bepaalde gelegenheid, met dit overzicht hopen wij u te inspireren met de mogelijkheden. Uiteraard zijn deze mogelijkheden geen harde regels maar wellicht dat het uw keuze kan vergemakkelijken.

Inspiratie per seizoen

Als we de kerstboom niet meetellen is het in veel huishoudens niet zo dat binnenplanten ieder seizoen plaats maken voor andere seizoensplanten. Toch zijn er per seizoen trends zichtbaar omdat iedere plant een andere sfeer de ruimte inbrengt. Kamerplanten zijn in alle seizoenen een toevoeging aan ieders woonbeleving en om jou te helpen in de keuze tonen wij hieronder enkele trends van afgelopen seizoen.

Winter

Kleur en sfeer creëer in donkere dagen. Dat is wat we zoeken in een een fijne kamerplant.  Kamerplanten in de winter mogen in alle kleuren hebben, zolang ze maar gezelligheid naar binnen brengen. Met bijvoorbeeld de Orchidee of Antharium breng je in deze donkere knusse periode eenvoudig sfeer in huis. Door het geringe formaat is er met deze soorten altijd wel een plekje waar je ze kwijt kan, bijvoorbeeld op een lichtrijke plaats zoals een vensterbank. In de trends voor komende winter verwachten wij een toenemende populariteit in kunstplanten. Kunstplanten creëren kleur en sfeer en hebben vrijwel geen onderhoud nodig en kun je tevens volgend jaar nog een keer gebruiken. Dit zijn enkele bloesems die je in veel woonmagazines kunt terugvinden.

Herfst

De herfst heeft iets magisch. Buiten nemen de bladeren diverse gele, bruine en rode tinten aan totdat ze uiteindelijk als een homogeen geheel een bladerdek op de grond vormen. De laatste jaren zien we dat deze typische betoverende herfstkleuren vaak terugkomen in de keuze voor binnenplanten. Haal de herfstsfeer naar binnen, dat is het gevoel dat de volgende populaire herfstkamerplanten met zich mee brengen.

Zomer

In de zomer is het belangrijk kamerplanten in huis te halen die goed tegen zonlicht en minder luchtvochtigheid kunnen. Je kunt in deze vrolijke periode het beste kiezen voor groene, duurzame planten. Planten die buitengewoon gemakkelijk te onderhouden zijn in het warmere seizoen zijn planten die geschikt zijn voor hydrocultuur. Hierbij staan de wortels direct in het water, waardoor ze minder vaak water nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de ficus of philodendrons. Ook kleurrijke planten doen het goed in de zomer.

Lente

De lente is een vrolijke periode waarbij de eerste planten ook buiten weer beginnen op te komen en hun knoppen beginnen te vertonen. In dit seizoen zien we dat kamerplanten hun plek in de woonkamer verruilen voor een prominente plaats op een terras of veranda. Let hierbij wel op dat kamerplanten vaak niet tegen vorst kunnen, dus bij eventuele nachtvorst doet men er verstandig aan de planten tijdig weer terug naar binnen te verhuizen. Na Ijsheiligen (15 mei) ben je er vrijwel van verzekerd dat nachtvorst geen parten meer speelt en jouw dierbare mediterraanse kamerplanten zonder omkijken in de tuin kunnen schitteren.

Vooral citrusbomen zijn in de lente erg gewild. De bomen komen tot leven omdat de knoppen langzaam uitgroeien tot prachtige vruchten. Citrusvruchten brengen naast de felle kleuren van de vruchten ook een heerlijke frisse lentegeur in huis. Bedenk je eens hoe prettig het is er een heerlijk frisse en zachte citroengeur door je huis trekt.

Ook olijfbomen zijn erg trendy. Ze brengen een heerlijke mediteraanse sfeer naar binnen en doen het net als citrusbomen erg goed als kado!

En de yucca Elephantis. Een must voor in iedere huiskamer. Al jaren met stip op 1 de populairste kamerplant. Erg mooi, vol, elegant en erg eenvoudig in onderhoud.

