Fleur.nl

Winkelwagen

Algemene verzorgingstips van kamerplanten

Leuk, je hebt net nieuwe planten gekocht! Nu wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je prachtige aanwinst. Fleur.nl geeft je de beste tips. Met dit artikel helpen we je op weg om jouw kamerplanten zo goed mogelijk te verzorgen en te onderhouden.

Zodra je bestelling bij ons is binnengekomen, gaan wij voor je aan de slag. De producten worden besteld en zorgvuldig ingepakt. Dit alles om het transport zo goed mogelijk te laten verlopen. De plant zit niet meer dan twee dagen in de doos en wordt zo snel mogelijk bij je bezorgd.

Wat te doen na aankomst

Geef de planten na aankomst een beetje vloeibare kamerplantenvoeding. Zo krijgen ze net dat extra zetje om goed van start te gaan op hun nieuwe leefplek. Per categorie planten hebben we verschillende soorten voeding beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een aparte voeding voor palmen of cactussen en vetplanten.

Check ook of de grond nog vochtig is bij aankomst. Dit kun je makkelijk doen door je vinger een stukje in de potgrond te steken. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Zo niet, geef de plant dan wat water.

Verzorgingstips tijdens je bezit

Waterbehoefte

Elke plant is verschillend. De een heeft meer water nodig dan de ander. Heb je een grote kamerplant aangeschaft, dan zal deze meer water verbruiken dan een klein plantje. Als de de plant op een lichte plek staat, dan is de waterbehoefte ook groter. Over het algemeen is één keer per week water geven meer dan voldoende. Dit geldt overigens niet voor hydrocultuur, lees hieronder meer over deze soort. Te veel water is schadelijk voor een plant en veroorzaakt wortelrot waardoor je plant het misschien niet overleeft.

Standplaats

Een kamerplant kan op vele plekken in de woonkamer of het kantoor staan. Direct zonlicht moet eerst vermeden worden, maar daar kunnen de meeste planten wel aan wennen. Een standplaats zonder tocht en veel licht is het beste voor een kamerplant. Twijfel je op welke plek je je net aangeschafte plant moet zetten? Neem dan contact met ons op.

Voeding

Planten hebben voeding nodig om te groeien. Deze voeding geef je maandelijks en alleen in de groeiperiode, van maart tot oktober. In de wintermaanden gaat de kamerplant namelijk op ruststand, het kan dan zelfs nadelig werken om voeding te geven. Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel voeding de plant nodig heeft. We hebben verschillende soorten voeding voor orchideeën, cactussen en vetplanten, mediterrane planten, bonsai en palmen.

Verpotten

Wil je een plant verpotten, naar bijvoorbeeld een andere of grotere pot, dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. De plant vormt dan snel nieuwe wortels. Jonge planten en snelle groeiers moet je ieder jaar verpotten. Bloeiende planten zoals de Anthurium kun je het beste na de bloeiperiode verpotten.

Hydrocultuur

Hydrocultuurplanten hebben andere verzorging nodig. De hydrocultuur is opgekweekt om met wortels in het water te staan, daarom hebben deze planten ook maar één keer per vier weken water nodig. Ze zijn erg makkelijk te verzorgen, hebben een langere levensduur en je hebt er bijna geen omkijken naar. Ideaal voor op kantoor! Lees hier meer informatie over hydrocultuur.

Wat te doen als je plant er slechter uit gaat zien

Jouw kamerplant ziet er ongelukkig uit, het blad begint slap te hangen en er vormen zich bruine vlekjes. Het is de nachtmerrie van elke plantenliefhebber. Wat is er aan de hand?!

Ziektes en ongedierte

Je plant kan ziek zijn of ongedierte, zoals luis, hebben. Kamerplanten krijgen sneller last van ongedierte door onjuiste verzorging of door een standplaats op de tocht, bijvoorbeeld in de gang. Controleer de plant regelmatig, vooral de onderkant van het blad. Is de plant besmet, verwijder dan zoveel mogelijk van het besmette materiaal door te snoeien of door het weg te halen met een vochtige doek. Als de plant buiten kan staan, zet hem dan buiten om besmetting van de andere planten te voorkomen. Zorg wel dat het warm genoeg is en dat de plant niet in de volle zon staat.

Slap hangend of geel tot bruin blad

Verkleuring van het blad kan komen door te veel zonlicht. Hoe donkerder het blad van de plant is, hoe minder licht hij nodig heeft. Te veel licht zorgt voor verkleuring, te weinig licht zorgt juist weer voor bladval en een minder harde groei. Experimenteer met de standplaats voor de plant en kijk of er een verbetering te zien is. Geel of bruin blad kan ook duiden op een te grote hoeveelheid water, hierdoor blijven de wortels in het water staan en is er kans op wortelrot. Laat de grond helemaal droog worden voor enkele dagen en geef daarna kleine hoeveelheden water. Je zult zien dat je plant er dan stukken beter uitziet!

Nog steeds verkleurend blad ondanks de juiste hoeveelheid water? Wellicht zit er geen voeding meer in de grond. Verwissel de oude potgrond voor verse of voeg een beetje plantenvoeding toe. Heeft jouw planten hard en droog blad? Dit wijst op uitdroging. In dat geval heeft de plant juist meer water nodig.

Specifieke tips per plant

Orchidee

De orchidee is een subtropische plant en heeft een warme, stabiele leefomgeving nodig. Water geven doe je één keer per negen dagen met lauwwarm regenwater. Met goed onderhoud blijft de orchidee prachtig lang bloeien! Lees hier meer over de verzorging.

Palmen

De palm is een van de makkelijkste en sterkste planten in ons assortiment. Een palm kan best wel donker staan en heeft niet erg veel licht nodig. Belangrijk bij deze plant is dat de palm altijd in vochtige grond moet staan. Lees hier meer over palmverzorging.

Strelitzia

Een prachtige en zeer populaire plant: de Strelitzia! Hij is erg groot en heeft daarom ook veel licht en water nodig. Kenmerkend aan deze paradijsvogelplant is het gescheurde blad, wat een natuurlijk proces is. Lees hier meer over de Strelitzia.

Mediterrane planten

Een citroen- of sinaasappelboompje in de woonkamer is prachtig! Met de juiste verzorging krijg je vruchten. Wat bij mediterrane planten erg belangrijk is, is dat ze direct zonlicht nodig hebben. Met potgrond speciaal voor mediterrane planten en de juiste plantenvoeding krijg je een prachtige boom. Lees meer over de verzorging van mediterrane planten.

Vetplanten

Een vetplantje is een van de makkelijkste planten om te onderhouden. Hij kan in de zon staan, hoeft bijna nooit verpot te worden en kan lang zonder water. Maar let op, dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft. Eén keer per twee weken een scheutje water is voldoende. Lees hier meer.

Algemene verzorgingstips van kamerplanten
Onze merken

Socialmedia