Verzorgingstips Aralia

Aralia, ook wel Polyscias genoemd, behoort tot de Araliaceae familie. Hiertoe behoren ook de Hedera en Fatsia. De naam Polyscias is Grieks en bestaat uit twee delen. Poly staat voor ‘veel’ en Scias staat voor ‘schaduw’. Hiermee wordt bedoeld dat de plant veel schaduw biedt. De plant vindt zijn oorsprong in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Hij komt vooral voor rond de Stille Zee. De Aralia Fabian is de meest bekende soort, en de Aralia Balfouriana is de meest exclusieve. Bij het verzorgen van de Aralia is kennis wel vereist. Lees daarom zorgvuldig de informatie bij deze plant. Wil je de aralia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

 • Grond vochtig houden Grond vochtig houden
 • Zonnige standplaats Zonnige standplaats
 • Min 18 °C Min 18 °C
 • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
 • Niet giftig Niet giftig
 • Gevoelig voor ongedierte Gevoelig voor ongedierte
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Aralia

Klantenservice

Aralia verzorging

 • Houd de Aralia in continu vochtige grond. Het is verstandig om regelmatig kleine beetjes water te geven, in plaats van één keer veel water. De grond mag namelijk, vooral in de zomer, niet uitdrogen. Wanneer de temperatuur lager is, er minder licht is of de winter aanbreekt heeft de plant minder water nodig. Pas dan ook de hoeveelheid water die je geeft aan. In de winter is het wel beter als de grond iets uitdroogt voordat de plant opnieuw water krijgt. Pas namelijk wel op dat de Aralia niet een teveel aan water krijgt. Dit vergroot de kans op wortelrotting en dat is schadelijk voor de plant. De Aralia Polyscias krijgt liever regenwater dan kraanwater. Een overschot aan kalk door kraanwater kan namelijk leiden tot kalkresten die te zien zijn op de bladeren.
 • De Aralia is een plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien komt de luchtvochtigheid en de gezondheid ten goede. Bovendien is preventief sproeien een goede oplossing tegen ongedierte zoals luis en spint. En door het besproeien verwijder je bovendien het stof van de plant. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het blad weer gaat stralen en er meer licht het blad bereikt. Zo stimuleer je ook gelijk de groei van de plant.
 • De Aralia wilt het liefst staan op een zonnige standplaats met enkele uren direct zonlicht. Als de plant te ver van het raam staat is er kans op bladuitval en verminderde groei. Het is voor de Aralia belangrijk dat hij kan wennen aan een nieuwe standplaats dus verander de standplaats niet al te snel. Plaats de plant in de winter direct voor het raam en in de lente wat verder van het raam om al te veel direct zonlicht te voorkomen. Voorkom zoveel mogelijk tocht, want de Aralia is erg gevoelig voor ziektes. Minimale temperatuur Overdag: 18 ºC S’ nachts: 12 ºC
 • Eens in de 2 jaar is de Aralia meestal toe aan een nieuwe pot. Plaats de plant, wanneer de pot te klein is geworden, in een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de oude pot. Zo heeft de plant weer voldoende ruimte om zijn wortels te laten groeien. Gebruik hierbij universele potgrond, geen hydrokorrels. Vulcastrat is een beter alternatief om de potgrond aan te vullen. De grotere pot stimuleert de groei van de Aralia en doet ook ten goede aan de gezondheid van de plant. Hierdoor kan de plant namelijk meer vocht opnemen doordat er meer ruimte is gekomen voor het opvangen van water.
 • Als er een witte kalkaanslag wordt gevormd op het blad, kun je het beste ontkalkt water of regenwater gaan gebruiken. Als het blad geel verkleurt, duidt dit op een teveel aan water of een tekort aan licht. Als de Aralia in zijn geheel het blad afstoot, dan is er sprake van een overschot aan water.
 • Als de Aralia te hoog wordt kun je hem snoeien door de stam af te zagen. Dit afzagen kan zowel in de lente als de zomer. Het is aan te raden om vlak voor elke herfst te snoeien, zodat er meer licht de kern van de plant kan bereiken tijdens de winter. In de lente zal de Aralia weer uitlopen.
 • Je kunt ervoor kiezen om de plant te vermeerderen, dit kan door middel van stekken. Gebruik kopstekken van 8 tot 10 centimeter. Deze zet je in water bij een temperatuur van minimaal 23 ºC totdat de stek wortels begint te maken. Na dit proces kun je de stek in de grond plaatsen, in combinatie met gelijke delen zand en turf.
 • De Aralia heeft niet noodzakelijk extra voeding nodig. Kies bij het geven van voeding alleen om in de zomer vloeibare voeding voor ‘groene kamerplanten’ te geven. Geef in de winter geen extra voeding, want de Aralia houdt dan zijn winterslaap. Overbodig bemesten kan schadelijk zijn voor de plant, dus geef nooit meer voeding dan nodig.
 • De Polyscias heeft prachtige bloemen wanneer het in bloei komt te staan. Echter komt het zelden voor dat de plant in bloei komt in de Nederlandse woonkamer.
 • De Aralia Polyscias zet evenals alle andere kamerplanten koolstofdioxide om in zuurstof. Sommige van deze kamerplanten halen ook schadelijke stoffen zoals benzeen uit de lucht, maar dit geld niet voor onze Aralia.
 • De Aralia is niet giftig.
 • Doordat de luchtvochtigheid in de huiskamers of op kantoor relatief laag is, is de plant gevoelig voor veel plantziektes en ongedierte, zoals spint en luis. Spint kan makkelijk verwijderd worden door een krachtige waterstraal. Pas hierbij wel op dat je de bladeren niet beschadigd. Luis kan bestreden worden met specifieke bestrijdingsmiddelen. Mocht de plant sterk gaan ruiken, schrik dan niet. Dit is een natuurlijke reactie van de plant en is bedoeld om zich af te weren tegen het ongedierte.

Search engine powered by ElasticSuite