Inspiratie per kamer

Net zoals iedere plantensoort zijn specifieke eigenschappen heeft, geldt hetzelfde ook voor specifieke ruimtes. Hieronder een overzicht van de meest populaire kamerplanten per type ruimte.

Woonkamer

De woonkamer is een kamer die vaak een van de grotere oppervlaktes van onze woning herbergt en heeft vaak grote raampartijen, waardoor er een ruime hoeveelheid lichtinval mogelijk is. Doordat de woonkamer ook nog eens de ruimte in huis is waar de meeste tijd wordt doorgebracht is dit de ideale plek waar planten sfeer kunnen creëren. Waar het voorheen erg populair was grote en kleine kamerplanten in een hoek te groeperen tot een ‘urban jungle’, zien we de laatste tijd een opkomende trend waarbij juist gekozen wordt om in iedere hoek van de woonkamer één grote plant solitair te laten schitteren. 

Hal/Overloop

De hal of overloop typeert zich door smalle en hoge ruimten met geringe lichtinval, waardoor de keuze vaak valt voor hangplaten en smalle potplanten. Hangplanten zijn sfeervolle planten die op ooghoogte opvallen. Dit soort planten laten zich gemakkelijk plaatsen bovenop een kast, bevestigen aan een wand of met zelfs met kettingen of touwen aan het plafond. Door de hangende uitlopers wordt een hal of overloop toch op een leuke manier opgefleurd. Hiermee leent een hangplant zich als ideale ruimtebesparende oplossing om deze ruimtes tot leven te laten komen. Daarnaast zijn smalle potplanten populair om een loze nis of lege hoek op te vullen in een wat kleinere hal. Indien u over een grote hal beschikt kunt u hier natuurlijk ook gemakkelijk wat grotere planten kwijt.

Slaapkamer

Planten op de slaapkamer? Dat is tegenwoordig helemaal ín! Denk daarbij aan kamerplanten met een luchtzuiverende werking, waardoor je slaapkamer naast dat het voorzien wordt van verse lucht ook nog eens voorzien wordt van een natuurlijke en prettige geur. Ook hier weer zijn hangplanten ideaal te plaatsen op nachtkastjes of dressoirs. Deze planten lenen zich bij uitstek voor een sfeervol effect in combinatie met verlichting. Daarnaast doen ook niet al te hoge planten planten het goed in de hoeken van uw slaapkamer.

 

Kinderkamer

Ook de kinderkamer kan mooie en natuurlijke planten gebruiken. Mooie voorbeelden zijn vetplanten, die veel vocht opnemen. Ook de hogere hangplanten voor op de kast zijn prachtig, vooral wanneer ze van boven naar beneden een speciale uitstraling creëren voor je kinderkamer

Badkamer

In de badkamer kan je het beste kiezen voor binnenplanten die kunnen tegen vochtige omstandigheden. De Vanda orchidee is een kleurrijke en geurverfrissende optie voor diverse plekken in je badkamer. Ook zijn deze planten geschikt om vocht op te nemen. Daarnaast zijn Krulvarens aantrekkelijk binnen de vochtige omgeving van de badkamer.

Kantoor

Je kantoor, hoe groot of klein ook, kan wel wat opfleuring van binnenplanten gebruiken. Het blijft een kantoor en dat is de ideale plek voor planten met een lage grens met betrekking tot onderhoud. bonsais of palmen zijn daarom erg geschikt. Ook watergevende potten van het merk Legusa zijn steeds meer in trek.

Inspiratie per geslacht

Ondanks dat vrouwen doorgaans de keuze voor planten in huis bepalen is dit lang niet altijd het geval. Laat je in dit gedeelte van de pagina inspireren door planten die populair zijn onder de verschillende seksen.

Planten voor mannen

Wie zegt dat mannen niet van planten houden hebben het niet bij het juiste eind. Mannen houden wel degelijk van planten, maar ze moeten wel een beetje stoer uiterlijk hebben. De Dracanea (drakenbloedboom), Monstera (gatenplant), palmachtigen en cactussen doen het altijd goed onder mannen. Een ruwe stoere pot maakt een mannenkamerplant pas echt echt af. Denk aan keramische en stalen of een ruwe hout of natural look pot.

Planten voor vrouwen

Hoewel vrouwen houden van kleur, zijn ze ook liefhebbers van stoere planten. Een erg populaire plantensoort is daarbij de Strelitzia, welke een unieke en kleurrijke bloesem heeft. De plant gaat ook lang mee in huis. De siKentia palm is door zijn elegantie en sierlijkheid erg populair bij vrouwen.

Inspiratie per categorie

Groene kamerplanten

Groene binnenplanten doen het nog altijd goed. De Calathea, Palm Areca en Alocasia Wentii zijn daarbij erg in trek. Ook Aloe Vera planten zijn ideaal; deze zorgt voor kleur en neemt weinig ruimte in beslag.

Groot

Steeds meer mensen kiezen voor grote planten. De grote plant kan gemakkelijk de open hoeken opvullen en geven een strakke, stijlvolle uitstraling aan meerdere ruimtes van je huis. De Mosteria, Strelitzia en Senseferia zijn erg trendy binnenplanten.

Bloeiende

Binnenplanten die nog erg veel groeien; het wordt steeds aantrekkelijker. Trendy planten als de Spatfilium of Anturim doen het steeds beter. Ook de Strelitzia en diverse kleurrijke orchideeën zijn trendy. Bloeiende kamerplanten mogen best beschikken over opvallende kleuren.

Palmen

Dit zijn vaak wat grotere, maar uitbundige planten. Palmen zijn gemakkelijk in onderhoud, hebben weinig water nodig en kunnen op verschillende plekken in het huis staan. Naast de trendy en sierlijke uitstraling, zorgen palmen ook nog eens voor geluidsdemping in huis

Hangplanten

Er zijn meerdere kamers in je huis waar hangplanten zorgen voor de juiste uitstraling én een natuurlijke omgeving. De hangplant past bijvoorbeeld erg goed op een kledingkast of op je bureau. Deze hangplanten zorgen voor een frisse geur in de slaapkamer of in je woonkamer. Heb je geen plek voor planten? Maar wel een plankje of kast over? Maak eens een leuke plant met een hangplant

Anthuriums

De Anthuriums hebben een herkenbare en kleurrijke uitstraling. Doorgaans hebben deze prachtige en trendy binnenplanten een rode kleur, maar ze zijn er ook in het wit, roze of in combinatiekleuren. De Anthuriums zijn erg mooi in de vensterbank en geven een frisse, sfeervolle uitstraling aan de ruimte waarin ze staan. De Atharium is een makkelijk te onderhouden en kleurrijke plant. In de plantenwereld ook wel een zeer dankbare plant genoemd. Bloeit altijd, weinig onderhoud, prachtige kleur en zeer elegant.

Bonsais

De Bonsai is een minder bekende, maar steeds meer trendy plant. De binnenplant heeft een stoere en kleurrijke uitstraling. Deze plant doet meer denken aan kunst dan aan natuur en is erg aantrekkelijk voor in huis. De Japanse plantensoort heeft veel weg van een miniatuur boom met volle bloesem, interessant voor op de werkplek.

Cactus

De Cactus is makkelijk in onderhoud en heeft daarnaast een stoere uitstraling. De omvang van de cactus kan sterk verschillen en dat maakt de plant voor meerdere kamers geschikt. Omdat de plant weinig water en onderhoud nodig heeft, terwijl deze lang mee gaat, is dit een immer aantrekkelijke en trendy plant voor in huis.

Fruitbomen

De fruitbomen zijn een leuke optie voor iemands’ verjaardag of bij een housewarming. Aantrekkelijke vruchten die binnen kunnen groeien zijn de citroen of limoen, welke ook nog eens aan een fraaie binnenplant groeien. Ook olijvenplanten of vijgen doen het goed, zeker omdat ze vallen onder de grote planten die op het moment erg trendy zijn. Fruitbomen doen het ook erg goed als cadeau. Ze groeien perfect binnenshuis maar misstaan niet op een mooi terras of balkon. Daarnaast geeft een fruitboom al dan niet bloeiend vaak een heerlijk verfrissende geur.

