Fleur.nl

Winkelwagen

Kamerplanten Trends 2021 - Binnenplanten inspiratie - alle toppers op een rijtje!

Benieuwd naar de kamerplanten trends van 2021? Op deze pagina vind je een handig overzicht van trendy plantensoorten om je te inspireren.

Of je nou op zoek bent naar kamerplanten die passen bij een bepaald seizoen, type kamer, populair is onder mannen of vrouwen, potten voor jouw favoriete binnenplant of cadeau inspiratie. Dit overzicht helpt je op weg door het oerwoud van mogelijkheden!

Dit zijn dé vijf populairste kamerplanten trends van 2021:

1. Strelitzia
Een fantastische plant met sterk, groot blad die de blikvanger in jouw huis kan worden!

2. Calathea
Het blad van de Calathea maakt deze plant zo bijzonder. De plant sluit zijn bladeren in de nacht om ze vervolgens overdag, wanneer de zon begint te schijnen, weer te openen. 

3. Monstera 
Grote kamerplanten zijn hot! Zo ook de Monstera, ook wel de gatenplant genoemd. De Monstera is een zeer eenvoudige plant en ook erg geliefd op kantoor. 

4. Kentia palm 
Een frisgroene plant die ook nog eens een luchtzuiverende werking heeft. De kentia palm is een makkelijke plant en staat prachtig op elke plek in huis.

5. Olijfboom
De olijfboom blijft een populaire en prachtige kamerplant die het ook goed doet op het terras of balkon. Het boompje geeft een mediterrane sfeer in huis en kan tijdens een warme zomer zelfs vruchten produceren. 

 

Naast de populaire planten van hierboven zijn er nog veel meer trends in 2021. We hebben een dosis inspiratie voor je op een rijtje gezet. Zo vind je voor elke gelegenheid, standplaats en seizoen de perfecte kamerplant. 

Inspiratie per seizoen

Als we de kerstboom niet meetellen is het in weinig huishoudens zo dat binnenplanten ieder seizoen plaats maken voor andere seizoensplanten. Toch zijn er per seizoen trends zichtbaar omdat iedere plant een andere sfeer de ruimte inbrengt. Kamerplanten zijn in alle seizoenen een toevoeging aan ieders woonbeleving en om jou te helpen in de keuze tonen wij hieronder enkele trends van de laatste seizoenen.

Winter

Kleur en sfeer creëer in donkere dagen. Dat is wat we zoeken in een fijne kamerplant. Kamerplanten in de winter mogen alle kleuren hebben, zolang ze maar gezelligheid naar binnen brengen.

Met bijvoorbeeld de Orchidee of Anthurium breng je in deze donkere knusse periode eenvoudig sfeer in huis. Door het geringe formaat is er met deze soorten altijd wel een plekje waar je ze kwijt kan, bijvoorbeeld op een lichtrijke plaats zoals een vensterbank. 

Kunstplanten creëren kleur en sfeer en hebben vrijwel geen onderhoud nodig en kun je tevens volgend jaar nog een keer gebruiken. Dit zijn enkele bloesems die je in veel woonmagazines kunt terugvinden.

Lente

De lente is een vrolijke periode waarbij de eerste planten ook buiten weer beginnen op te komen en hun knoppen beginnen te vertonen. In dit seizoen zien we dat kamerplanten hun plek in de woonkamer verruilen voor een prominente plaats op een terras of veranda. Let hierbij wel op dat kamerplanten vaak niet tegen vorst kunnen, dus bij eventuele nachtvorst doet men er verstandig aan de planten tijdig weer terug naar binnen te verhuizen. Na Ijsheiligen (15 mei) ben je er vrijwel van verzekerd dat nachtvorst geen parten meer speelt en jouw dierbare terrasplanten zonder omkijken in de tuin kunnen schitteren.

Vooral citrusbomen zijn in de lente erg populair. De bomen komen tot leven als de knoppen langzaam uitgroeien tot prachtige vruchten. Citrusvruchten brengen naast de felle kleuren van de vruchten ook een heerlijke frisse lentegeur in huis. Bedenk je eens hoe prettig het is als er een heerlijk frisse en zachte citroengeur door je huis trekt.

Ook olijfbomen zijn erg trendy. Ze brengen een heerlijke mediterrane sfeer naar binnen en doen het net als citrusbomen erg goed als kado!

En de Yucca Elephantipes. Een must voor in iedere huiskamer. Al jaren met stipt op één de populairste kamerplant. Erg mooi, vol, elegant en erg eenvoudig in onderhoud.

