Afhankelijk van het soort dient de kamerplant eens in de zoveel tijd verpot te worden. Informatie over waarom, hoe en wanneer er verpot moet worden staat op deze pagina beschreven. Wil je weten wat dit specifiek voor jouw plant betekent? Raadpleeg dan onze kamerplanten database. Bij het verpotten kunnen naast verschillende soorten potgrond ook vulcastrat en hydrokorrels gebruikt worden. Veel succes bij het verpotten van jouw kamerplant!
Waarom moet ik de plant verpotten?
Er zijn verschillende redenen om een plant te verpotten naar een nieuwe pot. Welke redenen dit zijn wordt hieronder inclusief uitleg aangegeven.
Groei stimuleren
Bij het verpotten naar een nieuwe pot kun je de groei stimuleren. Door een grotere pot met verse aarde te gebruiken geef je de kamerplant een kans om sneller te groeien en ontwikkelen. Verse aarde zal de plant namelijk voorzien van extra voedingsstoffen die de plant goed kan gebruiken om te groeien.
Grotere waterbuffer
Door de plant in een grotere pot met meer potgrond te plaatsen wordt er een grotere waterbuffer gecreëerd. Meer aarde kan namelijk meer water opnemen. Hierdoor hoeft er minder vaak water gegeven te worden aan de plant. Hier zit wel een ‘maar’ aan, want het vergroot de kans op teveel water voor de plant. Teveel water kan leiden tot een stilstaande laag water in de pot wat wortelrot kan veroorzaken.
Ruimte voor de wortels
In een grotere pot zullen de wortels van de plant meer ruimte krijgen om te ontwikkelen. Niet alleen bevordert dit de groei van de plant, maar het voorkomt ook dat de wortelkluit de pot niet uit elkaar drukt.
Voorkomt verstikking
De wortels van de plant hebben voldoende zuurstof en lucht nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Verse grond zorgt ervoor dat meer lucht de wortels kan bereiken en zal dus de gezondheid van de plant goed doen.
Wanneer moet de plant verpot worden?
Afhankelijk van de soort plant en verzorging moet een plant eens in de zoveel tijd verpot worden. Dit kan per plant nog wel verschillen, dus raadpleeg de Encyclopedie verzorging binnenplanten om te kijken wanneer jouw plant precies verpot moet worden. In vrijwel elk geval kan de plant het beste in de lente verpot worden. In deze periode krijgt de plant namelijk extra energie, waardoor de plant eventueel beschadigde wortels sneller kan herstellen.
Bij aanschaf kan de pot direct worden verpot wanneer deze pot nog in de kweekpot zit. Wanneer de pot te weinig voedingsstoffen heeft of de pot te klein is geworden voor de plant kan er ook verpot worden.
Hoe moet ik de plant verpotten?
Er zijn verschillende manieren om een plant te verpotten. Welke dit zijn en welke stappen hiervoor gezet moeten worden is hieronder te lezen.
* Aanbevolen methode: sierpot zonder drainagegat met watermeter en vulcastrat
* Verpotten naar een sierpot zonder drainage gat
* Verpotten naar een sierpot met drainage gat
* Hydrocultuur verpotten
Aanbevolen methode: sierpot zonder drainagegat met watermeter en vulcastrat
Het is raadzaam om bij een sierpot zonder drainagegat een watermeter en vulcastrat te gebruiken. Het voordelen van deze methode zijn dat je een bak naar eigen keus hebt, er geen kans op water op de bodem van de pot is en de watergift makkelijk te controleren is. Bovendien zorgt de vulcastrat voor een luchtige substraat en dat het vocht wordt geabsorbeerd. Bij het watergeven hoef je enkel op de watermeter te letten. Gaat deze bewegen, stop dan met watergeven. Lees hieronder het stappenplan hoe jij de plant kan verpotten met deze methode.
1. Kies een sierpot die ongeveer 20% groter is dan de kweekpot of oude pot. Een kamerplant in een kweekpot met een diameter van 25 centimeter kan dus het beste in een sierpot met minstens een diameter van 30 centimeter verpot worden.
2. Zet een watermeter in de pot en zorg ervoor dat deze met de bovenkant nog uitsteekt.
3. Vul de sierpot met een laag vulcastrat. Zorg ervoor dat de eerste laag zo hoog ligt dat de plant met wortelkluit hierop gezet kan worden waarbij de wortelkluit één of twee centimeter onder de rand van de sierpot blijft staan.
4. Verwijder de kweekpot en zet de plant in het midden van de sierpot.
5. Vul de rest van de sierpot aan met vulcastrat en/of verse potgrond.
6. Dek de bovenkant eventueel af met siergrind of siermos.
Geef de plant vanaf nu water totdat de watermeter begint te bewegen. Het vulcastrat zal dit water opnemen. Wacht vervolgens met water geven totdat de plant weer water nodig heeft. Geef dan weer water totdat de watermeter begint te bewegen. Hoeveel water je plant nodig heeft is per plant verschillend. Dit kun je lezen in de Encyclopedie binnenplanten verzorging.
Verpotten naar een sierpot zonder drainagegat
Het verpotten naar een sierpot zonder drainagegat heeft als voordeel dat er geen overtollig water onder uit de pot loopt dat op de grond belandt. Het nadeel is wel dat de watergift goed moet worden gecontroleerd zodat er geen overtollig water verzameld onderin de pot. Lees hieronder het stappenplan.
1. Kies een sierpot die ongeveer 20% groter is dan de kweekpot of oude pot. Een kamerplant in een kweekpot met een diameter van 25 centimeter kan dus het beste in een sierpot met minstens een diameter van 30 centimeter verpot worden.
2. Leg hydrokorrels of andere vochtvasthoudende materialen op de bodem van de sierpot. Houd de verhouding ⅓ korrels en ⅔ potgrond aan. Deze korrels zullen ervoor zorgen dat het water niet bij de water blijft liggen, waardoor de kans op wortelrot wordt ingeperkt.
3. Plaats een laag verse potgrond op de hydrokorrel in de pot. Zorg ervoor dat deze zo hoog is, dat de wortelkluit van de plant tot één of twee centimeter onder de rand van de sierpot blijft.
4. Verwijder de kweekpot en zet de plant in het midden van de sierpot.
5. Vul de rest van de pot aan met verse aarde
6. Dek de bovenkant van de grond eventueel af met siergrind of siermos.
Verpotten naar een sierpot met drainagegat
Het verpotten naar een sierpot met drainagegat heeft als voordeel dat overtollig water altijd weg kan lopen. Nadeel hiervan is dat wanneer de plant binnen staat, het overtollige water moet worden opgevangen met behulp van bijvoorbeeld een schotel zodat er geen water op de grond zal belanden.
1. Kies een sierpot die minstens 20% groter is dan de kweekpot of oude pot. Een kamerplant in een kweekpot met een diameter van 25 centimeter kan dus het beste in een sierpot met minstens een diameter van 30 centimeter verpot worden.
2. Plaats eventueel potscherven of kleikorrels op de bodem van de pot
3. Plaats een laag verse potgrond op de bodem van de sierpot. Zorg ervoor dat deze zo hoog is, dat de wortelkluit van de plant tot één à twee centimeter onder de rand van de sierpot blijft.
4. Verwijder de kweekpot en zet de plant in het midden van de sierpot.
5. Vul de rest van de pot aan met verse aarde
6. Dek de bovenkant van de grond eventueel af met siergrind of siermos.