Vetplanten

Vetplanten passen overal en altijd. Je hoeft weinig onderhoud te plegen aan deze duurzame plantensoort, terwijl ze een functionele ruimte innemen in het huishouden. De populariteit van de vetplant gaat door zijn veelzijdigheid waarschijnlijk toenemen in het jaar 2018. Ideaal voor de kinderkamer, het kantoor of toch gewoon in de woonkamer

Olijfbomen

De sfeer van het regenwoud, maar dan in de huiselijke omgeving. Olijfbomen hebben het vermogen om ook binnen lang mee te kunnen gaan, mits je deze plant voorziet van het juiste onderhoud. De olijfboom kan ook nog eens groeien en dat maakt deze plant tot een combinatie van aantrekkelijke eigenschappen. Het geeft sfeer, staat goed in je woonkamer en zorgt voor een warme uitstraling.

Potten

Een mooie kamerplant gevonden? Als een plant een plaats gaat innemen in jouw interieur is het wel zo leuk om een bijpassend pot aan te meten. Gelukkig zijn potten te vinden in allerlei verschillende materialen. Laat je inspireren door de onderstaande materiaalkeuzes.

Kunststof

Kunststof is nog altijd een veelgebruikte soort pot voor kamerplanten. Het grote voordeel van deze potten is dat ze lang meegaan, ze zijn te koop in verschillende mooie kleuren, zijn over het algemeen goedkoper en door het lichte gewicht zijn ze makkelijker te verplaatsen dan keramische alternatieven. De strakke uitstraling van een kunststof plantenpot past binnen ieder interieur, modern óf klassiek.

Keramiek

De keramiek pot voor binnenplanten is het helemaal als het gaat om een modern interieur. Het geeft een robuust en sterk uiterlijk, hetgeen uitstekend past bij de grotere planten. Daarnaast zijn de keramiek potten iets zwaarder en geven ze een meer natuurlijke uitstraling dan bijvoorbeeld een kunststof pot.

Watergevend

Wat ideaal is voor mensen die nogal eens vergeten hun planten te voorzien van water; de watergevende potten. De watergevende potten van Legusa zijn voorzien van een speciaal waterelement, waardoor je planten nooit zonder vocht hoeven te zitten. De watergevende potten zijn in diverse omvangen verkrijgbaar en zeer geschikt voor op het kantoor.

Natuurlijk

Steeds vaker kiezen mensen voor natuurlijke plantenpotten, die nog op authentieke wijze zijn vormgegeven en een fraaie uitstraling geven aan je interieur. De natuurlijke potten beschikken tevens over de juiste kwaliteit om lang mee te gaan. Dé perfecte combinatie van nu is een natuurlijke pot die een grote plant kan herbergen. Denk daarbij aan de groene en lange Rhapis plant in een honeywell pot.

Cadeautips - Inspiratie per gebeurtenis

Bent u op zoek naar een kamerplant om weg te geven bij een bijzondere gebeurtenis?

Verjaardag

De verjaardag is een moment waarop mensen graag planten kopen. Trendy is tegenwoordig de citrus plant of olijfboom. Deze geven een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling aan je huis en ze gaan langer mee dan het gemiddelde boeket. Daarnaast geven ze een mooie kleur af aan ieder interieur. Ook leuk om weg te geven zijn planten groeiend op hydrokorrels zoals bijvoorbeeld een bananenplant of yucca.

Geboorte

De geboorte is een ideale gelegenheid om een kersverse ouders te verrassen met natuurlijke vetplantjes of hangplanten. Deze planten passen binnen iedere huishoudelijke omgeving, maar vooral in de kamer van de pasgeboren baby. Deze is dan voorzien van een natuurlijke en frisse omgeving om heerlijk in te slapen.

BewarenBewaren

Bewaren

<span style="border-top-left-radius: 2px;

Onze merken

Socialmedia

© Copyright 2017 Fleur.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce