Verzorgingstips Bromelia

De Bromelia kent zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. De plant is vooral te vinden in de tropische regenwouden van Uruguay en in het wilde Andesgebergte. Ze groeien daar als Epifyten, wat inhoudt dat ze op een andere boom groeien zonder voedsel van die boom te pakken. Zo groeien de Bromelia’s zelfs op hoogspanningskabels. De Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten de Bromelia als voedsel, voor rituelen en ter bescherming. De plant is onderdeel van de Bromeliaceae familie, waar ook de Ananasplant toebehoord. Doordat de Bromelia een soort kokertje aan opvallend gekleurde bladeren heeft, wordt de plant ook wel “Kokerplant” genoemd. Het is een makkelijk te verzorgen kamerplant en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wil je de bromelia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
 • Lichte standplaats Lichte standplaats
 • Min 17 °C Min 17 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Bloeit 1x Bloeit 1x
 • Niet giftig Niet giftig
 • Gevoelig voor spint Gevoelig voor spint
Bekijk ons aanbod van de bromelia
Verzorgingstips Bromelia

Klantenservice

Bromelia verzorging

 • De Bromelia heeft geen hoge eisen wat betreft het krijgen van water. Houdt de grond echter wel altijd gematigd vochtig. Zorg er ook voor dat de Bromelia water krijgt in de kelk (bloem) want hier slaat de plant zijn water op. Wees hierbij voorzichtig anders raakt de bloem beschadigd. Eens in de week water geven is vaak al voldoende.
 • Het is raadzaam om de Bromelia regelmatig te sproeien omdat de Bromelia om een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid vraagt. De luchtvochtigheid is in de winter vaak wat lager als de kachel aangaat. Sproeien helpt de Bromelia gezond te blijven en op deze manier straalt je plant weer wat meer. Voorkom bij het sproeien wel dat de plant beschadigd raakt.
 • De Bromelia houdt van een lichte standplaats, maar vermijd hierbij wel dat de plant lang in direct zonlicht staat. Laat de plant maximaal enkele uren direct zonlicht krijgen. Teveel zonlicht kan het blad doen verbanden en op deze manier droogt de plant snel uit. In de zomer is het dan ook het beste om de plant niet direct voor het raam te zetten, maar zorg er wel voor dat de Bromelia voldoende licht krijgt. Zonder licht zal de plant zijn mooie felle kleur kwijtraken. Minimale temperatuur Overdag: 17 ºC ‘s Nachts: 15 ºC
 • De Bromelia kent een relatief korte levensduur, waardoor het verpotten niet nodig is. De plant komt maar één keer, zo’n drie tot zes maanden lang, tot bloei. Hierna zal de plant haar felle kleur verliezen en uiteindelijk afsterven. Je kunt de plant wel na aankoop in een nieuwe (sier)pot zetten. Gebruik hiervoor wel een pot die minimaal 20% groter is dan de kweekpot.
 • Wanneer de Bromelia bruine randen aan de bladeren krijgt komt dit vaak door een teveel aan zonlicht. Plaats in dit geval de plant verder van het raam. Als de bladeren gaan hangen is sprake van te weinig water.
 • Snoeien is niet nodig omdat de plant niet groot wordt. Wel kun je de minder mooi geworden bladeren verwijderen.
 • De Bromelia zal uit zichzelf nieuwe kleine stekjes aan de basis van de plant aanmaken wanneer hij is uitgebloeid. Laat de stekjes groeien tot een hoogte van tien centimeter. Geef voldoende water aan deze stekjes. Het is belangrijk om dit ook goed in de kelk te doen. Zodra de stekjes de tien centimeter hoogte hebben bereikt, kun je de stekjes losmaken. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk wortels aan het stekje zitten die niet beschadigd raken. Plaats de nieuwe stekjes in een aparte pot. Geef ze eventueel plantenvoeding voor groene kamerplanten. De nieuwe Bromelia laat je één jaar staan, zodat hij bloeirijp wordt. Als de Bromelia bloeirijp is geworden kun je een appelschil drie weken lang bij de plant leggen, aan het hart. Dek met een plastic zak de bromelia af zodat de luchtvochtigheid wordt verhoogd, dit stimuleert de groei van de nieuwe Bromelia. Laat na het verwijderen van de appelschil de afgedekte Bromelia nog ongeveer zeven tot zeventien weken staan, zodat de Bromelia in deze tijd een nieuwe bloem kan aanmaken.
 • Vanwege de korte levensduur van de Bromelia, is het bemesten van de plant niet nodig. Wanneer je toch extra voeding wilt geven, lees dan goed de gebruiksaanwijzing van de voeding. Gebruik voeding voor ‘bloeiende kamerplanten’. Geef alleen voeding in de lente en zomer, want in de herfst en winter is extra voeding schadelijk voor de plant.
 • De Bromelia is verkrijgbaar in verschillende kleuren bloemen. De plant komt maar één keer tot bloei, zo’n drie tot zes maanden lang. Hierna zal de plant zijn kleur geleidelijk verliezen en uiteindelijk zal de Bromelia afsterven.
 • De Bromelia is een meer dan gemiddelde luchtzuiveraar in vergelijking met andere kamerplanten. Niet overdag, maar ‘s nachts zet de plant CO² om in zuurstof. Ideaal voor in de slaapkamer.
 • De Bromelia is niet giftig.
 • De Bromelia is enigszins gevoelig voor ongedierte zoals spint. Sproeien kan spint voorkomen. Wanneer spint op de plant zit is het raadzaam om dit te bestrijden met een bestrijdingsmiddel.

Search engine powered by ElasticSuite