Calathea
Eerder bekeken door jou
Calathea
De Calathea is een bijzondere kamerplant die je in veel verschillende uitvoeringen hebt. Uniek aan deze plant is dat de bladeren ‘s nachts wanneer het donker is sluiten en overdag weer openen als reactie op zonlicht. De plant is niet de makkelijkste om te verzorgen en vraagt wat onderhoud. De Calathea is niet giftig voor huisdieren.
Calathea soorten
Bijna elke Calathea heeft wel een soort van gestreept blad. Bij de ene vind je paarse tinten, de ander roze. Het blad is al een spektakel op zich, maar sommige soorten kunnen ook bloemen geven. Bijvoorbeeld de Calathea Cober Rose, deze bloeit met mooie, roze bloemetjes.
Water geven
Het water geven van de Calathea moet regelmatig gebeuren. Bij te weinig water gaat het blad hangen en verdrogen ze snel. De grond moet daarom altijd licht vochtig zijn, twee keer per week een scheut water geven is een goed begin. De precieze hoeveelheid is altijd even aftasten. Voordat je water geeft, steek je je vinger een paar centimeter in de grond. Wanneer het vochtig is, heeft die nog geen water nodig, voelt het al erg droog aan dan geef je de plant water.
De Calathea is een plant die een hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Bij een te lage luchtvochtigheid gaat de plant bruine randjes krijgen. Dit zie je vaak in Nederlands huishoudens gebeuren. Om dit te voorkomen en het blad mooi te houden, is een dagelijkse sproeibeurt aan te raden.
Standplaats
Van oorsprong komt de Calathea uit de tropische jungle: een plek waar veel schaduw is en het erg warm is. Ook thuis verlangt de Calathea naar zo’n standplaats. Hij heeft een minimale temperatuur van 15 graden nodig, maar ideaal is ongeveer 20 graden in huis.
Direct zonlicht is erg slecht voor het blad van de plant. De kans is groot dat het gaat verbranden. Daarom is een plek in de (half)schaduw aan te raden. Dit betekent zo’n 3-5 meter van het raam af.
Het onderhouden van de Calathea
Om het blad mooi te houden, sproei je dagelijks. De plant groeit niet snel en hoeft maar één keer in de twee tot drie jaar verpot te worden. Hij hoeft ook bijna niet gesnoeid te worden, oud blad kun je wegknippen.