Zomer

In de zomer is het belangrijk kamerplanten in huis te halen die goed tegen zonlicht en minder luchtvochtigheid kunnen. Je kunt in deze vrolijke periode het beste kiezen voor groene, duurzame planten. Planten die buitengewoon gemakkelijk te onderhouden zijn in het warmere seizoen zijn planten die geschikt zijn voor hydrocultuur. Hierbij staan de wortels direct in het water, waardoor ze minder vaak water nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de ficus hydrocultuur of philodendrons hydrocultuur. Ook kleurrijke planten doen het goed in de zomer. Hieronder enkele voorbeelden van planten die trending waren in de zomer van 2021 en nu nog steeds erg geliefd zijn.

Ga je in de zomer op vakantie? Lees hier onze tips hoe je ervoor zorgt dat jouw kamerplanten je afwezigheid overleven! 

Herfst

De herfst heeft iets magisch. Buiten nemen de bladeren diverse gele, bruine en rode tinten aan totdat ze uiteindelijk als een homogeen geheel een bladerdek op de grond vormen. De laatste jaren zien we dat deze typische betoverende herfstkleuren vaak terugkomen in de keuze voor binnenplanten. Haal de herfstsfeer naar binnen, dat is het gevoel dat de volgende populaire herfstkamerplanten met zich mee brengen.

 

Inspiratie per kamer

Net zoals iedere plantensoort zijn specifieke eigenschappen heeft, geldt hetzelfde ook voor specifieke ruimtes. Hieronder een overzicht van de meest populaire kamerplanten per type ruimte.

Woonkamer

De woonkamer is een kamer die vaak een van de grotere oppervlaktes van onze woning herbergt. Woonkamers hebben hebben vaak grotere raampartijen, waardoor er een ruime hoeveelheid lichtinval mogelijk is. Doordat de woonkamer ook nog eens de ruimte in huis is waar de meeste tijd wordt doorgebracht is dit de ideale plek waar planten sfeer kunnen creëren.

Waar het voorheen erg populair was grote en kleine kamerplanten in een hoek te groeperen tot een ‘urban jungle’, zien we de laatste tijd een opkomende trend waarbij juist gekozen wordt om in iedere hoek van de woonkamer één grote plant solitair te laten schitteren. Hieronder de meest populaire grote kamerplanten van 2021.

Hal/Overloop

De hal of overloop typeert zich door smalle en hoge ruimtes met geringe lichtinval, waardoor de keuze vaak valt voor hangplanten en smalle potplanten. Hangplanten zijn sfeervolle planten die op ooghoogte opvallen. Dit soort planten laten zich gemakkelijk plaatsen bovenop een kast, bevestigen aan een wand of met zelfs met kettingen of touwen aan het plafond. Door de hangende uitlopers wordt een hal of overloop toch op een leuke manier opgefleurd.

Hiermee leent een hangplant zich als ideale ruimtebesparende oplossing om deze ruimtes tot leven te laten komen. Daarnaast zijn smalle potplanten populair om een loze nis of lege hoek op te vullen in een wat kleinere hal. Indien je over een grote hal beschikt kun je hier ook wat grotere planten kwijt.

Slaapkamer

Planten op de slaapkamer? Dat is tegenwoordig helemaal in! Denk daarbij aan kamerplanten met een luchtzuiverende werking. Hierdoor voorzie je de slaapkamer naast verse lucht óók nog eens van een natuurlijke en prettige geur. Ook hier zijn hangplanten ideaal te plaatsen op nachtkastjes of dressoirs. Deze planten lenen zich bij uitstek voor een sfeervol effect in combinatie met verlichting. Daarnaast doen ook niet lagere planten het goed in de hoeken van je slaapkamer.

 

Kinderkamer

Ook de kinderkamer kan mooie en natuurlijke planten gebruiken. Mooie voorbeelden zijn vetplanten die veel vocht opnemen. Ook de hogere hangplanten voor op de kast zijn prachtig, vooral wanneer ze van boven naar beneden een speciale uitstraling creëren.

Badkamer

In de badkamer kun je het beste kiezen voor binnenplanten die tegen vochtige omstandigheden kunnen. De Vanda orchidee is een kleurrijke optie voor diverse plekken in je badkamer. Deze planten geschikt om vocht op te nemen. Daarnaast zijn Krulvarens aantrekkelijk binnen de vochtige omgeving van de badkamer.

Kantoor

Je kantoor, hoe groot of klein ook, kan wel wat opfleuring van binnenplanten gebruiken. Het blijft een kantoor en dat is de ideale plek voor planten met een lage grens met betrekking tot onderhoud. Bonsais of palmen zijn daarom erg geschikt. Ook watergevende potten van het merk Lechuza zijn steeds meer in trek. Een ander belangrijk pluspunt van binnenplanten op de werkvloer is de geluiddempende werking. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar dit creëert een prettigere werkomgeving.

Inspiratie per geslacht

Ondanks dat vrouwen doorgaans de keuze voor planten in huis bepalen is dit lang niet altijd het geval. Laat je in dit gedeelte van de pagina inspireren door planten die populair zijn onder de verschillende seksen.

Planten voor mannen

Wie zegt dat mannen niet van planten houden, hebben het niet bij het juiste eind. Mannen houden wel degelijk van planten, maar ze moeten vaak wel een stoer uiterlijk hebben. De Dracanea (drakenbloedboom), Monstera (gatenplant), palmachtigen en cactussen doen het altijd goed onder mannen. Een ruwe stoere pot maakt een mannenkamerplant pas echt af. Denk aan keramische, stalen, ruwe hout of natural look potten.

Planten voor vrouwen

Hoewel vrouwen houden van kleur, zijn ze ook liefhebbers van stoere planten. Een erg populaire plantensoort is daarbij de Strelitzia, welke een unieke en kleurrijke bloesem heeft. De plant gaat ook lang mee in huis. De Kentia palm is door zijn elegantie en sierlijkheid erg populair bij vrouwen.

Inspiratie per categorie

Groene kamerplanten

Groene binnenplanten doen het nog altijd goed. De Calathea, Palm Areca en Alocasia Wentii zijn daarbij erg in trek. Ook Aloë Vera planten zijn ideaal; deze zorgen voor kleur en nemen weinig ruimte in beslag.

Groot

Steeds meer mensen kiezen voor grote planten. De grote plant kan gemakkelijk de open hoeken opvullen en geven een strakke, stijlvolle uitstraling aan meerdere ruimtes in huis. De Monstera, Strelitzia en Sansevieria zijn momenteel erg trendy binnenplanten.

Bloeiende kamerplanten

Wil je geur en kleur in jouw woning brengen? Kies dan voor boeiende kamerplanten. Trendy planten als de Spathiphyllum of Anthurium zijn enorm populair. Ook de Strelitzia en diverse kleurrijke orchideeën zijn trendy. Bloeiende kamerplanten mogen best beschikken over opvallende kleuren.

Palmen

Dit zijn vaak wat grotere, maar uitbundige planten. Palmen zijn gemakkelijk in onderhoud, hebben weinig water nodig en kunnen op verschillende plekken in het huis staan. Naast de trendy en sierlijke uitstraling, zorgen palmen ook voor geluidsdemping.

Hangplanten

Er zijn meerdere kamers in huis waar hangplanten zorgen voor de juiste uitstraling én een natuurlijke omgeving. De hangplant past erg goed op een kledingkast of op bureau. Heb je geen plek voor normale kamerplanten, maar wel een plankje of kast over? Kies een van de onderstaande hangplanten.

Anthuriums

De Anthuriums hebben een herkenbare en kleurrijke uitstraling. Doorgaans hebben deze prachtige en trendy binnenplanten een rode kleur, maar ze zijn er ook in het wit, roze of in combinatiekleuren. De Anthuriums zijn erg mooi in de vensterbank en geven een frisse, sfeervolle uitstraling aan de ruimte. De Anthurium is een makkelijk te onderhouden en kleurrijke plant. In de plantenwereld ook wel een zeer dankbare plant genoemd. Bloeit altijd, weinig onderhoud, prachtige kleur en zeer elegant.

Bonsai

De Bonsai is een minder bekende, maar steeds meer trendy plant. De binnenplant heeft een stoere en kleurrijke uitstraling. Deze plant doet meer denken aan kunst dan aan natuur en is erg aantrekkelijk voor in huis. De Japanse plantensoort heeft veel weg van een miniatuur boom, interessant voor op de werkplek.

Cactus

De Cactus is makkelijk in onderhoud en heeft daarnaast een stoere uitstraling. De omvang van de cactus kan sterk verschillen en dat maakt de plant voor meerdere kamers geschikt. De plant heeft weinig water en onderhoud nodig en lijkt daarom steeds populairder te worden. Vooral bij mannen en op werkplekken zien we ze steeds meer terugkomen.

Fruitbomen

De fruitbomen zijn een leuke cadeau voor verjaardagen of bij een housewarming. Aantrekkelijke vruchtbomen die binnen kunnen groeien zijn de citroen- en limoenboom. Ook olijfplanten doen het goed. Ze groeien perfect binnenshuis en misstaan niet op een mooi terras of balkon. Daarnaast geeft een fruitboom al dan niet bloeiend vaak een heerlijk verfrissende geur.

