Verzorgingstips Spathiphyllum

De Spathiphyllum kent zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika en wordt ook wel de Lepelplant, Vaantjesplant of Vredeslelie genoemd. De plant heeft witte bloemen die enigszins de vorm van een lepel hebben. De witte bloem staat als teken van een witte vlag, vandaar de bijnaam Vredeslelie (Peace Lily). De plant wordt vaak gezien voor de Aronskelk die erg veel op de plant lijkt. De Spathiphyllum is een makkelijke en bloeiende kamerplant die prima met weinig licht overweg kan. De plant heeft echter wel relatief veel water nodig. Gelukkig is het bijkomend voordeel dat de plant nooit teveel water kan krijgen want verdrinken kan de plant niet, van nature is het namelijk een moerasplant. Naast zijn prachtige verschijning met witte bloemen is de plant ook een sterke luchtzuiveraar. De plant haalt veel schadelijke chemische stoffen uit de lucht. Wil je de Spathiphyllum kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 2 keer per week water 2 keer per week water
  • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
  • Min 18 °C Min 18 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Oud en lelijk blad wegknippen Oud en lelijk blad wegknippen
  • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
  • Licht giftig Licht giftig
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Spathiphyllum

Klantenservice

Spathiphyllum verzorging

  • De Spathiphyllum leeft van nature in gebieden waar de rivieren regelmatig overstromen na hevige regenval. De grond van de plant staat daardoor gerust een aantal weken onder water. De Lepelplant ondervindt daar geen nadelige gevolgen van. De plant kan geen genoeg van water krijgen en dient altijd in vochtige grond te staan. Het komt er al snel op neer dat de plant twee keer in de week water nodig heeft. Als de bladeren gaan hangen, dan is dat het teken dat de plant water nodig heeft. Binnen een paar uur staat het blad dan weer mooi recht op. Gedurende de wintermaanden zal het water geven op een enkele keer per week neerkomen. Bij te weinig water zullen de bladeren van de plant gaan hangen. Geef in dit geval wat vaker water en de bladeren zullen snel weer overeind komen. Laat dit niet te vaak gebeuren.
  • Omdat de Spathiphyllum van nature een hoge luchtvochtigheid is gewend, is het raadzaam om de plant regelmatig te sproeien. Dit is vooral een aanrader wanneer de kachel in de winter aangaat. Voorkom bij het sproeien wel dat de bloemen besproeid worden. Dit kan namelijk bruine vlekken op het bloemblad veroorzaken. Verder werkt sproeien preventief tegen ongedierte en straalt je plant weer wat meer doordat het stof van de bladeren gehaald wordt bij het sproeien.
  • Omdat de Spathiphyllum van nature onder het hoge en dikke bladerdek van de jungle in Midden- en Zuid-Amerika leeft, is de plant gewend aan weinig direct zonlicht. Maximaal drie uur direct zonlicht is ideaal voor de plant. Een plek bij het raam op het noorden is dan ook een prima plek. Zorg ervoor dat de plant bij een plek voor het raam op het westen of oosten enkele meters van het raam staat. Een plek bij het raam op het zuiden is niet raadzaam, zorg in dit geval voor minstens vier meter afstand van het raam. Te veel zonlicht zal leiden tot gele bladeren, te weinig licht zal leiden tot groene bloemen. Zet de plant in deze gevallen dus verder of dichter bij het raam. Minimale temperatuur Overdag: 18 ºC ‘s Nachts: 14 ºC
  • Wanneer de Spathiphyllum zich nog in de kweekpot bevindt of te groot is geworden voor de pot (vaak na twee of drie jaar) kan de plant in een nieuwe pot gezet worden. Zorg er in dit geval voor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de oude pot. Gebruik normale potgrond of vulcastrat om de pot mee op te vullen. Let bij het verpotten op dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels zich beter kunnen herstellen.
  • Bruine bladeren kunnen het gevolg zijn van teveel zonlicht of een te lage luchtvochtigheid. Zet de plant in dit geval wat dichter bij het raam, een stuk bij de verwarming vandaan en sproei de plant wat vaker. Teveel zonlicht kan ook leiden tot een gele gloed op de bladeren. Groene bloemen zijn het gevolg van te weinig licht. Zet de plant in dit geval wat dichter bij het raam. Verder stoot de plant het oud en lelijk geworden blad af om ruimte te maken voor nieuw vers blad. Verkleuring van enkele bladeren kan dus ook komen door het ouderdomsproces. Het hoeft dus niet aan de verzorging te liggen.
  • Het is raadzaam om de lelijk en oud geworden bloemen en bladeren zo laag mogelijk af te knippen. De plant kan de energie vervolgens steken in het gezonde en nieuwe blad. Het snoeien van de stam is niet raadzaam want deze zal afsterven. De plant wordt hier niet mooier van.
  • De Spathiphyllum kan worden vermeerderd door te scheuren. Haal in dit geval de wortelkluit uit elkaar om vervolgens aparte stammen met voldoende wortels te verdelen over nieuwe potten. Voor een betere ontwikkeling kun je een plastic zak over de stek heen doen om de luchtvochtigheid verhogen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar dat de plant zich in continu licht vochtige grond bevindt.
  • Omdat de Spathiphyllum een relatief snelle groeier is kan de plant wel wat extra voeding gebruiken. Geef in de lente en zomer vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees goed de gebruiksaanwijzing en geef nooit meer voeding dan aangegeven staat, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • De Spathiphyllum staat bekend om zijn witte bloemen met een halve kelk in de vorm van een lepel. Bij goede verzorging kunnen de bloemen twee maanden in bloei staan en vervolgens na drie maanden weer opnieuw bloemen aanmaken. De oude bloemen zullen na de bloei groen en bruin verkleuren. Deze bruin geworden bloemen kunnen het beste met blad en steel afgeknipt worden.
  • De Spathiphyllum is naast zijn mooie verschijning ook nog eens een goede luchtzuiveraar. De plant haalt namelijk schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht. Deze stoffen zijn in elk huishouden en kantoor aanwezig. Niet voor niets dat de Lepelplant in de top tien lijst van de meest luchtzuiverende planten staat die de NASA heeft opgesteld.
  • De Spathiphyllum is licht giftig en kan schadelijk zijn na inname. Neem bij twijfel of inname door kinderen/huisdieren contact op met de huis- of dierenarts.
  • De Spathiphyllum kan last gaan krijgen van ongedierte zoals spint. Dit ongedierte treedt al snel op bij een te lage luchtvochtigheid of tocht. Ter preventie van het ongedierte kan er gesproeid worden. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite