Verzorgingstips Ficus

De Ficus, die beschikbaar is in alle soorten en maten, kent zijn oorsprong in Afrika. De soorten die als kamerplant verkocht worden, komen echter vrijwel allemaal uit de regenwouden van Zuidoost-Azië. India, Thailand en Maleisië zijn de meest voorkomende landen waar deze soorten in het wild voorkomen. Verder komt de plant ook in Zuid-Amerika, Australië en andere delen van Azië voor. De Ficus behoort tot de Moraceae, ook wel de Moerbeifamilie. De Ficus Carica, die beter bekend staat als de Vijgenboom, komt voornamelijk voor rond de Middellandse Zee. Deze Ficus wordt al duizenden jaren geteeld voor zijn eetbare vijgen. De Ficus Elastica wordt gebruikt voor het produceren van rubber. Vandaar ook de bijnaam Rubberboom. De soorten Ficussen die voornamelijk voorkomen in de Nederlandse huiskamers zijn de Ficus Lyrata (Tabaksplant), Robusta, Everest, Benjamina en Exotica. De Ficus is een populaire kamerplant die ook prima op kantoor kan staan. Zorg er wel voor dat de plant altijd in lichtvochtige aarde staat en voldoende licht ontvangt. Wil je de ficus kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Minstens 3-5 uur direct zonlicht Minstens 3-5 uur direct zonlicht
  • Min 14 °C Min 14 °C
  • Elk najaar snoeien Elk najaar snoeien
  • Lente en zomer voeding geven Lente en zomer voeding geven
  • Zeer luchtzuiverend Zeer luchtzuiverend
  • Giftig (sap) Giftig (sap)
  • Gevoelig voor luis Gevoelig voor luis
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Ficus

Klantenservice

Ficus verzorging

  • De Ficus staat het liefst in continu vochtige grond. Het is dus raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een grote plens in een enkele keer. Geef pas weer water wanneer de grond droger wordt. Teveel water kan namelijk wortelrot veroorzaken. In de winter verbruikt de plant ongeveer de helft van het benodigde water in de zomer. Houd hier dus rekening mee.
  • Een regelmatige sproeibeurt houdt de Ficus gezond. Bovendien is sproeien preventief tegen ongedierte zoals spint een goed idee. In de winter, wanneer de kachel aangaat, is de luchtvochtigheid lager. Hierdoor is sproeien raadzaam, omdat dit de luchtvochtigheid ten goede komt.
  • De Ficus verlangt naar een plek met veel zonlicht. Zet de plant het liefst op een plek met minstens vijf uur direct zonlicht. Op een plek met weinig licht zal de groei van de plant afnemen en zal het blad dat afgestoten wordt minder snel vervangen worden door nieuw blad. Omdat de Ficus wordt gekweekt onder gecontroleerd licht is de plant nog niet gewend aan direct zonlicht. Laat de plant dan ook geleidelijk aan wennen aan dit direct zonlicht. De kans dat het blad wordt verbrandt door deze overgang is hierdoor veel minder groot. Minimale temperatuur Overdag: 14 ºC ‘s Nachts: 8 ºC
  • Wanneer de Ficus te groot wordt voor zijn pot kun je het beste de plant in een nieuwe pot zetten. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels beter kunnen herstellen. Gebruik een pot die minstens 20% groter is dan de oude en maak deze op met normale potgrond of vulcastrat. Geef de Ficus na het verpotten niet veel water. Hierdoor zullen de wortels sneller op zoek gaan naar water, wat het wortelstelsel groter zal maken. Dit is gezonder voor de plant.
  • Wanneer de plant te weinig licht ontvangt zal de Ficus zijn blad laten vallen. Dit kan ook veroorzaakt worden door het geven van teveel water. Wees niet getreurd, want bij goede verzorging zal de plant in de lente weer volledig herstellen. Dit geldt ook voor gele bladeren. Een aantal gele bladeren is niet erg, maar teveel duidt op weinig aanwezige voedingsstoffen in de grond. Geef in dit geval de ficus plantenvoeding. Wanneer de plant teveel of te weinig water krijgt zal het blad bruin worden. Pas dan de watergift aan. Ongedierte als spint kan er voor zorgen dat de bladeren grijskleurig worden. Dit kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.
  • Om de Ficus mooi compact te houden kun je de plant het beste elk najaar snoeien. Bovendien kan er zo meer zonlicht de kern van de Ficus bereiken. Het snoeien kan het beste met een snoeischaar. Dek de achtergebleven wond af met sigarettenas of kaarsvet om het bloeden van de plant te stoppen. Verminder na het snoeien aanzienlijk de watergift. De Ficus Lyrata, een veelvoorkomende kamerplant, kan juist het beste in het voorjaar gesnoeid worden, omdat deze meer inspanning nodig heeft om uit te lopen.
  • De Ficus kan vrij gemakkelijk worden vermeerderd door middel van kopstekken. Zet de stek in vochtige turf met zand of in een laag water. Gebruik hierbij een stek met minstens twee bladeren. Dit proces kun je versnellen door een plastic zakje over de stek te doen om de luchtvochtigheid en temperatuur te verhogen. Het sap wat vrijkomt na het snoeien kan irriterend werken op de huid. Voorkom dus contact of inname.
  • Geef de Ficus enkel in de lente en zomer plantenvoeding. Geef nooit teveel voeding want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Lees altijd goed de dosering die aangegeven staat op de verpakking. Geef nooit voeding in de herfst en winter, dit is absoluut overbodig en kan de plant alleen maar schaden.
  • In de Nederlandse huiskamer zal de Ficus niet snel tot bloei komen. De plant maakt het zeldzame geval van bloei kleine groene vijgen aan, waarin de bloem tot bloei zal komen. Deze bloemen kosten de plant echter veel energie die hij beter kan gebruiken voor het blad. Het is dan ook raadzaam om deze bloemen te verwijderen.
  • De Ficus is naast zijn prachtige verschijning ook een sterk luchtzuiverende plant. Hij behoort namelijk tot de top tien meest luchtzuiverende planten, gebleken uit onderzoek van NASA. Met twee plekken in de top tien is de plant dan ook goed vertegenwoordigt als luchtzuiveraar.
  • De Ficus is giftig. Het witte sap kan namelijk irriterend werken bij lichamelijk contact. Voorkom inname van het sap door kinderen of huisdieren. Neem bij inname van het sap contact op met de huisarts.
  • De Ficus kan last gaan krijgen van verschillende soorten luis. In dit geval zijn de bladeren van de Ficus kleverig, wat komt door de kleverige substanties die verschillende soorten luis afscheiden. Om luis te voorkomen is een regelmatige sproeibeurt raadzaam. Kijk bovendien regelmatig onder de bladeren om eventueel ongedierte vroegtijdig te ontdekken. Dit ongedierte kan zowel chemisch als biologisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite