Verzorgingstips Olijfboom

De Olijfboom, of Olea Europaea, kent zijn oorsprong in Armenië, Israël en andere gebieden ten oosten van de Middellandse Zee. Van daaruit is de boom wijdverspreid rond de Middellandse Zee. De Olijfboom staat in de Bijbel bekend als een weerspiegeling van Israël en hoop. De Olijfboom staat verder wereldwijd bekend vanwege de olijven waar veel producten van gemaakt worden. Vroeger werden de olijfolie, bladeren en het olijfhout gebruikt als medicijn voor verwondingen. Verder werd de olie ook gebruikt door soldaten om het hele lichaam mee in te smeren, zodat de vijand hen minder goed kon vastgrijpen. Vandaag de dag is olijfolie haast niet te missen in de keuken. De Olijfboom kan zowel binnen als buiten neergezet worden, maar staat toch het liefste buiten. De olijf heeft namelijk veel zonlicht nodig en de grond dient altijd licht vochtig te zijn. Wil je de Olijfboom kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Zonnige standplaats, zomers buiten Zonnige standplaats, zomers buiten
  • Min 0°C Min 0°C
  • Niet noodzakelijk Niet noodzakelijk
  • Snoeien is zeer raadzaam Snoeien is zeer raadzaam
  • Niet giftig Niet giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Olijfboom

Klantenservice

Olijfboom verzorging

  • De grond van de Olijfboom dient altijd lichtvochtig te zijn. De plant moet op een plek met veel licht staan, waardoor de plant ook veel water verdampt. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomer komt dit al gauw neer op twee of drie keer per week. In de winter zal de Olijfboom minder water nodig hebben. Voorkom wel dat de Olijfboom in een laag water komt te staan, want dit kan wortelrot veroorzaken. Door wortelrot is de kans op overleving erg klein.
  • Omdat de plant van nature een droge lucht is gewend heeft de plant geen hoge luchtvochtigheid nodig. Hierdoor is een sproeibeurt niet nodig. Sproei de Olijfboom zeker niet in de zomer. Door de hitte van de zon kan dit water flink warm worden en de bladeren doen verbranden.
  • Van nature is de Olijfboom gewend om in vol zonlicht te staan daarom heeft de plant behoefte aan een zo goed mogelijk verlichte standplaats. Zet de plant dus op een plek met zoveel mogelijk direct zonlicht. In principe is alleen een standplaats voor een raam op het zuiden geschikt. De plant staat liever buiten in een pot of in de volle grond. Bescherm de boom wel tegen strenge vorst met een vliesdoek. Minimale temperatuur Overdag: -2 ºC ‘s Nachts: -10 ºC
  • Het is noodzakelijk om de Olijfboom te verpotten wanneer deze te groot wordt voor de pot. Zet de Olijfboom in dit geval in een pot die minstens 20% groter is dan de oude. Hierdoor krijgt de plant voldoende ruimte om weer verder te ontwikkelen. Gebruik bij het opvullen normale potgrond of vulcastrat. Verpot bij voorkeur in de lente, zodat eventuele beschadigde wortels na het verpotten beter kunnen herstellen. Wanneer de plant een plaats buiten het huis krijgt kan deze het beste in de grond gezet worden. Mocht de Olijfboom in de pot blijven is het raadzaam om deze op te maken met hydrokorrels. Zorg ervoor dat er in dit geval een drainagegat in de bodem van de pot zit zodat overtollig water weg kan stromen.
  • Wanneer de bladeren van de Olijfboom geel verkleuren en eraf vallen is te weinig water de oorzaak. Bij teveel water zullen de bladeren van de olijfboom krullen en ook eraf vallen. Wanneer de olijfboom het te koud krijgt zullen er ook bladeren vanaf vallen.
  • Het is raadzaam om de Olijfboom te snoeien want dit heeft twee voordelen. Bij regelmatig snoeien zorg je er voor dat de plant weer mooi oogt door het verwijderen van dode of verwilderde takken. Verder zal de Olijfboom meer energie overhouden voor de takken die in de groei zijn. Snoei bij voorkeur in het voorjaar zodat de Olijfboom zich goed kan herstellen van de snoeibeurt. Knip bij een snoeibeurt de dode of naar binnen groeiende takken af zodat er meer licht de kern van de plant kan bereiken.
  • Er zijn verschillende manieren om de Olijfboom te vermeerderen. Hieronder worden de volgende methoden behandeld: kweken vanuit stek, afleggen en kweken vanuit zaden. Bij het kweken vanuit stek neem je een scheut van ongeveer 25 centimeter groot die bestaat uit een oude en een jonge scheut. Deze stek plaats je vervolgens diep in de grond, waarbij alleen de bovenste bladknop nog boven de grond uitsteekt. Deze stek kun je het beste enkele weken op een warme en goed verlichte plek zetten waarbij de grond vochtig blijft. Hierdoor zal de Olijfboom wortels aanmaken waardoor de nieuwe Olijfboom weer in een pot of in de grond buiten gezet kan worden. Ook afleggen is een methode. Buig een tak naar de grond toe zodat deze in de grond blijft steken. Doe dit met behulp van een touwtje of steen. Bij genoeg zonlicht en water zal de tak na drie tot vier weken van de moederplant losgeknipt kunnen worden en zelfstandig gaan groeien. Verder is kweken vanuit de pit ook een alternatieve mogelijkheid. De pit moet in dit geval worden doorgekweekt in water zodat de pit waterwortels kan ontwikkelen. Bij genoeg wortels kan de nieuwe stek in de grond geplaatst worden.
  • Extra voeding voor de Olijfboom is niet noodzakelijk. Enkel in de lente en zomer is dit optioneel, gebruik in dit geval voeding voor Mediterrane planten. Gebruik nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • De Olijfboom zal in de woonkamer niet snel tot bloei komen. Bij bloei krijgt de plant bloemen met een crème-achtige kleur. Bij een goede temperatuur en voldoende zonlicht zal de Olijfboom vruchten produceren. Deze olijven zijn niet gelijk eetbaar, maar moeten eerst gerijpt worden. Deze kunnen ook beter niet gegeten worden na chemische bestrijding tegen ongedierte.
  • De Olijfboom is geen sterke luchtzuiveraar zoals andere kamerplanten zijn.
  • De Olijfboom is niet giftig.
  • De Olijfboom is redelijk gevoelig voor wolluis en schildluis. Deze zijn te herkennen aan de witte verschijning op de bladeren. Dit ongedierte kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite