Alles over lichtbehoefte

Waar moet mijn plant staan? Hoeveel licht heeft mijn plant nodig? Waarom heeft mijn plant eigenlijk licht nodig? Het antwoord op al deze vragen is per kamerplant verschillend en hiervoor kun je de Kamerplantendatabase raadplegen. Algemene informatie over lichtbehoefte en de standplaats is te vinden op deze pagina. Succes met het geven van een plek voor jouw kamerplant!

  • Meer licht = snellere groei Meer licht = snellere groei
  • Locatie + grootte raam belangrijk Locatie + grootte raam belangrijk
  • Teveel licht? Gele bladeren Teveel licht? Gele bladeren
  • Te weinig licht? Bladval Te weinig licht? Bladval
  • In winterperiode dichter bij raam In winterperiode dichter bij raam
Alles over lichtbehoefte

Waarom is er licht nodig?

 

Wanneer er voldoende licht aanwezig is zullen de huidmondjes opengaan die op de bladeren van de plant zitten. Als de huidmondjes open gaan zullen ze koolstofdioxide (CO²) uit de lucht opnemen. Een plant heeft namelijk lichtenergie nodig om de koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten zoals glucose. Dit proces heet ook wel fotosynthese. De koolhydraten gebruikt de plant als voeding om te kunnen groeien. Hoe meer licht, hoe meer voedingsstoffen er geproduceerd worden en hoe sneller de plant dus zal gaan groeien. Echter kan teveel licht ook schadelijk zijn voor het blad. Het is dus erg belangrijk om de plant de juiste plek te geven zodat de plant de ideale hoeveelheid licht ontvangt. 

 

Hoeveel licht heeft mijn plant nodig en waar moet deze staan? 

 

Het is per binnenplant verschillend hoeveel zonlicht er nodig is. Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel zonlicht jouw plant wil ontvangen. Welke factoren dit zijn en hoe je deze kan beïnvloeden wordt hieronder behandeld. 

 

  1. Standplaats voor raam

Direct voor een raam op het zuiden betekent gemiddeld minstens vijf uur per dag direct zonlicht.

Direct voor een raam op het westen of oosten gaat uit van gemiddeld drie tot vijf uur direct zonlicht per dag. 

Direct voor een raam op het noorden betekent gemiddeld maximaal drie uur per dag direct zonlicht. 

 

  1. Grootte en soort raam

Het zonlicht schijnt van bovenaf de woonkamer in. Hoe kleiner het raam, hoe minder licht de plant ontvangt. Bovendien kan UV-gefilterd glas de lichtintensiteit flink doen afzwakken. 

 

  1. Seizoen

Afhankelijk van het seizoen is er sprake van een hoge of lage lichtintensiteit. In de zomer is de lichtintensiteit hoger en zal een felle middagzon ervoor zorgen dat de plant veel meer licht ontvangt dan in de winter. 

 

Al deze factoren spelen een rol bij de mate van lichtintensiteit die jouw plant kan ontvangen. Heeft je plant zoveel mogelijk direct zonlicht nodig, dan kan de plant het beste voor een raam op het zuiden gezet worden. Wanneer de plant maximaal vijf uur direct zonlicht kan verdragen is een plek voor een raam op het westen of oosten ideaal. Mocht de plant vrijwel geen direct zonlicht ontvangen kan de plant het beste voor een raam op het noorden gezet worden. Afhankelijk van de grootte van het raam neemt de lichtintensiteit met vijftien tot twintig procent af bij elke meter afstand tussen het raam en de plant. 

 

Onthoud goed dat de plant eerst moet wennen aan een nieuwe standplaats. Het is dan ook raadzaam om de plant geleidelijk aan te laten wennen aan direct zonlicht door de plant steeds wat dichterbij het raam te zetten. Verder is het belangrijk om in gedachten te houden dat de plant bij meer licht ook meer water verbruikt. Vergeet dus niet je watergift hierop aan te passen. 

 

 

Gevolgen van teveel of te weinig zonlicht

 

Zowel teveel als te weinig licht kunnen vervelende gevolgen hebben voor de plant. De beschreven gevolgen gelden voor de meeste kamerplanten, al zijn de gevolgen uiteindelijk per plant verschillend. 

 

Teveel licht 

Wanneer de plant teveel licht ontvangt zullen de bladeren in de meeste gevallen een gele gloed gaan krijgen. Teveel direct zonlicht kan zelfs leiden tot verbranding van het blad, afhankelijk van de soort kamerplant. Zorg er in deze gevallen voor dat de plant wat verder van het raam komt te staan. 

 

Te weinig licht

Naast dat te weinig licht de groei van de kamerplant doet stagneren, kan te weinig licht ook leiden tot het uitvallen van blad. Zorg in deze gevallen ervoor dat de plant wat dichter bij het raam komt te staan.

Search engine powered by ElasticSuite