Fleur.nl

Winkelwagen

  • Tradescantia albiflora 'Nanouk'

   De Tradescantia albiflora 'Nanouk' is een vrolijke hangplant met groene, roze en paarse tinten.

   €21,95
   30 cm 20 cm
  • Vetplant Vaderplant Red

   Vetplant Vaderplant Red eenvoudig en snel online bestellen? Fleur.nl

   €8,95
   20 cm 12 cm

Oorsprong Tradescantia

De Tradescantia, ook wel Vaderplant genoemd, komt van oorsprong uit de tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. De plant dankt zijn naam aan de Britse hovenier John Tradescant die tuinman was aan het hof van koning Karel I van 

Engeland. In Engeland wordt de plant ook wel ‘Spiderwort’ genoemd. De plant is kruidachtig en kan zo’n 60 cm hoog worden. De bladeren zijn smal en langwerpig en grasachtig. De bloemen kunnen wit, roze of paars van kleur zijn. 

De plant is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant en kan prima op een halfschaduw tot verlichte plek staan. De plant is geliefd vanwege de zeer eenvoudige manier van stekken.

Water geven aan Tradescantia

De Tradescantia heeft vrij weinig water nodig, eenmaal per week is al snel genoeg. Laat de grond eerst kort opdrogen voordat de plant opnieuw water krijgt. 

Als de plant voor een langere tijd droog staat gaan de bladeren hangen en zal het blad doffer worden. Laat dit niet te vaak gebeuren want de stengels zullen hierdoor verdrogen waardoor de rest van de stengel van de plant zal afvallen. Voorkom dat er een laag water onderin de pot komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken. Geef dus nooit teveel water.

Licht en warmte voor Tradescantia

De Tradescantia ontvangt het liefst zoveel mogelijk indirect licht. Enkele uren direct zonlicht is meer dan genoeg. De plant kan dan ook het beste op een halfschaduw tot verlichte plek staan. De soorten met lichtere bladeren kunnen op een zonnige plek staan, de soorten met donkere bladeren kunnen beter iets donkerder staan. Bij bladverkleuring kan het zijn dat de plant iets te veel licht ontvangt. Zet de plant in dit geval wat verder van het raam.  Wanneer de plant weinig nieuw blad aanmaakt kan de plant juist beter wat dichter bij het raam staan. 

De Tradescantia is een kamerplant maar kan in de zomer ook buiten gezet worden. Zorg ervoor dat de plant niet in de volle wind staan en houdt hem af van vol zonlicht. Teveel zonlicht kan het blad doen verschroeien. 

Onderhouden van Tradescantia

Verkleurde bladeren 

De Tradescantia kan na verloop van tijd last krijgen van geel gekleurde bladeren. Dit is een natuurlijk ouderdomsproces en valt du niet te voorkomen. Deze bladeren kunnen worden verwijderd, en op deze plek zal een nieuwe stengel met blad gaan groeien. Dit geldt hetzelfde voor verdroogde bladeren. 

Wanneer de plant bruine bladeren krijgt is dit vaak een gevolg van een te lage luchtvochtigheid. Een regelmatige sproeibeurt is dan ook raadzaam. 

Snoeien 

De oud geworden bladeren kunnen van de plant worden gehaald. Verder kan de plant snel gaan woekeren en dus i het regelmatig snoeien van de plant aan te raden. De stengels die teruggesnoeid zijn zullen op ongeveer dezelfde plek weer uitlopen. De afgesneden takken kunnen gebruikt worden om te stekken. 

Tradescantia
Onze merken

Socialmedia