Vetplanten

Vetplanten passen overal en altijd. Je hoeft weinig onderhoud te plegen aan deze duurzame plantensoort. De populariteit van de vetplant neemt door zijn eenvoud enorm toe. Weinig onderhoud en veel groen kenmerkt de vetplant.

Olijfbomen

De mediterraanse sfeer, maar dan in de huiselijke omgeving. Olijfbomen hebben de mooie eigenschap in de winter prima binnen te kunnen staan en in de zomer prachtig op het terras of balkon. Let er in het voorjaar wel op dat de olijfboom met nachtvorst liever binnen staat. 

Potten

Een mooie kamerplant gevonden? Als een plant een plaats gaat innemen in jouw interieur is het wel zo leuk om een bijpassend pot aan te meten. Gelukkig zijn potten te vinden in allerlei verschillende materialen. Laat je inspireren door de onderstaande materiaalkeuzes.

Kunststof

Kunststof is nog altijd een veelgebruikte soort pot voor kamerplanten. Het grote voordeel van deze potten is dat ze lang meegaan en te koop zijn in allerlei kleuren en ze zijn vaak goed geprijsd. Door het lichte gewicht zijn ze makkelijker te verplaatsen dan keramische alternatieven. De strakke uitstraling van een kunststof plantenpot past binnen ieder interieur, modern óf klassiek.

Keramiek

Keramische potten voor binnenplanten zijn het helemaal als het gaat om een modern interieur. Het geeft een robuust en sterk uiterlijk, hetgeen uitstekend past bij de grotere planten. Daarnaast zijn keramische potten iets zwaarder en geven ze een meer natuurlijke uitstraling dan bijvoorbeeld een kunststof pot.

Watergevend

Wat ideaal is voor mensen die nogal eens vergeten hun planten te voorzien van water; de watergevende potten. De watergevende potten van Lechuza zijn voorzien van een speciaal waterelement, waardoor je planten nooit zonder vocht hoeven te zitten. De watergevende potten zijn in diverse omvangen verkrijgbaar en zeer geschikt voor op het kantoor.

Natuurlijk

Steeds vaker kiezen mensen voor natuurlijke plantenpotten, die nog op authentieke wijze zijn vormgegeven en een fraaie uitstraling geven aan je interieur. De natuurlijke potten beschikken tevens over de juiste kwaliteit om lang mee te gaan. Dé perfecte combinatie van nu is een natuurlijke pot die een grote plant kan herbergen. Denk daarbij aan de groene en lange Rhapis plant in een honeywell pot.

Cadeautips - Inspiratie per gebeurtenis

Verras jouw vrienden en familie eens met een bijzonder cadeau! In plaats van het gebruikelijke bosje bloemen is het ook leuk om een kamerplant cadeau te geven. Door de jaren heen zien we dat dit steeds populairder wordt. Een kamerplant gaat een poos langer mee, zo kan de ontvanger er meer van genieten. Per gebeurtenis, zoals een verjaardag of geboorte, hebben we een aantal planten uitgezocht die het beste er bij passen. 

Verjaardag

De verjaardag is een moment waarop mensen graag planten cadeau geven. Trendy is tegenwoordig de citrus plant of olijfboom. Deze geven een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling ze gaan langer mee dan het gemiddelde boeket. Daarnaast voegen ze mooie geuren en kleuren toe aan ieder interieur.

Ook leuk om weg te geven zijn planten groeiend op hydrokorrels zoals bijvoorbeeld een bananenplant of yucca.

Geboorte

De geboorte is een ideale gelegenheid om kersverse ouders te verrassen met natuurlijke vetplantjes of hangplanten. Deze planten passen binnen iedere huiselijke omgeving, maar vooral in de kamer van de pasgeboren baby. Hierdoor creëer je een fijne, natuurlijke en frisse omgeving voor de baby om heerlijk in te slapen.

Koop een plant!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn kamerplanten er voor elk seizoen, elke gebeurtenis en elke ruimte in het huis. De natuurlijke uitstraling, het groene accent en luchtzuiverende werking die planten hebben zijn genoeg redenen om er eentje in huis te nemen. De meest populaire planten hebben wij hier op een rijtje gezet, maar met meer dan 500 kamerplanten in ons assortiment is er genoeg keus voor iedereen. Koop er een mooie bloempot bij en fleur jouw huis op!

Onze merken

Socialmedia