Verzorgingstips Fatsia

De Fatsia is afkomstig uit het zuiden van Japan en andere gebieden in Oost-Azië. De plant is onderdeel van de klimopfamilie (Araliaceae). In Nederland staat hij beter bekend als de Vingerplant. ‘Fatsi’ staat volgens een oude Japanse benaming voor ‘acht’. De grote donkergroene bladeren van de plant hebben namelijk acht lobben. De Fatsi staat het liefst op een goed verlichte plek zonder direct zonlicht en heeft een voorkeur voor een licht vochtige grond. De plant kan ook buiten op een beschutte plek de Nederlandse winters overleven. De plant kan in dit geval zelfs drie tot zes meter hoog worden. Wil je de fatsia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • Grond licht vochtig houden Grond licht vochtig houden
  • Lichte standplaats Lichte standplaats
  • Min 5 °C Min 5 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Snoei de plant in de lente Snoei de plant in de lente
  • Goede luchtzuiveraar Goede luchtzuiveraar
  • Giftig bij aanname Giftig bij aanname
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Fatsia

Klantenservice

Fatsia verzorging

  • Houd de grond van de Fatsia altijd licht vochtig. Voorkom wel er op de bodem van de pot een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken. Het beste is om de vingerplant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven in plaats van een grote plens in een enkele keer. Bedenk dat de plant in de winter minder water nodig heeft dan in de zomer.
  • De Fatsia kan een regelmatige sproeibeurt wel waarderen. Dit houdt de plant gezond en verwijdert bovendien veel stof van de plant. Hierdoor kan meer licht de plant bereiken. En je plant straalt weer een stukje meer.
  • De Vingerplant wilt het liefst op een zo licht mogelijke plek staan zonder direct zonlicht. Het directe zonlicht zal de bladeren doen verkleuren en mogelijk zelfs verbranden. Wanneer de plant op een te donkere plek staat zal de plant minder snel groeien. Onderstaande minimale temperaturen zijn voor de kamerplant-variant van de Fatsia. Afhankelijk van de kweekmethode is de Fatsia winterhard en kan de plant dus in de tuin staan. De Fatsia is wel een gevoelige plant voor grote wisselingen van temperatuur. De plant zal het in dit geval niet lang volhouden. Minimale temperatuur Overdag: 5 ºC ‘s Nachts: 0 ºC
  • Zet de Fatsia bij aankoop of in het voorjaar in een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude. Eventuele beschadigingen aan de wortels bij het verpotten kunnen in dit geval namelijk beter herstellen. Gebruik hierbij normale potgrond of vulcastrat. Gebruik bij een pot zonder gat in de bodem geen hydrokorrels, want dit kan de kans op wortelrot erg vergroten. Door de grotere pot stimuleer je de ontwikkeling van de kamerplant en zal er een grotere waterbuffer zijn voor de plant.
  • Bruine bladranden is vaak een gevolg van teveel water voor de Vingerplant. De slap hangende bladeren aan de onderkant van de plant zijn niet te voorkomen, dit is een natuurlijk proces bij de plant. Deze bladeren zullen afgestoten worden door de plant en kun je het beste weghalen.
  • Snoei de plant in de lente om de Fatsia weer mooi vol te houden. De plant zal dan namelijk vanzelf weer uitlopen.
  • Het vermeerderen van een Fatsia is geen gemakkelijke klus. Snijd een tak met minimaal drie bladeren af en laat deze hangen in het water. Na verloop van tijd heeft de stek waterwortels aangemaakt waardoor je de stek in de grond kan zetten. Het stekje zal snel gaan groeien bij een succesvolle uitvoering. De kans is echter groot dat de plant in de vorm van een kerstboom zal uitlopen.
  • Omdat de Vingerplant van nature geen snelle groeier is heeft de plant niet noodzakelijk voeding nodig. Geef enkel in de lente en zomer voeding. Gebruik hierbij kwart van de aangegeven dosering op de verpakking van normale plantenvoeding. Teveel voeden kan schadelijk zijn voor de plant, geef dan ook nooit teveel. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig, dit kan de plant alleen maar schaden.
  • In de Nederlandse huiskamer komt de Fatsia zelden tot bloei. Op een beschutte plek in de buitenlucht is de kans op bloei al groter. De bloemen zijn dan bolvormig en wit van kleur.
  • De vingerplant is een goede luchtzuiveraar die ook een plaats kan krijgen op een bureau of op kantoor.
  • Bij inname is de Fatsia giftig. Het sap kan een irriterende werking hebben op de huid. Voorkom dus contact tussen het sap en kinderen/huisdieren. Schakel de huisarts in bij inname van het sap.
  • De Fatsia is gevoelig voor ongedierte en ziektes. De oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen, al is tocht vaak de grote oorzaak van luis. Verder kan er ook spint optreden. Dit ongedierte kan zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite